Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Romos, lepusztult épület

Szathmáry Király-kastély BoldvaSzathmáry Király-kastély Boldva a térképen

Időpazarlás 2019. márciusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2019. március 20.
Nem ajánlom a helyet másoknak!
Az Edelény és Miskolc közötti útvonal térképét nézegetve hozta fel a google.maps a kastély nevét, és látszott, hogy a vasútállomás és a főút mellett, könnyen megtalálható helyen fekszik.
Boldva 2300 lakosú falu Edelény közelében, de Miskolctól is csupán 15 km-re fekszik, nevét a Bódva folyóról kapta, a neolitikum óta lakott település.
1727-1945 között a Szathmáry Király család birtoka volt, akik az az elnéptelenedett települést lutheránus vallású szlovák (tót) jobbágyokkal telepítették be. A falu többsége ma is református vallású, van is a faluban egy szép református templom.
A kastély a 19. század első harmadában épült klasszicista stílusban. Eredetileg két földszintes szárnnyal bővített emeletes épület volt, a földszintjén boltozatos helyiségekkel. A kastélyt az 1940-es években bontotta le a család, új kastélyt terveztek építeni a helyén, de erre az államosítások és a kommunizmus térnyerése miatt már nem került sor. A háború után a régi kastély megmaradt pincéjét az állami gazdaság használta raktárnak.
Ami látható, egy romos, lepusztult, igen rossz állapotú épület, ablakok betörve, de még az ablakkeretek is ke lettek szedve, a porta gazos, elhanyagolt, részben szemétlerakó telepként is használják.
Az ablakrésekből látni, hogy bejártak a romos épületbe, a falakat összefirkálták, belső berendezést teljesen elhordták. A gazban bukdácsolva körbejártuk, ha már ott voltunk, de bemenni nem lett volna tanácsos. Az épület életveszélyes állapotban van. Szomorú.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Szathmáry Király-kastély Boldva - Szathmáry Király-kastély Boldva - Szathmáry Király-kastély Boldva - Szathmáry Király-kastély Boldva - Szathmáry Király-kastély Boldva - Szathmáry Király-kastély Boldva -
Népszerű szállások a környéken
Premier Hotel Miskolc - Reggelis ajánlat
Reggelis ajánlat
2025.04.18-ig
Premier Hotel Miskolc
29.600 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
60.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval