Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Júliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay Fényfesztivál

2023.05.22 | 9 perc

A Zsolnay Fényfesztivál július 6-9. között várja világszínvonalú fényélményekre szomjazókat Pécsett. Az űrhajósok perspektívájából szemlélhetjük bolygónkat, fényfestéssel elevenedik meg a mecseki erdők mondavilága és átélhetjük, ahogy a zene vizuálisan megjelenik előttünk. Több mint 100 program vár az érdeklődőkre: délutánonként óriás dodók rohangálnak Pécs mediterrán utcáin, esténként pedig a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőversenyen láthatjuk a világ legjobb fényfestőit.

 

A tavaly 100.000 embert vonzó fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt programja a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny, melynek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós, épületspecifikus fényalkotások. A pályázatra idén 31 országból érkezett nevezés, ezek közül a legjobb 5 alkotás mutatkozhat be a fesztiválon. Az idei verseny témája a coexistence, vagyis az egyidejű létezés.

Júliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay FényfesztiválJúliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay Fényfesztivál

 

Minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény Útja alkotásai, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút állomásain különleges élményekkel gazdagodhatunk, számos helyszínen az aktív részvétel és az alkotás szabadságának örömét is átélheti a közönség. A Fény Útja szabadtéri helyszínei ingyenesen látogathatók, míg a zárt térben lévők egy extra karszalaggal tekinthetők meg. A fesztivál fókuszpontjában olyan műalkotások állnak, amik a művészetek felvillanyozó erejével tudatosan reagálnak korunk környezeti és társadalmi problémáira, mint a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság.

Susan Kosti és Katona Kati a Dzsámi homlokzatára komponál egy adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést, ami a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet egy olyan ökoszisztémára, aminek nagy segítségre és beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy túlélje az éghajlatváltozás okozta pusztítást. A Színház téren megelevenedő fényfestés erdei utazásra invitálja a látogatókat. A hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel hangban és fényben a Laluz Visuals alkotása.

Júliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay FényfesztiválJúliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay Fényfesztivál

 

A Fény Útja új helyszíneként debütál Magyarország egyik legjobb akusztikájú és legszebb koncertterme, a Kodály Központ. A hangversenyteremben lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja. Az angol Luke Jerram alkotása olyan érzetet kelt, mint amiről az űrhajósok számolnak be: az élmények közös jellemzője az élet összefüggéseinek mély megértése, a bolygó iránti féltés és a környezetünk gondozásával kapcsolatos felelősségtudat megújult érzése.

A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 km-t ír le a Föld felszínéből, a műalkotástól 211 méterre állva láthatná úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik. Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé. A Gaia bemutatásához kapcsolódóan a fesztiválra érkezik az UNICEF Magyarország Klímahősök programja, amely keretében fiataloknak szóló előadásokra, interaktív beszélgetésekre jelentkezhetnek a téma iránt érdeklődők, ahol kiemelkedő hazai szakembereket és döntéshozókat ismerhetnek meg. A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyermekjogi válság is. A rendezvény többek között teret ad a párbeszédre, közös tervezésre, hogy egyetlen bolygónk a mai gyermekek számára is élehető hely maradjon.

Júliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay FényfesztiválJúliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay Fényfesztivál

 

Az Árkád Pécs Bevásárlóközpont épületét óriási mesebeli lények lepik el, az alkotókat az innovatív design, a köztéri művészet és a meghökkentés iránti szenvedély vezérli.

A Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamráinak terében a korabeli szertartások misztikus hangulata elevenedik meg, Bartha Márk immerzív audiovizuális installációja a romok dimenzióit követve látványos fénykoreográfiát hoz létre.

A Zsolnay Light Art fényfestőverseny tavalyi közönségdíjasa, a spanyol Los Romeras csapata idén a Jakováli Hasszán Dzsámi kupoláját vetíti be, míg a spanyol Marc Vilanova a Megyei Közgyűlés dísztermében mutatja be Limen című alkotását, mellyel célja, hogy feltárja és bemutassa mindennapi életünk láthatatlan hangjait.

A Mïus zenekar és az Attaray Visual a Nádor Galériában mutatja be hang-fény-tér installációját, ami egy olyan audiovizuális négydimenziós térélményt hoz létre, melyben a hang láthatóvá válik. Az eddig csak koncert keretek között megvalósított projekt ezúttal képzőművészeti installációként is megjelenik a galéria atmoszférájában.

Idén egy olyan invenciózus kísérleti programot is útjára indít a fesztivál, ami a jövő alkotóit, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat állítja fókuszba. A Káptalan utcában “fényművésztelepként” funkcionáló tér jön létre, ami a tudásátadás, a professzionális technikai háttér és a mentori támogatás mellett bemutatkozási és közösségépítési lehetőséget biztosít fiatal művészek számára. Az idei első évben a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai vesznek részt.

A Zsolnay Fényfesztivál a Dél-Dunántúl legnagyobb nyári szabadtéri eseménye, amely azonban nemcsak az éjszakákra tartogat programokat. Nappal utcaszínházi előadások, audiovizuális és fényszakmai programok várják az érdeklődőket. A Széchenyi térre egy belga cirkuszi társulat érkezik, melynek 12 országból származó művészei a kortárs cirkusz új hangját képviselik. A francia Les Dodos bohókás művészei, Jean professzor és asszisztense városi szafarit vezetnek Pécs utcáin, dodókon utazva.

Júliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay FényfesztiválJúliusban érkezik a 7. pécsi Zsolnay Fényfesztivál

 

Idén egy vadonatúj tűzzsonglőr helyszínnel, a Parázsfészekkel gazdagodik a fesztivál programja. A Barbakán várárokban délutánonként betekintést nyerhetünk a tűzzsonglőrök műhelytitkaiba és zsonglőr játszóházban tehetjük próbára ügyességünket, esténként látványos előadásokat nézhetünk és olyannyira a tűz uralja a helyet, hogy még a koktélok is lángra lobbannak!

2023 nyarán a Zsolnay Fényfesztivál a budapesti Holland Nagykövetséggel együttműködésben Hollandiát látja vendégül nemzetközi fókuszprogramjában. A látogatók a Civil Közösségek Házában találkozhatnak több kortárs holland fényművészeti alkotással, és az utcaművészeti program is tartogat holland meglepetéseket.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Május 19-én került átadásra a Szigetvári vár Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram keretében felújított kazamatasora. Az épületben elkészült egy új rendezvényterem, egy kávézó és egy új kiállítás is nyílt.
A nyári időszak is tökéletesen alkalmas arra, hogy bevessük magunkat egy bájos kávézóba, édességboltba, ahol andalító zene, édes falatok, és bájos környezet fogad minket. Kerestünk hát néhány helyet, ami minden bizonnyal levesz majd benneteket is a lábatokról.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Pihenj és alkoss! 6 kreatív workshopot mutatunk, ahol könnyen kikapcsolódhatsz
2024.01.18 | 6 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Események
A varázslatos ünnepi időszak után hirtelen kell visszacsöppennünk a szürke hétköznapokba, ahol könnyen elfáradhatunk a mókuskerékben. Hoztunk nektek 6 izgalmas workshopot, hogy kreatívan és szuper programokkal induljon az új év! Kerekedj fel, alkoss, babrálj és pihenj a megszokottól eltérő módon valamilyen kreatív workshop segítségével!
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!
Ilyet még biztos nem láttál – Budapest legizgalmasabb múzeumai
Akár turistaként, akár tősgyökeres budapestiként fedezzük fel fővárosunk kulturális intézményeit, azt bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt években egyre nagyobb népszerűséget kapott interaktív központok teljesen új perspektívába helyezik a kiállítóterek látogatását. Légy szerves résztvevője az élménynek, vagy változtass kedved szerint a kiállítási darabokon legizgalmasabb múzeumainkban!
Üdv a Jurassic Parkban! 5+1 varázslatos dinó park Magyarországon
Lépjetek be Magyarországon a Jurassic Park kapuján, mert Budakeszin vagy épp Rezin könnyedén az őslények birodalmában találhatjátok magatokat! Élethű őshüllők, régészeti feltárások és izgalmas játékok – ezek lapulnak a hazai dinó parkokban! A gyerekek garantáltan imádni fogják!