Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Kárpát-medence borászati tradícióiról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

2023.04.05 | 3 perc

2023. április 5-én nyílik kiállítás a Kárpát-medence borvidékeiről és borászati tradícióiról az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A kiállítás címének Hamvas Béla jeligéjét - "Végül is ketten maradnak, Isten és a bor" - választották.

Forrás: MTI

 

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történti Emlékparkban berendezett kiállítás a Kárpát-medence egyedülálló és világszínvonalú borászati tradícióit és produktumait népszerűsíti. A borászati hagyományok bemutatása egy szűk időszakra koncentrál: 1875-ben indul - amikor először észlelték a filoxéravész okozóját, a szőlőgyökértetűt Pancsova környékén - és 1920-ig, a trianoni békeszerződés aláírásáig tart.

A korszak szőlészeti-borászati viszonyait, Magyarország történelmi borvidékeit, borfajtáit, hagyományos szőlőművelő és borkészítési eszközeit közérthető, látványos, képes és szöveges tablók mutatják be. A 23 nagy méretű tablón szereplő szövegek a magyar borászat történetének pontos, rövid és szabatos summázatát adják.

A Kárpát-medence borászati tradícióiról nyílik kiállítás Ópusztaszeren - Fotó: csete jurták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti EmlékparkbanA Kárpát-medence borászati tradícióiról nyílik kiállítás Ópusztaszeren - Fotó: csete jurták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

 

A tablók egyaránt megismertetik a látogatókkal a hegy- és dombvidéki, valamint a síksági - akkori szóhasználattal kerti - szőlőtermő területeket. Sorba veszik a történelmi borvidékeket az ebben az időszakban még nagyobbrészt fehér szőlőt termesztő Ruszt-sopron-pozsonyitól, a Szerémin át - ahol a rómaiak egész Pannónia területén először kezdtek szőlőt művelni - a Tokaji borvidékig, amelynek felemelkedéséhez a 16. század derekán az is hozzájárult, hogy a törökdúlás elől a Szerémségből menekülő szőlőművesek egy része ott telepedett le.

 

A leírásokat a magyar borászat produktumaként megszületett archív dokumentumok - borcímkék, régi fényképfelvételek, rajzok -, valamint a korszak szőlészeti és borászati eszközei, tárgyi anyagai egészítik ki. A tablókon található rövid, olvasmányos szakmai leírások és a kiállítás forgatókönyve Mód László, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének kutatója közreműködésével született meg.

 

Az időszaki tárlat úttörő a magyar borkultúra népszerűsítésében, ugyanis Magyarországon még soha nem született ilyen jellegű, a Kárpát-medence borvidékeit és borászati tradícióit ismertető történeti-szakmai bemutató.

A Kárpát-medence borászati tradícióiról nyílik kiállítás Ópusztaszeren - Fotó: Szer monostora az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti EmlékparkbanA Kárpát-medence borászati tradícióiról nyílik kiállítás Ópusztaszeren - Fotó: Szer monostora az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Olyan nyaralást tervezel, amikor a szállodából ki sem kellene mozdulnod? Semmi akadálya! A Balatonon tucatnyi saját strandos hotelt találsz, így tényleg csak egy-két lépést kell tenned a vízpartig.
Áprilisra bezár a Sasbérci Kilátó karbantartás-felújítás miatt, azonban a húsvéti hosszú hétvégén fogad látogatókat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!
Baranya vármegye TOP10 látnivalója, hogy semmi se maradjon ki a környéken járva
Pécs, Villány, Mohács – mi a közös bennük? Mindegyik említett város Baranya vármegye határain belül található, így kulturális és természeti értékekben biztosan nem fogunk szűkölködni, ha arrafelé vesszük az irányt. Szőlődűlők, múzeumok és szabadtéri programok hada vár, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mivel szeretnénk eltölteni utazásra szánt napjainkat.
 Látogatás a varázslatos Tatai Angolkertben - romantikus séta a természet karjaiban
Sejtelmes romok, egzotikus mecset, misztikus barlang, romantikus fahidak és hangulatos vízfolyások szövik át a Cseke-tó partján elterülő Tatai Angolkertet. Járjatok utána velünk, milyen titkokat és látnivalókat tartogat ez a mesés hely, ami randevúzáshoz és kiránduláshoz is egyformán remek választás!
Varázslatos őszi kirándulóhelyek Magyarországon, amik garantáltan elvarázsolnak
Az ősz beköszöntével sem kell begubódznunk a négy fal közé, hiszen hazánk számtalan népszerű vagy éppen kevésbé ismert helyszínnel vár mindenkit, aki szabadidejében szívesen fedez fel új látnivalókat. Hogy biztosan legyen miből válogatni elhoztuk a szezon legnagyobb programajánlóját: kirándulástippek, izgalmas kultúrprogramok és városlátogatások minden mennyiségben az ország különböző pontjain!