Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlannak ígérkezik a szombathelyi Savaria Karnevál augusztus 25. és 28. között

2022.07.27 | 10 perc

A Savaria Karnevál 21. alkalommal invitálja a városba az igényes nyári szórakozásra vágyó vendégeket 2022. augusztus 25-28. között. A szombathelyi karnevál legnagyobb eseménye a katonai hagyományőrzők felvonulása, de rengeteg zenei és gasztronómiai program is vár.

Szombathelyi szállásajánlatok>>

 

Felvonulás

A Savaria Karnevál elmaradhatatlan fénypontja a felvonulás, mely két napon át várja a látogatókat: augusztus 26-án pénteken és augusztus 27-én szombaton (esőnap: vasárnap). Kihagyhatatlan esemény mindazok számára, akik korhű jelmezben szeretnének e történelmi játékban részt venni, vagy éppen csak tapssal és jó kedvvel szeretnék köszönteni a felvonulókat.

A látogatók találkozhatnak többek között a Savaria Legio Egyesülettel, a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesülettel, a Collegium Gladiatorium Egyesülettel és az Északi Gárdával, vagy éppen Kassai Lajos Lovasíjásszal is.

Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

 

Zene füleinknek

Az idei zenei előadások válogatott ínyencségeiben mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a komolyzenétől a blues-on át az alternatívig. A Fő tér  találkozóhelye lesz a különböző kultúráknak, egyszersmind középpontja a Karnevál igencsak színes forgatagának. Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások várják a látogatókat. A zenei palettán idén a következők előadások szerepelnek: nyitókoncert Radics Gigivel és a Szombathelyi Szimfonikjus Zenekarral, ethno világzene Mitsoura-tól, „hazai” zenés szülinapozás az Elefánttal, etno-beat az Aurevoir-tól, magyar-cigány etnofolk muzsika a Bohemian Betyars és a Parno Graszt együttműködésében, de nem lsez hiány pop, swing, soul és jazz-dallamokból sem. A Fórum Színpad szombat este a Vad Fruttik zenéjétől lesz hangos, de a csendesebb zenére vágyók elmerülhetnek a templomi koncertek dallamaiban vagy a Püspökvár előadásaiban.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Látnivalók Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában
Szombathely – vagy ahogy a rómaiak hívták: Savaria – az egyik leggazdagabb múlttal rendelkező városunk, ahol látnivalókból sincsen hiány. Összegyűjtöttük nektek a legérdekesebb nevezetességeket, ha Nyugat-Magyarország felé vennétek az irányt!

 

Az irodalom és a zene kiválóságai, illetve a képző- és iparművészetek fantasztikus tehetségű alkotói népesítik be évről évre a Művészetek Utcáját is, ami a Keleti udvarral összeolvadva összművészeti színpadként kínál változatos programokat mind a táncok, mind a zene, mind a költészet kedvelőinek. Tangó, flamenco, keleti táncok, Seres Zoltán táncművész, Somi Panni indiai táncszínháza mellett színes képet kapunk a helyi és országos zenei palettáról. Latinos gitárdallamok a Duo Don Pedro’z előadásában, az eddig nemzetközi vizeken evező Merry Go Round is ellátogat a karneválra, a helyi gyökerekkel rendelkező Bajusz zenekar pedig Manouche Jazz és Gypsy Swing dallamokat játszik majd.

A komolyzene és a képzőművészetek találkozóhelye idén a Belső Uránia udvar lesz. Az Isis Galériában képző- és iparművészek kiállításai, komolyzenészek koncertjei, a klasszikus zenétől a filmzenéken, megzenésített verseken át - a Szombathely Szimfonikus Zenekar csoportjai, Kiss Márton zongoraművész, Gyenge András gordonkaművész - fogadják a nagyérdeműt.  Szombaton a budapesti Erkel Színházból óriáskivetítőn  élő stream segítségével lesz látható az MVM Zenergia 2022: Újragondolt klasszikusok – koncertközvetítése. A Ferences templom oldalában a Hangár hangszerkurzusain tanuló hallgatók előadásai, hangszersimogató, hangszeroktatás és örömzene várja a helyszínre látogatókat.

Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

 

Történelmi Témapark

A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időutazókat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark. A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán csapatok mellett találkozhatunk szarmatákkal, 11. századi magyar és német harcosokkal, még István király és udvartartásának tagjai is ide látogatnak egy birtokadományozás kapcsán. Tábori bronzöntő és kovácsműhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal is. Szintén különleges élményt kínálnak a Mare Temporis időtengerészei, akik ezúttal az 1848-as forradalom idejébe repítenek bennünket. Szombaton pedig a Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) csábítja a Témaparkba egy exkluzív gasztronómiai bemutatóval a kovász szerelmeseit.

Továbbá valamennyi múzeumi intézmény szélesre tárja kapuit a Karnevál alatt. Az Iseum Savariense régészeti műhely és tárház falai között újjáélednek az antik római hétköznapok, a Képtárban és a Schrammel-gyűjteményben ajándék tárlatvezetéssel kedveskednek a múzeum állandó kiállításaiban. A Savaria Múzeumban záró tárlatvezetést tartanak majd a SISI – Királyné feketén-fehéren című időszaki kiállításban.

Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

 

Gyerekprogramok

Fás, árnyas, ligetes, kellemes és szellemes – az mind elmondható a Karnevál családi helyszínéről, a Kalandvárról. A legnagyobb hőségben is enyhülést nyújtó Gáyer-parkban az egész nap látogatható játszóházak mellett időszakos játszóprogramok, gyermekelőadások és családi koncertek, interaktív bemutatók és foglalkoztatók hívják játékra az apróbbakat és az örökifjakat. Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Veronaki Zenekar először látogat el a Karneválra, míg számos régi jó ismerős is itt lesz ismét: Gulyás Laci gólyalábas produkcióiról, a Majorka Bábszínház meséjéről sem kell lemondanunk. A Csodák folyosója szintém kinyitja kapuit a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Kicsik és nagyok kalandozhatnak a cirkusz világában, de a  természettudományos laborban például a színek és a kémia találkozását kísérhetik figyelemmel  csütörtökön és pénteken.

Kép: Mészáros ZsoltKép: Mészáros Zsolt

 

Gasztrónomia élmények

Ha jó zenét és a minőségi kézműves söröket fogyasztanál – lehetőleg egyidőben –, akkor a Sörtéren a helyed! A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői lesznek idén is a színpadi eseményeknek: gipsy muzsika, swing, blues, rock – ez mind hallható lesz az Isis tömbbelsőben. Akik pedig „tálalják” a minőségi kínálatot mások mellett: az Isis Big Band, a Bognár Szilvia Sextet, a Takáts Tamás Blues Band, a Mágikus Mintha, a Koprive és a Cimbaliband.

Magyarország szinte valamennyi borvidéke szintén képviselteti magát a rendezvényen a Borok utcájában a nagy hagyományokkal rendelkező pincészetek és a legjobb nedűk által. Idén a legjobb borok mellé olyan utcazenei produkciókat kínál a helyszín, melyek erősen fokozzák a hangulatot, ugyanakkor lehetőséget teremtenek a baráti társaságoknak, családoknak, hogy a muzsika mellett beszélgetéssel töltsék idejüket a Karnevál népszerű találkozóhelyén.

A kézműves és gasztronómiai vásárban szintén rengeteg féle finomságot találhatunk, ami szem-szájnak ingere: kürtőskalács, Mátyás csemegéje, pecsenyekülönlegességek, kézműves fagylaltok, különleges aszalványok és kemencés lángos forgataga vár. Ezeken túl kézműves ékszerek, kézzel faragott tárgyak, kerámiák, babakelengyék, fonott kosarak, kozmetikumok szintén színesítik a kínálatot. . Az Öreg Város Vására a régi idők hangulatát idézi meg a belvárosban, úgyhogy természetesen nem maradhat el a kosárhinta és a falovacska sem.

A felsoroltakon túl még számos helyszínen, számos program vár: többek között a Zsidó Kultúra Házában, a Megyeháza udvarában, a Weöres Sándor Színházban is. Ne maradjatok le Magyarország egyik legnagyobb történelmi fesztiváljáról!

Szombathelyi szállásajánlatok>>

Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.Kép: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Vigyázz, kész, Balaton! Az idei családi nyaralás nem telhet el Balcsi-élmény nélkül, amihez szükség van minden igényt kielégítő, család- és gyerekbarát wellness szállodára, amiből szerencsére bőven találunk a Balaton körül. Csokorba szedtünk nektek jó párat, hogy legyen miből válogatnotok.
Karnyújtásnyira Soprontól és az osztrák határtól egy valódi időutazásra nevezhettek be, ha végigkövetitek a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházba vezető lábnyomainkat. Ezen a csodálatos kiránduláson elképesztő panorámapontokhoz, hűsít barlangba, izgalmas tanösvényekhez kalauzolunk el benneteket, melyek 10-12 millió évvel ezelőtt még a tajtékos Pannon-beltenger mélyén rejtőztek. Gyertek velünk és vegyetek részt ezen a hihetetlen kalandtúrán!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
15 lenyűgöző római kori emlék és rom Magyarországon
Összegyűjtöttünk 15-öt a legfontosabb római kori emlékekből, hogy megkapjuk a választ a klasszikussá vált kérdésre: Mit adtak nekünk a rómaiak?
Hangolódjatok a tavaszra - felfedezésre váró mesés kirándulóhelyek
A melegedő napsugarak benneteket is új kalandokra csábítanak? Akkor gyertek velünk a természetbe, mert elhozzuk nektek a legklasszabb tavaszi programokat és kirándulástippeket, amiket már most érdemes beírnotok a naptárba! Várak, lombkorona ösvények, vadasparkok, kilátók – jövünk!
8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz
Magyarország legrégibb városát mindenkinek látnia kell… Barokk főterével, izgalmas építészeti remekeivel, szép szökőkútjaival, szobraival, országszerte jól ismert rendezvényeivel, és még sok-sok varázslatos részlettel az egykori borostyánút mellett fekvő Szombathely messzire viszi a nyugat-dunántúli régió hírnevét. Vas megye székhelye kiváló kiindulópont a környék felfedezéséhez is, ám ha csak a városon belüli látnivalókért érkezel, akkor sem fogsz csalódni!
Látnivalók Szombathelyen, Magyarország legrégebbi városában
Szombathely – vagy ahogy a rómaiak hívták: Savaria – az egyik leggazdagabb múlttal rendelkező városunk, ahol látnivalókból sincsen hiány. Összegyűjtöttük nektek a legérdekesebb nevezetességeket, ha Nyugat-Magyarország felé vennétek az irányt!
Víztornyok Magyarországon - magassági mámor és programok
Nagyobbat nem is tévedhetnétek, ha azt hiszitek, hogy unalmasak a Magyarországon sorakozó víztornyok. Miért? Azért, mert a földöntúli panoráma mellett, lenyűgöző kiállításokat, kávézókat, oxigénbárt és élményközpontot is rejtenek ezek a klassz helyek.