Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júliusban is elképesztő programokkal vár Pécsen!

2022.06.02 | 5 perc

2022. július 7 - 10. között lélegzetelállító fényjátékokban gyönyörködhetünk a Zsolnay Fényfesztiválon, ahol több mint 120 program várja a látogatókat. Fénnyel teniszezés, fénygraffiti készítés, fényóceánba merülés és fényművészek elképesztő alkotásai - mind csak ránk várnak!

Pécsi szállásajánlatok>>

 

Pécs immáron negyedszer válik a fény fővárosává, s renegeteg ingyenes szórakozási lehetőséggel kecsegtet 19 helyszínen.

Ezekből az egyik az  Árkád Pécs Bevásárlóközpont, ahol az angol Squidsoup csapatának magával ragadó művébe bátran belesétálhatunk. Itt a több mint 5.000 fénypontból álló installáció az óceánba való alámerülés érzetét kelti az emberekben, s nevét is erről kapta: a Submergence szó szerint alámerülést jelent.
A Csontváry Múzeum elé is érdemes elsétálni, ahol interaktív favetítét láthatunk Victor Vasarely munkássága előtt tisztelegvén. A Barbakán árokban pedig akár egymást is kihívhatjuk egy hagyományostól eltérő teniszmeccsre a fény segítségével.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Squidsoup SubmergenceAz ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Squidsoup Submergence

 

Tovább menve a Kossuth térre a francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti várja, hogy kiéljük kreativitásunkat:  a nyolc méter széles LED falon ugyanis víz segítségével készíthetünk fénygraffitiket. A fényképezőgépet semmiképpen sem ajánlott otthon hagyni, ugyanis a város  ikonikus tereit és épületei - mint a Dzsámi - mesés fényfestés öleli majd körbe, de emellett fényköntöst kapnak olyan új helyszínek is, mint az Árkád parkjának játszótere, ami UV színekben fog pompázni.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Antonin Fourneau Waterlight GraffitiAz ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Antonin Fourneau Waterlight Graffiti

 

A Fény Útja Extra az előbb említett díjmentes programokon túl, karszalag megváltása után még több programmal csábít.

Az 1.500 Ft-os belépővel a Tundra nemzetközi fényművész kollektíva Row című alkotását is megtekinthetjük, amely a Pécsi Galériában fog helyet kapni. A holografikus, audiovizuális élmény során a látogatók mellett fényobjektumok cikáznak majd el, csakúgy mintha Harry Potter-beli varázslatok röpködnének körülöttük. A nagy örömünkre újra látogatható Jakováli Hasszán Dzsámit is tanácsos felkeresni, mivel belső kupoláját és falai szintén fénybe merülnek.

Pécsi gasztroélmények>>

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Tundra RowAz ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Tundra Row

 

Nem meglepő módon a Zsolnay Light Art fényfestőverseny pályázóinak remekművei is az esemény kerestében válnak megtekinthetővé.

Az idei verseny témája az egyensúly, amely olyan állapot, amelyben különböző hatások és erők teljes mértékben kiegyenlítik egymást.  Az erre reflektáló háromdimenziós, mozgó, 5 fényalkotás a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Zsolnay Light ArtAz ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Zsolnay Light Art

 

Bár a fényjátékok főként éjjel kápráztatnak el minket, nappal sincs esély az unatkozásra: az utcaszínházi programok között feltűnik majd a Chiléből érkező utcai bohóc, de argentín légtornász akrobaták, olasz buborékcirkusz és francia újcirkuszi előadás is színesíti a palettát a magyar művészek tűzzsonglőr előadásai mellett.

Természetesen nem maradhatnak el a zenei programok sem: a látványos koncertek és dj szettek éjszakába nyúló szórakozási lehetőséget kínálnak, a fellépők között lesz a Decolonize Your Mind Society, a Freakin’ Disco Kamaraelektronika, a Zagar, a Siblicity, a lengyel audiovizuális művész Ari Dykier, Dj dork és Bernathy Zsiga is. A kreatív energiánkat a Fénybütyköldében is tesztelhetjük, ahol mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat. A fesztivál ráadásul idén túlmutat a belvároson: a Zsolnay Kulturális Negyed is kihagyhatatlan fényprogramokkal várja a látogatókat nap közben is.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Wonder WalksAz ország első és egyetlen fényfesztiválja idén júlisban is elképesztő programokkal vár - Wonder Walks

 

Ideje hát felfedezni július 2. hetében Pécs városát, amely ha lehet, a fényekben fürdőzve még lenyügözőbb látványt nyújt majd!

Pécsi szállásajánlatok>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Pécsen megtaláltam a helyem - interjú Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével
Kurucz Attila neve sokaknak ismerősen csenghet. Találkozhattatok vele a Laci! Konyha!, és az innio éttermekben is, mára pedig Pécs és az ország egyik legjobb bisztrójának a konyháját vezeti, és egyben társtulajdonosa is. Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével beszélgettünk.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem csak azokat a nevezetességeket érdemes felkeresnünk, amelyekről az útikönyvek írnak, így elhoztunk Nektek 5 olyan, kevésbé ismert látnivalót, amelyet útba ejthettek rövid séták vagy akár hosszabb kirándulások alkalmával is. Tartsatok velünk!
Pécs és Villány közelében, Kisharsányban nyitotta 2021-ben Kun Péter séf a GÓRÉ nevű éttermet. Csúcséttermet ígértek, kipróbáltuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!