Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A csókai vár

Csókakő vára CsókakőCsókakő vára Csókakő a térképen

Kihagyhatatlan 2018. júniusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2018. szeptember 6.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A csőkakői vár a szüleim csákberény-orondpusztai telke mögött húzódó hegygerincen található, így gyerekkorom óta ismerem ezt a várat. Akkoriban (30-35 évvel ezelőtt) még sokkal romosabb állapotban volt, a felújítás és hasznosítás csak az ezredforduló környékén kezdődött el a Csókakői Várbarátok Társaságának kezdeményezésére. 2017-ben bekerültek a Nemzeti Várépítési programba, így elegendő forrás is akad a további fejlesztésekre, renoválásra.
A Vértes vonulatában 479 méter magasságban emelt vár Fejér megye egyetlen középkori eredetű, a török időkben is használt vára. A vár alapját adó sziklaplatót a helyiek Csóka-hegynek nevezték.
A Gaja-patak völgyében haladó utat ellenőrizték innen, amely azonos a Tihanyi Alapítólevélben említett "Fehérvárra menő hadi úttal".
A honfoglalás-kori település és a vár elődje a Csák nemzetség birtokához tartozott, majd a Rozgonyiak birtokolták. Az ún. Felsővár a 13. században épült. Székesfehérvár törökök általi elfoglalását követően (1543) a csókakői várat is elfoglalták a törökök, és a fehérvári vár előretolt megfigyelőhelyeként töltött be szerepet egészen 1687-ig, a vár visszafoglalásáig. Érdekesség, hogy a török hódoltság ideje alatt egy mecset is működött a várban, ezt a korabeli leírásokból tudni, nyomai nem láthatóak.
A 19-20. század folyamán már zajlottak kisebb régészeti feltárások.

A vár közvetlenül a faluban található, a vár lábánál ingyenes parkolási lehetőséggel, továbbá van egy kis játszótér és pihenőpadok. Szerpentinúton kb. 15 perces séta a vár kapuja, de van egy rövidebb, viszont meredekebb út is lépcsőn a sziklaszurdokban. Jelenleg a vár ingyenesen látogatható, nyáron este 8-ig nyitva van.
Legutóbb a nyáron jártunk fel a nagyszülőkkel és a gyerekekkel.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Csókakő vára Csókakő - Csókakő vára Csókakő - Csókakő vára Csókakő - Csókakő vára Csókakő - Csókakő vára Csókakő - Csókakő vára Csókakő -

Csókakő vára további értékelései

2023.08.08barátokkal
Kihagyhatatlan
Csókakőről első ízben a csókakői kolbászleves kapcsán hallottam, majd Mór környékén autózva lettem figyelmes a várra. Volt időnk, így megálltunk a parkolóba. Mielőtt felmentünk volna a várba, körülnéztünk a szívmelengető Nagy-Magyarország téren is. A várnak utánaolvastam kicsit, megtudtam hogy a...
2022.04.25családjával
Kihagyhatatlan
Gyönyörű út vezet fel a vához. 2015 óta elkezdték felújítani, építgetni, sjanos ez abbamaradt. A látogatás ingyenes. Érdemes megnézni.
2021.09.21egyedül
Érdekes
Ahogy a bodajki kegyhelyről kijöttem, az út nemsokára elágazott, Bicske vagy Székesfehérvár? Gondoltam, nem tartom itt fel a forgalmat a töprengéssel, éppen itt van szemben Csókakő, nézzük meg közben azt is... borult volt az idő,, meg esteledett is. A vár alatt egy parkolóban letettem az autót,...
Népszerű szállások a környéken
Hétkúti Wellness Hotel Mór - Senior napok
Senior napok
05.01-10.11.
Hétkúti Wellness Hotel Mór
99.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Holiday Hotel Csopak - Előrefizetési kedvezmény
Előrefizetési kedvezmény
05.31-09.08.
Holiday Hotel Csopak
27.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Hajókázás a Balatonon
04.22-10.11.
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred
57.750 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval