Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Vár állott, majd kőhalom, ma egy várrom

Solymári vár SolymárSolymári vár Solymár a térképen

Átlagos 2019. márciusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2019. március 18.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Igencsak népszerű kirándulóhely a fővárosiak körében a solymári várrom és a várdomb alatt induló Jegenye-völgy, Paprikás-patak völgye, Rózsika-forrás túraútvonal (ez utóbbi 5 csillagos hely, de nem szerepel az ittjartam.hu adatbázisban).
A főútról a vár felé vezető kis bekötőutat tábla jelzi, de a várdomb tetején a fatorony sipkája is látszik az útról. A parkolót a lovarda melletti füves területen alakították ki, innen pár perces, de jelentősen emelkedő séta vezet fel a vár bejáratáig. A vár kapuzata és faszerkezetű tornya a 2000-es években került felújításra, voltaképpen elkészítésre, mert teljes rekonstrukcióra volt szükség.

A vár története a 14. századig nyúlik vissza. A Lackfi-család 1355-ben kezdte meg birtokán a vár építését a 160 m-re magasodó Mátyás-dombon. Túlzottan jelentős objektum soha nem lett belőle. A 16. században, Buda elestét követően a vár épülete erős pusztulásnak indult. A 18-19. században a helyi lakosság a vár köveit elhordta építkezési célból olyannyira, hogy az egykori várnak a dombtetőn gyakorlatilag nyoma sem maradt.

Az 1970-es évektől indultak régészeti kutatások, amelyeket 2005-06-ban nagyszabású felújítási, vár(vissza)építési munkálatok követtek, sőt ezek a munkák jelenleg is zajlanak, folytatódnak.
A felnőtt belépő 300 Ft, a gyerekeknek 200 Ft, amiért voltaképpen nem sokat kapunk. Körbe lehet nézni, a falra tilos felmászni, a toronyba fel lehet lépcsőzni, szép a kilátás, van pár leírás a várról, 3 reneszánsz ablaktöredék, valamint egy kút, amelyről annyit tudni, hogy nincs még feltárva. Valamint egy épített színpad, amelynek célja általam nem ismert.

Mosdó csak lenn, a parkolónál van a kulcsosházban (1 db koedukált), amely csak meghatározott időben tart nyitva.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (21)
Solymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - EgyébSolymári vár Solymár - Egyéb

Solymári vár további értékelései

2024.01.21barátokkal
Érdekes
A várat először 1390-ben említik írásos emlékek. 1490-ben Mátyás fia, Corvin János birtokába került, majd 96-ban II. Ulászló megszerezte vadászkastélynak. 1541-ben valószínűleg felégették és nagyon sokáig csak néhány kő emlékeztetett arra, hogy itt vár volt. A természet vissza vette a dombot, gaz...
2023.03.30egyedül
Kihagyhatatlan
A kiírás szerint nyitva volt de mégis zárva volt.Ezert belogtam. Egyszerű vár de annál csodásabb a kilátás
2022.02.11egyedül
Átlagos
Mai vizsgálódásom tárgya a solymári vár volt, bevallom, hosszú időn keresztül fogalmam sem volt róla, hogy itt van egy vár is. Az oka talán az lehet, hogy nem is egy jelentős darab. Autóval viszonylag megközelíthető, onnan gyalogosan csak pár perc felfelé. Nem túl magasra. Ki van írva több...
Népszerű szállások a környéken
Klebelsberg Kastély Budapest - Budapesti feltöltődés
Budapesti feltöltődés
2025.01.02-ig
Klebelsberg Kastély Budapest
68.220 Ft / 2 fő / 2 éj-től reggelivel
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval