Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Újváros Bisztró – új élmények, új ízkalandok Szarvason, a Körös partján

2023.11.30 | 10 perc

Szarvas az elmúlt időszakban egy új étteremmel lett gazdagabb. A Körös partján egy hightech modern épületben kapott helyett az Újváros Bisztró, melynek tulajdonosával, Szín Csabával arról beszélgettünk, milyen célok és lehetőségek állnak az étterem előtt.

Szerző: Kovács Nóra

 

Csupán másfél éves az étterem, máris sikereket tudhat maga mögött. Mesélne a kezdetekről? 

Minden a Gree Légkondicionálók magyarországi vezérképviseletének – a Cool4u Kft. – székházának építésével kezdődött. Mint a Financial Times Európa 1000 leggyorsabb fejlődő cégének egyikeként, illetve Európa legjobb Gree légkondiciónáló kereskedőjeként elértünk a fejlődésünknek egy újabb állomását, amikor a céget egy őt megillető, nemzetközi színvonalat képviselő környezetbe szerettük volna költöztetni. Korábban ezen a telken egy étterem működött, ennek a helyére húztunk fel egy olyan okos épületet, mely nemcsak megjelenésében, de technikai újításaival is a 21. századot képviseli. Bár sok kritika ért minket amiatt, hogy vajon hogyan fog mutatni egy üveg-beton épület ebben a környezetben, végül az eredmény megnyugtatta a szarvasi polgárokat. Az építkezést megelőzően komoly koncepció készült, a város, az épület elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát is vizsgálták az építészek, nem beszélve arról, hogy minden tekintetben arra törekedtünk, hogy az épület illeszkedjen a Szarvas polgári épületekkel megtöltött utcáihoz, a folyópart és az erdős részek szépségéhez. Az üvegfelületben visszatükröződő természet, a fák között megbújó, hullámvonalat követő falak harmóniát teremtenek és egyben feloldják a túlpart óvárosi hangulata és a modern rész között húzódó látszólagos ellentétet. 

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

Hogyan született az ötlet, hogy étteremnyitásra vállalkozzon?

Üzletemberek vagyunk, szeretjük a gasztronómiát, szívesen kóstolgatunk, bármerre járjunk is a világban. Hiszünk abban, hogy Szarvas megérdemel egy kifinomult gasztronómiai vonalat képviselő éttermet, olyat, amit külföldön is tapasztaltunk, és amit szülővárosunkban képviselni szeretnénk. Ehhez adva volt a helyszín, így az székház alsó szintjét úgy alakítottuk ki, hogy minden tekintetben megfelelő legyen egy étterem számára. Ahogy az irodaház, úgy a bisztró vonatkozásában is a maximalizmusra törekedünk. Az olasz Siches Cosmati márványpadló, a 24 karátos aranybetétekkel készült padlómintázat, a Descastelli fém falpanelek, a Siches üvegpanelek, a Bentley ülőgarnitúrák, az intelligens öntanuló algoritmusok, melyek a hőmérsékletet, a fényviszonyokat és a hangtechnikát is vezénylik, mind azt tükrözik, hogy összhangot lehet teremteni a régi és az új, a modern és az antik között. Számos belsőépítészeti megoldásunk az olaszországi design cégektől érkezett, részben azért, mert ők ma e szektor legjobbjai, de részben azért is, mert szerettünk volna városunk olasz vonatkozásaira is utalni. Velünk szemben áll az olasz nemesi család egykori lakóháza, a Bolza-kastély (az Arborétum kialakítása is a nevükhöz fűződik - szerk.), tiszteletükre került be a márvány, az aranydíszítés a bisztróba.

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

Hogyan mutatkozik meg ez a precizitás a bisztró kínálatában? 

A helyszín szépsége önmagában arra készteti az embert, hogy elidőzzön az emeleti boxokban, a földszinten klubfotelek várják a vendégeket, de a lépcsősoron borozgathatunk, vagy élvezhetjük a sarokban kialakított rész romantikus hangulatát. Nyáron a terasz ad lehetőséget arra, hogy a folyó, az erdő és a természet harmóniájában megpihenjünk, de minezeken túlmenően a gasztronómiai élmény az, ami eldönti, visszatér-e majd egy vendég. És ebben mi nem ismerünk kompromisszumot! Séfünk, aki London top 100 éttermének egyikében, majd itthon a Costesben gyűjtött tapasztalatot, ma számunkra készít emlékezetes fogásokat. Piltz Zoltán a bisztró stílust hozta el az Újváros Bisztró számára, ami őszinte és közérthető fogásokon keresztül egy oldott, kellemes hangulatot biztosít a vendégek számára. Várvizi Pétert kértük fel a koncepció kidolgozására, szempont volt, hogy olyan fogások szülessenek, amelyek azon túl, hogy ízeikben harmóniát sugároznak, önmagukban egy csavart is rejtenek. A hagyományos magyar ételek izgalmas, éberséget hozó megoldásokat kaptak, amik miatt a vendég felkapja a fejét. Hol egy fűszer, hol egy textúra vagy egy italpárosítás az, ami felkelti a figyelmét. A vendégélmény a legfontosabb, ezt próbáljuk maximálisra húzni. Az ellenétetek találkozása új értelmezést ad mindannak, amit itt tapasztal.

Itt ül egy kisvárosban, noha az elé tett fogások alapján lehetne egy nagyvárosi bisztróban is, megtapasztalhatja az óváros és az újváros, a hagyományos és az újító, a klasszikus és a modern ellentéteknek az élményeit. 

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

 

A harmóniára törekvés minden vonalon végigkísér benneteket.

Igen, még a koktélok elnevezése is erre, a természethez való szoros viszonyunkra utal. Golden Sinlight a folyóparti naplementét, az Arborétum Walk a mellettünk húzódó sétautat, a Cypress Roots a folyóparton álló mocsárciprusokat, a Boat Trip a Körös folyón töltött hajózásokat idézi. De szerettük volna ezt a harmóniát magasabb szintre emelni: arra törekszünk, hogy az ízek párosításával egy új élmény születhessen. Éppen ezért a fogások mellé alkoholos italokat és alkoholmentes koktélokat is kínálunk, amelyek együttesen egy sokkal komplexebb ízélményt hoznak. 

Milyen céljaik vannak? 

Látni kell, hogy ma Magyarországon egy étterem működtetése csak erős tulajdonosi háttérrel létezhet. Ma minden vendég után ugyanannyit beleteszünk a kasszába, mint amit a vendég itt hagy. Ez csak akkor működhet, ha tudjuk, hogy az étterem belátható időn belül önfenntartóvá válik. Nincs tíz évünk arra, hogy ezt kivárjuk, ennél gyorsabb gazdasági sikerre vágyunk. Ezt pedig csak úgy lehet, ha szintet lépünk. 

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

Kifejtené ezt? 

Nagyon nagy figyelemmel és odaadással építettük fel az Újváros Bisztrót, szép sikereket tudhatunk magunkénak már most, a Dining Guide Top 25 vidéki étterme és a Top 100 lista 57. helyezettje lettünk másfél éves működés után. Azonban többet szeretnénk, nemzetközi szintre emelnénk az étterem konyháját, és ehhez egy szakértői csapat segítségét kértük, akikkel aspektusaira bontjuk a vendéglátásunkat, lebontjuk azt, ami nem működik, és újakat hozunk létre, amikkel jobbak lehetünk. Barna Ádám segítséget kértük a fogások újragondolására, és a konyhatechnológiánk fejlesztésére is erőt és energiát szentelünk. Mit várunk ettől? Azt, hogy Békés-megyében végre legyen egy olyan hely, ami hozzájárul a magyar konyha színvonalának erősítéséhez, és ami Szarvast képes felhelyezni az ország gasztrotérképére. 

Cél lehet a Michelin-csillag is?

Korai erre gondolni, de az ajánlás már belépő lehet ehhez. Minden tekintetben az a cél, hogy olyan étterem legyünk, amiért hajlandóak a vendégek átutazni az országot. Szarvas turisztikai szempontból nyaranta teltházzal fut, szezonon kívül viszont gyengébb. Ebben nyújthat segítséget egy elismert étterem. Szomorúan tapasztaljuk a mai gazdasági helyzet következményeit, azt, hogy étterembe szinte csak ünnepelni mennek a családok. Mi ebben is szeretnénk többek lenni azáltal, hogy számos formában élményt adunk, és bízunk abban, hogy egy bakancslistás hely megismeréséért szívesen áldoznak a vendégek akár egy kicsit többet is.

ÚJVÁROS BISZTRÓ AJÁNDÉKKÁRTYA - ajándékozzatok karácsonyra, szülinapra, vagy bármilyen alkalomra értékutalványt, és szerezzetek felejthetetlen gasztroélményeket együtt. Tovább>>

 

Szerző: Kovács Nóra

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ötleteket keresel az őszi-téli utazásokhoz? Jobb helyen nem is lehetnél! Van ugyanis a tarsolyunkban 10 mesébe illő magyar település, melyeket idén te sem hagyhatsz ki az utazási listádról!
Vannak olyan különös helyek, melyeken járva az élet hangjai elcsendesülnek, és már csak a lépteink zaját verik vissza a falak. Ahol napjainkra már csak a kitörött ablaktáblák, a földön szétszórt emléktöredékek és hátrahagyott tárgyak mesélnek. Az elmúlás szinte tapintható, és libabőr fut végig az ember kezén, egészen a szívéig. Fürkészd ki velünk az elhagyatott Hajmáskéri laktanya titkait, mely a Monarchia büszkeségéből mára elfeledett szellemvárossá változott!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.