Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark

A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.

Szállástippek Dég környékén>>

 

A kastély története

Az 1800-as évek elején a dégi birtok fejlesztésébe és a kastély építésébe az ország leggazdagabb főnemesének hírében álló Festetics Antal fogott bele, miután megörökölte a területet apjától. Az épület megtervezését a fiatal, de egyre népszerűbb építészre, Pollack Mihályra bízta, aki nem kisebb feladatot kapott, mint korának legnagyobb és legkorszerűbb uradalmi központjának kivitelezését. A hatalmas klasszicista rezidencia látványos oszlopsoraival, U alakú elrendezésével, letisztult eleganciájával erősen emlékeztet a mester főművére, a Nemzeti Múzeumra, nem véletlenül, hiszen a budapesti épület elődjének tekinthető. A kastély földszintjén a reprezentációs terek és a család lakosztályai kaptak helyet, míg az emeleten főként a gyerekszobák és a vendégeknek fenntartott helyiségek sorakoztak. A kúria 1815-re készen állt a beköltözésre, mely aztán négy generáción keresztül szolgálta a Festetics családot.

Egyedülálló kastély lélegzetelállító környezetben: dégi Festetics-kastélyEgyedülálló kastély lélegzetelállító környezetben: dégi Festetics-kastély

 

 

Kastélypark

Festetics Antal és felesége rajongott a botanikáért, már fővárosi tartózkodásuk ideje alatt is tájkertjükről váltak ismertté, így a dégi építkezés során a park rendezése is hatalmas szerepet kapott. A „picturesque” stílusú angolpark kialakítása mellett az itt található tavak felduzzasztása is ebben az időben zajlott, mellyel egy ma is egyedülálló szerpentin állóvízrendszert hoztak létre. Hatalmas hangsúlyt fordítottak az úgynevezett „eye catcher” elemek elhelyezésére is, így épült meg a kastéllyal egyidőben a templomtorony, a kettős fehér híd, majd később az ikonikussá vált Hollandi-ház is. A birtokot a 20. században Festetics Sándor alakíttatta át jelentősebb mértékben, melynek során megszüntették a kertészet nagy részét, helyére teraszos kőkert és teniszpálya került. Sok éves hanyatlást követően 2009 és 2015 között igazi áttörést értek el a park renoválásában; helyreállították a két kilométer hosszú tórendszert, a sétányt, visszaépítették az egykori hidakat és megtisztították a környező zöld felületeket is.

Egyedülálló kastély lélegzetelállító környezetben: dégi Festetics-kastély és az angolparkEgyedülálló kastély lélegzetelállító környezetben: dégi Festetics-kastély és az angolpark

Egyedülálló kastély lélegzetelállító környezetben: dégi Festetics-kastély és az angolparkEgyedülálló kastély lélegzetelállító környezetben: dégi Festetics-kastély és az angolpark

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
7 káprázatos kastélyszálló, amit legalább egyszer ki kell próbálni
A gazdag múlt és a modern kényelem találkozik egy felejthetetlen élmény jegyében azokban a varázslatos kastélyszállókban Magyarországon, ahol a szolgáltatások magasabb szintre emelik a pihenésedet. Hódolj az elegáns enteriőröknek, élvezd a harmonikus szobákat, és fedezd fel a tágas kertek szépségét! Legyen szó romantikus hétvégéről, családi vakációról vagy baráti kiruccanásról – érdemes magatok mögött hagyni a megszokott helyeket, és elmerülni a kastélyok elbűvölő világában.

 

 

A Hollandi-ház

1891-ben egy mesterségesen kialakított sziget közepén álmodták meg egy régebbi épület helyére a vöröstéglás, németalföldi stílusú Hollandi-házat, melyet akkor kizárólag csak hajóval lehetett megközelíteni. Ma egy fahídon keresztül juthatunk el a nevezetességhez, melynek története még érdekesebb, mint látványos homlokzata. Az épület földszintje egykor tehénistállóként szolgált, míg az emeleten Festetics Andorné gyógyult, hiszen tüdőbetegségére az istálló ammóniatartalmú levegője és az állatok frissen fejt teje szolgált akkoriban gyógyírként. A kis ház teljes berendezése a 20. században sajnos teljesen megsemmisült, levéltári anyagok árulkodnak róla, hogy valószínűleg porcelánokkal és németalföldi festményekkel lehetett tele. Jelenleg kiállítótérként működik, így érdemes ide is elsétálnunk a kastély felfedezését követően.

Hollandi-ház a dégi Festetics-kastély parkjábanHollandi-ház a dégi Festetics-kastély parkjában

 

 

A kastély jelene, kiállítások

A kastély épületében tematikus kiállítási terek látogathatóak, ahol a vendégek interaktív élményelemeken keresztül, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerhetik meg a szabadkőművesség történetét és magyarországi vonatkozásait, a park növényvilágát, valamint a kastély építéstörténetét és azon keresztül építőjének, Pollack Mihálynak munkásságát is. A földszinti termekben a Festetics család életébe nyerhetünk betekintést; történelmi szerepvállalásaikon, hobbijaikon és szórakozási szokásaikon keresztül kaphatunk képet Magyarország egyik leggazdagabb nemesi famíliájáról.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Izgalmas írás jelent meg januárban a brit Guardian hasábjain: Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé választották a Magyar Zene Házát, olyan nevezetességekkel karöltve, mint a reneszánsz Kronborg-kastély Dániában, a Hadrianus Fal vagy a Russell-Cotes galéria az Egyesült Királyságban. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy melyek azok a programok, amelyekről nem érdemes lemaradnod a Városliget fénysebességgel ikonikussá vált épületében.
A Tokaji borvidéken termelt szőlők világraszóló hírnevet szereztek a területnek; Tokaj-Hegyalja 2002 óta a világörökség része, ez a világ első zárt borvidéke, ráadásul a környék kulturális és természeti szépségei mellett sem mehetünk el szó nélkül. Akár bortúrára, akár kirándulni érkezünk hát ebbe a régióba, a cikkünkben összegyűjtött négy szállás szuper kiindulópontja lesz barangolásainknak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.