Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Prométheusz közöttünk jár

Prométheusz park SzekszárdPrométheusz park Szekszárd a térképen

Érdekes 2023. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. július 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Prométheusz park, amely sétakert a Prométheusz-szoborcsoportról kapta az elnevezését. olvashatjuk egy városi ismertetőben. Kétségtelen, parkjellege is van a területnek, de ahol megközelíthetjük a fém óriást, az inkább gyep, az is kopott helyenként. Háttérként pedig egy lakótelepi betontömb szolgál...
Az viszont már messziről is egyértelmű, még ha nem is hallottunk korábban róla, hogy Varga Imre szobrászművész alkotásáról van szó. A stílusa, a hatásossága összetéveszthetetlen. Aztán, ha utánaolvasunk, igencsak bornírt, ám a korra nagyon is jellemző történetet ismerhetünk meg a mű sorsáról: Az alkotás 1965-ben lett bemutatva a Műcsarnokban, de a szobor igen nagy port kavart, elutasítva modernségét, újszerű ábrázolásmódját és anyaghasználatát, súlyos kritikákkal illették. Ezért bár Veszprémnek készült, a város nem volt hajlandó elfogadni, így az eredeti szobrot egy holland múzeum vásárolta meg. Prométheusz 13 év múlva kapott csak helyet itthon, Szekszárd Szent István terén, már keselyűkkel kibővítve. Bár, ha jól olvasom, a távolabb várakozó keselyű kőalapjára a BAGOLY-szót grafittizte valaki. Talán nem ismerte az ókori görög regét:
A mitológiai titán, Prométheusz az istenek hegyéről ellopta az emberek számára a tüzet, ezért az istenek a Kaukázus egyik sziklájához láncolták, ahol a máját marcangolta egy saskeselyű. A mája ugyan mindennap vissza nőt, de a büntetés szörnyű szenvedéssel járt. Ezt a történetet ábrázolja a szoborcsoport: egy hatalmas kövön áll az acél Prométheusz a feje felett lobogó tüzet tartva, az egyik keselyű egy sziklán üldögél és vár, míg a másik éppen felé repül.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (5)
Prométheusz park Szekszárd - EgyébPrométheusz park Szekszárd - EgyébPrométheusz park Szekszárd - EgyébPrométheusz park Szekszárd - EgyébPrométheusz park Szekszárd - Egyéb

Prométheusz park további értékelései

2023.07.14barátokkal
Kihagyhatatlan
Én Szekszárdi lakos voltam,imádom nagyon szeretem is. Jó hely randira csendes békés barátságos én nagyon szerettem. Megyek Szekszárdra nem fogom ki hagyni ott a sok jó emlékek!
Népszerű szállások a környéken
Tókert Fogadó Nagymányok - Ajándék éjszaka 6=7
Ajándék éjszaka 6=7
2024.08.08-ig
Tókert Fogadó Nagymányok
158.200 Ft / 2 fő / 7 éj-től félpanzióval
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Fried Kastély Hotel Simontornya - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.21-ig
Fried Kastély Hotel Simontornya
66.948 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval