Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A magasból még kellemesebb a tavaszi levegő – függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon

Süt a nap, csicseregnek a madarak, visszavonhatatlanul itt a tavasz! A sok beltéri programot követően eljött a kirándulások ideje, és ha éppen azon törnétek a fejeteket, hogy merre is induljatok a hétvégén, akkor a legjobb helyen jártok, hiszen mostani cikkünkben a függőhidak, tanösvények és lombkoronasétányok világába kalauzolunk el benneteket.

 

Gyadai tanösvény

A Börzsönyben járva semmiképpen nem maradhat ki a Naszály-hegy oldalában kiépített Gyadai tanösvény, mely egész napos kikapcsolódást kínál a kisgyermekes családok számára is. A 6 kilométer hosszú táv 2-3 óra alatt teljesíthető, de természetesen a rengeteg látnivaló és a focizásra csábító rétek egész napra programot szolgáltatnak majd. A tizenhárom szakaszból álló sétaút a Katalinpusztai Kirándulóközponttól indul, ahol interaktív kiállítás várja a legkisebbeket, míg menet közben olyan csodákat láthatunk, mint Gyada rétének élővilága, a Lósi-patak mocsaras ártéri erdeje, vagy az Óriások pihenője. Az igazi attrakció az ösvény kétharmadánál található függőhíd, mely 25 méter hosszan és 6 méteres magasságban vezet át a domb túloldalára.

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Gyadai tanösvényFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Gyadai tanösvény

Szállástippek Vác környékén>>

 

 

Fényes tanösvény (Tata)

A szocializmus időszaka előtt Tata az ország egyik legnagyobb hozamú karsztforrása volt, de a szénbányászati munkák hatására a buzgárok kiapadtak. 2001-től azonban új életre kelt a vízi csodavilág, és mára egy teljesen egyedülálló, egy kilométer hosszúságú tanösvény fogadja a kirándulókat Fényes Fürdő területén, mely egy égererdő felett kanyarogva enged bepillantást gazdag növény- és élővilágába. Az enyhén savas, 20-22 fokos vízben csigákat, halakat, vízi madarakat és mocsári teknősöket leshetünk meg, a pallósor végén pedig játszótér, strandfürdő, félig a lápba nyúló függőhíd, valamint kézi erővel működő komp vár minket.

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Fényes tanösvényFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Fényes tanösvény

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Fényes tanösvényFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Fényes tanösvény

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Városlátogatás az „Élővizek városában - látvnivalók Tatán
Tata az „Élővizek városa” nevet nem véletlenül kapta, hiszen az Öreg-tó, a Cseke-tó és Derítő-tó mellett számos gazdag vizű patakot és ért is találunk környékén. A varázslatos Angolpark, a híres Öreg-tó, és az ikonikus tatai vár mellett még számos érdekesség vár rátok ebben a gyönyörű városban.

 

 

Oxygen Adrenalin Park (Gyöngyös)

Az Oxygen Adrenalin Park 2006. szeptemberében nyitotta meg a kapuit a Mátra déli lejtőjén, mintegy 16 hektáron. Az ország legmagasabban fekvő extrém parkját már a kilátás miatt is javasolt egyszer meglátogatni, de elsősorban nem nézelődni érdemes náluk. A harminc élményelem garantálja, hogy az ovisoktól a nagyszülőkig mindenki kipróbálhassa a hozzá közel álló szórakozási lehetőséget, legyen szó a libegőről, a sky bike-ról, az elektromos vasútról, a vízi akadálypályáról vagy a toronycsúszdáról, és ez tényleg csak egy kis szelete annak, ami ott fogad minket. Ha azonban csak korlátozott időt tudunk a parkban tölteni, akkor a függőhíd mindenképpen legyen rajta a listánkon, hiszen 28 méteres maximális magasságával és 183 méteres hosszával még Európában is példa nélküli.

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Oxygen Adrenalin ParkFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Oxygen Adrenalin Park

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Oxygen Adrenalin ParkFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Oxygen Adrenalin Park

Szállástippek Gyöngyösön és környékén>>

 

Tuzson lombkoronasétány (Ipolytarnóc)

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen 17 millió évvel csöppenhetünk vissza az időben. Az interaktív vezetés során a szemünk előtt elevenednek meg a történelem előtti életformák, az egykori vegetációt rekonstruált ősnövénysarok és állatok háromdimenziós vetítése teszi még szemléletesebbé. A kalandvágyóknak a park bejárását követően a játszótér mellett kialakított lombkoronasétány felfedezését javasoljuk, mely 110 méter hosszan, 10 méteres magasságból teszi lehetővé, hogy a fák között megbúvó vadvilág mindennapjaiba is beleshessünk. A torony kilátóként is funkcionál, és alsó szintjéről akár csúszdán is megérkezhetünk az alul kialakított homokozóba.

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Tuzson lombkoronasétányFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - Tuzson lombkoronasétány

Szállástippek Ipolytarnóc környékén>>

 

 

Makói lombkoronasétány

A makói lombkoronasétány fái között sétálva kis túlzással már magaslati levegőt szívunk, de aggodalomra nincs ok: a 8-10 méter magas korzót 18 különböző méretű betonoszlop tartja, úgyhogy séta közben teljes biztonságban érezhetjük magunkat a függőfolyóson nézelődve, vagy a Makó jelképét szimbolizáló Hagymaterasz árnyas kupolája alatt megpihenve. A vállalkozó kedvűeket a séta végén egy 20 méter magas kilátóponttal lepték meg, ahova már a panoráma miatt is érdemes felmászni, a csúcsra felérve pedig eldönthetjük, hogy a lépcsőt választjuk visszautunk során, vagy bevállalósak leszünk, és a 40 méter hosszú zárt csőcsúszdán érkezünk vissza a talajszintre.

Függőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - makói lombkoronasétányFüggőhidak és lombkoronaösvények Magyarországon - makói lombkoronasétány

 

Szállástippek Makón és környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A geológiai kutatások szerint a Pilis fénykorában a többezer méteres magasságot is elérhette, mára azonban alig haladja meg a 700 métert. Ez azonban nem rossz hír számunkra, hanem éppen ellenkezőleg, hiszen még egy órát sem kell utaznunk a fővárosból ahhoz, hogy változatos túraútvonalakat próbáljunk ki, a hegység hangulatos településeinek felfedezése pedig csak hab lesz a tortán.
A Kámoni Arborétum egyik legszebb arcát tavasz végén mutatja meg. Látogassatok el a természet életre kelt mesevilágába, ahol sétálni, piknikezni és nézelődni is egyet jelent a minőségi időtöltéssel!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.