Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Értékelésekről

Kedves Látogatónk!

Kérdés - válasz formában próbálunk segíteni abban, hogy teljes képet kapj az oldalunkon szereplő értékelések írásáról, kikerüléséről, a kijelzett pontszámokról és a listasorrendekről. H nem kaptál mindenre választ, keress minket bátran!

Mi a célja az Ittjártamon megjelenő értékeléseknek?

Oldalunkkal két célt szeretnénk elérni:

Egyrészt, biztosítani szeretnénk egy olyan fórumot, ahol az utazni szeretők, vendéglátóhelyeket kipróbálók, és különböző turisztikai célpontokat meglátogatók megoszthatják a világgal a tapasztalataikat, pontozhatják az igénybevett szolgáltatásokat és elmesélhetik az élményeiket.

Másrészt, segíteni szeretnénk azoknak, akik ezekre a kalandokra csak most készülnek - akár abban, hogy a nálunk szereplő értékelések és élménybeszámolók alapján kiválaszthassák a számukra is megfelelőnek tűnő szabadidős tevékenységeket, akár abban, hogy a már eltervezett programjuk kapcsán elolvashassák mások benyomásait. Ezekben segítenek a blogcikkek is, amik szálláshelyekről, turistalátványosságokról, vendéglátóhelyekről, programokról szólnak, további inspirációt adva.

Ki és hogyan írhat értékelést?

Értékelést regisztrált felhasználók írhatnak. Ha még nincs regisztrációd, készíts egyet, csupán 1 perc az egész. A regisztrált felhasználók nem csak értékelhetnek, de listákat készíthetnek azokról a helyekről, ahol már jártak vagy elmennének, értesítéseket kérhetnek, ha kedvenc helyeikről értékelés vagy blogbejegyzés születik, ...

A szállásértékelések egy csoportjánál "vendég" kijelzést láthatsz. Ezeket partneroldalunkon, a szállásvadász.hu-n adták le olyan utazók, akik ott foglalták le a szálláshelyet, amelyről értékelés szól, és igazoltan meg is szálltak ott. A szállásvadászon leadott értékelésekből azok kerülnek át oldalunkra, amelyek megfelelnek formai és moderálási szabályainknak.

Meddig írhatom meg a véleményem egy helyről?

Azt javasoljuk és kérjük, hogy tedd ezt meg minél előbb, miután jártál ott, hiszen több részletre emlékszel, ha frissek a tapasztalatok. Idővel azonban az emlékek halványulnak, ezért úgy döntöttünk, hogy legkésőbb az utazásod követő egy évvel töltheted ki az értékelő kérdőívet.

Válaszolhat a hely az értékelésemre?

Igen. Ahogy neked megadjuk a lehetőséget, hogy kifejtsd tapasztalataid és elmondhasd, hogy telt az utazásod, úgy a helyeknek is lehetősége van, hogy reagáljon az általad leírtakra. Ennek is van időbeli korlátja, az érékelés közzétételét követő 120 nap áll a rendelkezésükre. Ha egy hely nevében válaszolni szeretnél egy értékelésre, először felhasználóként kell regisztrálnod, majd a hely oldalának legaljáról indulva managerként is regisztrálnod kell. Ezt követően felhasználó fiókodban szerkeszteni tudod a hely adatlapját illetve válaszolhatsz a bejegyzésekre.

Mennyi idő múlva kerül ki az értékelés az oldalra?

Kollégaink minden értékelést elolvasnak és jóváhagynak. 7 napnyi időt kérünk erre, de leggyakrabban már három nap is elegendő, hogy megnézhesd, hogy jelenik meg oldalunkon véleményed.

Biztosan meg fog jelenni az értékelésem?

Szinte biztos, hogy igen. Nagyon kivételes esetben előfordul, hogy nem jelenítünk meg egy véleményt. Példa lehet erre, ha az értékelésben durva, sértő nyelvezetet használtál, politikai, etnikai, vallási vagy szexuális vonatkozású megjegyzést tettél vagy mások jogait sértő tartalmat próbáltál közzétenni. Olvasd el útmutatónkat, mielőtt értékelést írnál. Lekerülhet értékelésed a hely kérésére is, amennyiben tényszerűen/igazoltan cáfolni tudják az általad leírtakat. Fontos tudnod, hogy a leadott értékelések több mint 99,1%-a kikerül és kinn marad az oldalon, 1000 véleményenként tehát csak kevesebb, mint 9 darabot érintenek a korlátozások, és ez teljesen független attól, hogy az adott vélemény pozitív vagy negatív a helyre nézve.

Módosíthatja az Ittjártam az értékelésem, pontozásom?

Igen, fenntartjuk a jogot a szöveges értékelés módosításra. Erre nagyon kivételes esetben kerülhet sor, csak akkor, ha a szöveges értékelés kis része nem alkalmas a közzétételre, többi része azonban igen. Fontos tudnod azonban, hogy ha módosítunk egy értékelést, az semmi esetre sem érinti mondanivalód lényegi részét. Helyesírási hibákat nem javítunk ki. Pontozásod semmilyen körülmények közt nem módosítjuk.

Hogyan számoljuk ki értékelésed pontszámát és a helyek pontszámait?

Szálláshelyek esetén 8 faktort tudsz pontozni. Ezek a következők: Ennyire tetszett általában / Személyzet / Tisztaság / Ár-érték arány / Kényelem / Szolgáltatások / Étkezés / Elhelyezkedés. Éttermek esetén pedig 6 faktort tudsz pontozni: Ennyire tetszett általában / Ételek-Italok / Tisztaság / Ár-érték arány / Hangulat / Kiszolgálás. Az "Ennyire tetszett... " faktorra leadott pontszámod 50%-os súllyal vesz részt értékelésed pontszámának kiszámításban. Először tehát a többi faktorra leadott pontszámodat átlagoljuk, majd az így kiszámolt eredményt az "ennyire tetszettel". A hely pontszámának számításakor értékelésed az így kapott értékkel számít bele az átlagba. Ha valamelyik faktort nem értékeled, azzal nem számolunk. 0 pontszám tehát nem adható, a legrosszabb értékelés az 1-es.

Egy hely kijelzett pontértéke az egyedi értékelések átlagpontszámainak az átlaga. A faktorokra leadott pontokat külön is átlagoljuk és kijelezzük. Minden esetben 1 tizedesre kerekítünk. Egy hely pontszámába az elmúlt 2 év értékelései számítanak bele. Azt szeretnénk azonban, hogy egy hely pontszáma több vendég véleményén alapulna, így ha az elmúlt 2 évben nem született legalább 10 értékelés, akkor a legfrissebb 10-zel számolunk.

A felhasználóknál megkülönböztetjük a kezdő értékelőket, akiknek 3 vagy kevesebb értékelésük van, és a már 4 vagy több értékelést író tapasztalt értékelőket. A kezdő értékelők értékelései fele súllyal vesznek részt a hely pontszámának kiszámításában. Ha egy kezdő értékelő tapasztalt értékelővé válik azáltal, hogy eléri a 4 értékelést, akkor korábban leadott értékelései teljes súlyúvá válnak. Így egy hely pontszáma akkor is módosulhat, ha közben nem érkezik új értékelés, de valamelyik pontozója tapasztalt értékelővé vált.

Egy hely szolgáltatási színvonala idővel változhat, így a régen leadott értékelések már nem feltétlenül relevánsak. Ezeket az értékeléseket sem távolítjuk el, de a pontozásba csak az elmúlt 24 hónap értékelési számítanak bele. Szeretnénk ugyanakkor, hogy a kijelzett pontszám több vendég véleményén alapulna, így amennyiben egy helynek nincs legalább 10 értékelése az elmúlt 24 hónapban, úgy a legfrissebb 10 értékeléssel számolunk. A helyek véleményösszegző oldalán pontosan láthatod, hogy korábban hányan értékeltek, továbbá az aktuális pontszám hány értékelésen alapul.

Ki hányadik egy listán? Hogyan számoljuk ki a lista helyezéseket?

A helyek pontszámát újraszámoljuk, némi korrekcióval. Csak az elmúlt 24 hónap értékeléseit vesszük figyelembe az átlag kiszámításánál, nincs tehát kiegészítés minimum 10 darabra, ha kevesebb lenne. Azoknál a helyeknél, ahol 10-nél kevesebb értékelésből számoltunk átlagot, az átlagot csökkentjük 0,3-1 ponttal. 1 értékelésnél kerek 1 egésszel, majd fokozatosan csökkentve 9 értékelésnél már csak 0,3 ponttal. 10 vagy több értékelés esetén nincs csökkentés. Az így kapott pontszámok alapján felállítjuk a sorrendet, sorszámot csak azok a helyek kapnak, akiknél tudtunk így számolni, tehát volt értékelésük az elmúlt 2 évben.

A lista folytatását, a sorszám nélküli részt (akiknek nincs értékelése az elmúlt 2 évben) pedig úgy sorrendezzük, hogy kiszámoljuk az érintett helyek pontszámát a legfrissebb 10 értékelésre vonatkozólag, majd náluk is korrigálunk a darabszámmal, végül az így kijött számok alapján sorba rakjuk őket.

Fontos: a listákon a helyek pontszámát jelezzük ki, nem pedig a sorrendezés alapjául szolgáló pontszámokat.

Tudok név nélkül is értékelni, vagy csak a nevem vállalásával?

Regisztrációkor kötelező megadni a nevedet. Ezt az információt az oldal látogatói azonban nem látják, csupán az általad feltöltött bemutatkozó szöveget. Értékelésid mellett pedig választott profilneved szerepel.Reméljük, most már jobban eligazodsz az értékelések közt! Ha nem kaptál mindenre választ, keress minket bátran!