Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hipnotikus fénydimenziókat nyit a Zsolnay Fényfesztivál

2024.05.09 | 5 perc

Pimasz játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók – Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között. Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világába is beléphetünk. Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel.

 

Egyre több hasonló típusú rendezvénnyel találkozhatunk már az ország számos pontján, de a 2016-ban indult Zsolnay Fényfesztivál továbbra is egyedülálló módon tesz kísérletet arra, hogy egy belvárosnyi teret transzformáljon újra a fény segítségével.

A 8. alkalommal induló Zsolnay Fényfesztivált a nemzetközi szakma már az európai fényfesztiválok élmezőnyébe sorolja, a közönség látogatószáma idén is 100.000 fő felett várható. "Aki nem élt még át hasonlót, el sem tudja képzelni, milyen felfoghatatlannak tűnő vizuális élményeket lehet életre hívni a fény segítségével" – mondja Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotás látható, melyek háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk, kifejezetten a Székesegyház homlokzatára komponálva. A verseny idei témája a bűvös kocka. 2024-ben ötvenéves a világhírű Rubik Ernő által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka, ami világméretű közösséget épített.

Zsolnay Fényfesztivál 2023 / Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.Zsolnay Fényfesztivál 2023 / Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

 

 

Minden évben kivételes élményt kínál a Fény Útja, így lesz ez idén is

A Pécs belvárosát behálózó fénykörút alkotásai egyesével csavarják el a látogatók fejét. A 19 állomása érinti a belváros ikonikus épületeit, de a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt szükségessé vált, hogy még nagyobb területre terjedjen ki. Így a tavaly nagy sikerrel debütált Kodály Központ Hangversenytermén túl egészen a Zsolnay Negyedig húzódik a fényuniverzum. Itt egy látványos fényinstalláció látható, egyúttal bejárhatók lesznek éjszaka a Zsolnay Negyed látnivalói és több kiállítása is, köztük az m21 Galériában látható Street Up című tárlat.

Zsolnay Fényfesztivál 2023 / Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.Zsolnay Fényfesztivál 2023 / Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

 

A Fény Útja művészei napjaink top témáira reflektálnak

A mesterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatjuk át egy kiállítótér belső tereit, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint civilizációnk számára meghatározó, ősi elem jelenkori szerepét. Több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatjuk a Kodály Központ hangversenytermében, az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.

Helyváltoztatás nélkül is utazhatunk abban az utcában, ahol a teljes járdafelület mozgásba lendül a talpunk alatt; egy audiovizuális vetítés pedig a sci-fi műfaj esztétikáján keresztül kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.



A fesztivál nemcsak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hanem napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal is. A belváros közterein argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar művészek előadásai során erősíthetjük rekeszizmainkat, vagy csodálhatjuk a zsonglőrök és artisták ügyességét.

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek. Az early bird jegyértékesítés május 9-től indul itt>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Illatosak, szépek és mindezeken túl az egészségünkre is jótékonyan hatnak. Ha tehetjük, mindenképpen ismerjük meg hazánk legjellemzőbb gyógynövényeit. Ebben segítenek a fűszer- és gyógynövénykertek, melyekből tízet gyűjtöttünk össze nektek.
A közeledő nyár és a jó idő azt is jelenti, hogy következik a szabadságok és a jól megérdemelt pihenések ideje. Ilyenkor az egyik legnehezebb feladat, hogy olyan helyet találjunk, ami mindenkinek megfelel. Ha nálatok a legfontosabb szempontok között szerepel, hogy a szállás családbarát legyen, tartozzon hozzá egy kinti medence, ráadásul mindez Magyarország nyugati felében, akkor az alábbi lehetőségek bármelyike jó lehet számotokra!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Ismerd meg a város történelmét - élménytúrák Budapesten
Legyen égen, földön, föld alatt, Budapest számos nagyon izgalmas kalandot rejt, melyekre érdemes időt és energiát szánni. Ha kíváncsiak vagytok titkokra, exkluzív történetekre, akkor ne késlekedjetek, Budapest megannyi kalanddús történelmi emlékkel vár!
Álomszép japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon
A Kelet varázslatos világa akár Magyarországon is megérintheti az embert, köszönhetően azoknak a titokzatos japánkerteknek, melyekbe elkalauzolunk benneteket. Ha pedig már elindultok, akkor a bámulatos cseresznyefa-virágzást is érdemes megnézni - mutatjuk, hogy hol.
Átadták a helyreállított boldogkői várat
2024.03.20 | 3 perc | Szuper látnivalók | Események
Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült. "A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása" - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden.