Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Somogyi Erdők Napja ismét várja a családokat a Zselicben

2024. május 25. napján második alkalommal szervezi meg a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület a SEFAG Zrt. partnerségével a Somogyi Erdők Napja elnevezésű családi programot a zselici erdőben. Kerékpártúra, íjászkodás, erdei foglalkozások, az erdész szakma bemutatása, solymász és agarász bemutatók és megannyi színes program várja a családokat a gyermeknapi hétvégén 10 órától a Kaposvárhoz közeli Ropolyi pihenőhelyen (Bőszénfa).


Helyszín: Bőszénfa - Ropolyi pihenőhely

 

A szervezők számos mozgalmas, ingyenesen látogatható eseménnyel készülnek

A délelőtt folyamán a FINO Kaposvár SE röplabda csapat néhány játékosa és vezetői ültetnek emlékfát a Ropolyi-tó partján. A SEFAG Zrt. erdészei az erdész szakmát és az erdő életközösségét mutatják be izgalmas interaktív foglalkozások során. Lesz például erdei gépszimulátor, de az érdeklődők beülhetnek egy valódi erdei munkagépbe is, vagy éppen tanúi lehetnek a hagyományosan, lóval végzett erdei munkálatoknak is. Emellett bemutatkoznak azon vállalkozók közül is páran, akik termékeinek fő alapanyaga a fa. Lesz foglalkozás többek között a gombáról és más erdei melléktermékekről, vagy az erdőlátogatás szabályairól, de megismerkedhetünk erdei állatok nyomával vagy éppen hangjával is.

Fotó: SEFAG Zrt.Fotó: SEFAG Zrt.

 

Csillagászkodhatunk is a csillagvizsgáló munkatársaival, a nemzeti park kollégáival pedig madarászkodhatunk. A katasztrófavédők más feladatok mellett az erdőtűz megelőzésére hívják fel a figyelmet játékosan. A rendőrség is könnyedebb oldaláról mutatkozik be, – lesz például „részeg szemüveg” vagy ujjlenyomat készítés. Érkezik Lóki György a solymász bemutatójával, valamint az Országos Agarász Egyesület agárfuttatást is bemutat. A méhész egyesület mézkóstolója mellett méhkaptárt is figyelhetünk, kint lesznek a KUTYATÁR Állatvédő Egyesület kutyusai, íjászkodhatunk és lehet majd lovasfogatozni is a környező erdőben. Kitelepül a kaposvári Klímakuckó, a klímavédelemmel kapcsolatos játékokkal. A honvédek nem csupán a rendezvény lebonyolításában segítenek, de akadálypályájukat és repülőgép szimulátort is ki lehet majd próbálni. Emellett Buni Gabriellával fazekaskodhatunk, Gosztonyi Zoltán tart fafaragó foglalkozást és rengeteg népi játékot is kipróbálhatunk, például a Soproni Egyetem kreatív fajátékait. Lesz kézműveskedés, illetve a megyei értéktárral homokképet készíthetünk.

Fotó: SEFAG Zrt.Fotó: SEFAG Zrt.

 

Szállások a környéken>>

 

A térség helyi termelői is jelen lesznek, hogy megmutassák portékáikat, amiket meg is lehet vásárolni

Az Aktív Magyarország az aktív természetjárás lehetőségeit népszerűsíti feladataival, illetve jelen lesz a Mozdulnék Sportlabor is, ahol ingyenes mozgásszervi, illetve mozgással kapcsolatos méréseken és személyre szabott tanácsadáson vehetnek részt az érdeklődők.

Akik pedig a kerékpárt választják a kijutáshoz, a kaposvári Gárdonyi sulitól túra is indul a rendezvényre, amelyről az Egészséges Kaposvár 2030 Program felületein tájékozódhatnak az érdeklődők.

A rendezvény lelkes résztvevői kisebb ajándékot is kaphatnak, ha teljesítik az egyes állomások könnyed feladatait.
Mindemellett a nap egyik fő programja a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország együttműködésében az országos Ring Sorozat keretében sorra kerülő Zselic Ring kerékpártúra, melyre előzetesen várják a nevezéseket a www.ringsorozat.hu oldalon.
A kerékpártúra két távon zajlik. A Ropolyi pihenőhelyről rajtolva a résztvevők 86 vagy 48 kilométeren is túrázhatnak a zselici erdőben és Kaposvár környékén.

Fotó: SEFAG Zrt.Fotó: SEFAG Zrt.

 

 

S hogy kiket várnak a túrára?

Túrakerékpárosokat, akik szívesen fedeznének fel egy-egy új bringaterületet, biztonságosan, szervezett körülmények között, hétvégi bicósokat, akik kipróbálnák magukat dimbes-dombos terepen, amatőr országútisokat, akik feszegetnék a határaikat, családokat, hiszen a rövidebb túrák a nagyobb gyerekek számára is teljesíthetők, vagy éppen e-bike-kal tekerőket, akik egy kis rásegítéssel bringáznának egy nagy csapat részeként. Az indulókat fogadó csomag, a sikeresen célba érőket pedig befutóérem és finom étek várja.

A nap során a programok 10 órától 18 óráig zajlanak, de a pontos részletek és időpontok a SEFAG Zrt. Facebook oldalán tekinthetők meg.

A Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület és a SEFAG Zrt. vár mindenkit szeretettel a somogyi erdőben a Somogyi Erdők Napján a gyermeknapi hétvégén, május 25-én!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Láttál már hosszú túrabottal tempósan sétáló embereket? Akkor már félig ismered a nordic walkingot, magyarul skandináv gyaloglást. Ez a sportolási lehetőség azonban nemcsak az idősebb korosztálynak előnyös, hanem a túlsúlyosaknak, ülőmunkát végzőknek is, és mindazoknak, akik szívesen feldobnák a kirándulásokat. Égess el 18%-kal több kalóriát, mint sétálás közben, élvezd a természet szépségét és próbáld ki a nordic walkingot a következő mesés szálláshelyeken!
Illatosak, szépek és mindezeken túl az egészségünkre is jótékonyan hatnak. Ha tehetjük, mindenképpen ismerjük meg hazánk legjellemzőbb gyógynövényeit. Ebben segítenek a fűszer- és gyógynövénykertek, melyekből tízet gyűjtöttünk össze nektek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.