Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon

Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!


Magyarország látnivalói és kirándulóhelyei, amelyek kivételes szépséggel bírnak:

Egy szelet buddhista műemlék: a Béke Sztúpa

A Balatontól karnyújtásnyira fekvő Zalaszántó egy olyan varázslatos hely, mely nem csupán a szemedet, hanem a lelkedet is rabul ejti.  A parányi falu felvigyázója a 316 méter magas hegyen pihenő, hófehér Béke Sztúpa, mely már messziről magára vonja a figyelmed. A 30 méter magas és 24 méter széles buddhista műemléket Európa egyik legnagyobb sztúpájaként tartják számon. A különleges épületet 1993-ban szentelte fel Őszentsége, a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso.

Magyarország látnivalói és kirándulóhelyei: Béke Sztúpa, ZalaszántóMagyarország látnivalói és kirándulóhelyei: Béke Sztúpa, Zalaszántó

Szálláslehetőségek a környéken>>>

 

Az erdők, a hegyek és a falu őrzője: Füzér vára

Kevés mesebelibb erődítmény van hazánkban, mint a Zempléni-hegység egyik meredek vulkánkúpjára épült Füzér vára. A történelemi bizonyítékok tanúsága szerint, az épület már a tatárjárás idején is állt, és azóta is méltósággal tekint le az őt körülvevő hegyek és erdők gyűrűjére – 552 méter magasból. A gyönyörűen felújított épület nemcsak a legkorábbi kővárainak egyike, hanem Magyarország 7 természeti csodájának is tekinthető. Ismerd meg a vár kalandos történetét, pillants be az évszázadokról regélő kőtárba és barangold be az emlékkönyvként eléd táruló kiállítást!

Mesés látnivalók és kirándulóhelyek Magyarországon: Füzér váraMesés látnivalók és kirándulóhelyek Magyarországon: Füzér vára

Szállások a környéken>>

 

A természet roppant erőfitogtatása: a Csarna-völgy

A Börzsöny vadonját járva megmutatja végtelen erejét a természet. Ennek ékes példáját hordozza a Csarna-völgyben futó hajdani kemencei kisvasút, melynek sínpárjait a sűrű növényzet kitartó munkájával igyekszik az uralma alá hajtani. A Budapesthez közeli kirándulóhely Kemencén, a Feketevölgy Panziótól indul, és több verzióban is bejárható. A túra kihívásait elfogadva, megmászhatod a Börzsöny bérceit, követheted a Csarna-patak mentén haladó – helyenként elmosott – kisvasút nyomvonalát. Mindezt páratlan természeti környezetben – holtfákkal és foltos szalamandrákkal lakott vidéken.

Legszebb természeti kincsek Magyarországon: Csarna-patak mentén haladó kisvasútLegszebb természeti kincsek Magyarországon: Csarna-patak mentén haladó kisvasút

Foglalj szállást a környéken>>

 

„Tündérkergetés” a Mecsekben: Ferde-vízesés

Elvarázsolt vidékre lelhetsz a Mecsek eldugott, Óbányai-völgyében. A "magyar Svájcként" emlegetett, festői kis falu, Óbánya és Kisújbánya között ugyanis egy lélegzetállító túraútvonal feszül. A fákkal szegélyezett szurokban haladva egy fürge patak szolgáltatja a dallamot. A kivételesen szép látnivalókból pedig a sejtelmes hangulatú Csepegő-szikla, valamint a Ferde-vízesés emelkedik. Utóbbi természeti képződményt egyébként Tündér lépcsőnek is nevezik, melynek különlegességét a ferdén elhelyezkedő, üledékes, jurakori mészkőréteg adja.

Kihagyhatatlan kirándulóhely: Ferde-vízesés, ÓbányaKihagyhatatlan kirándulóhely: Ferde-vízesés, Óbánya

Szállások Óbánya környékén>>>

 

Monumentális mészkőhegy a Bükkben: a Bél-kő

Megbabonáz a hegyvidékek óriásainak látványa? Akkor ülj le Bélapátfalván a Lak-völgyi tó partjára, és csak nyugtasd a tekinteted a hatalmas fák mögött magasodó Bél-kő hegy ormain! Az ég felé törő, csipkésre bányászott hegycsúcs meghódításához a Bél-kő tanösvény közel 7 km-es útján át vezet az út, melynek már a kiindulópontja is csodás. A XIII. századból származó, ciszterci apátság épületét, a bérci rózsával tarkított Bükkerdőt is útba ejted majd, míg felkutyagolsz a 815 méter magas fennsík kilátópontjához. A 6,5 km-es tanösvény teljesítése nagyságrendileg 2 órát vesz igénye, de érdemes ennél több időt szánni rá, hogy elmélyülj az információs táblák böngészésében is.

Magyarország látnivalói és kirándulóhelyei: Bél-kő hegy, BélapátfalvaMagyarország látnivalói és kirándulóhelyei: Bél-kő hegy, Bélapátfalva

 

Buja zöld szurok tavasszal: Rám-szakadék

A kivételesen szép látnivalók listája nem lehet teljes a Dunakanyar gyöngyszeme, vagyis a Rám-szakadék nélkül, melyet a legjobb Dömös felől megcélozni. A csörgedező patak mentén, kidőlt fák között, korlátok, lépcsők és létrák segítik a szurdokban való átkelést. Az igéző vízesés, valamint a hatalmas sziklafalak pompás kalandot ígérnek. Állj meg a Kaincz György-forrás és „a zarándokhelyé” lett Szentfa-kápolnánál is a közel 3 órás túrán!

Bakancslistás kirándulóhelyek Magyarországon: Rám-szakadék, DömsödBakancslistás kirándulóhelyek Magyarországon: Rám-szakadék, Dömsöd

Hangulatos szálláshelyek a Rám-szakadék környékén>>>

 

 

Az erdők ölelte történelem: a Pálos kolostorrom

A szőlőktől roskadozó, tanúhegyekkel és régi kincsekkel teletűzdelt Balaton-felvidéken óriási élmény a kirándulás. A Káli-medence egyik legszebb települése Salföld, ahol az erdőbe lépve a XIII. századi Pálos kolostorrom örvendezteti meg a kalandorokat. A Klastrom-völgy fölé magasodó dombon az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend maradványait veheted szemügyre.

Meseszép látnivalók: Pálos kolostorrom, SalföldMeseszép látnivalók: Pálos kolostorrom, Salföld

Szállások Salföld környékén>>

 

Európa legnagyobb Jézus gránitszobra: Áldó Krisztus szobor

A szőlőtőkékkel gazdagon befuttatott Tarcal egyik kivételesen szép kirándulóhelye az 50 tonnás Áldó Krisztus szobor. A pazar műemlék a zarándokok által látogatott Mária út része, melyhez egy hosszú lépcsősor vezet fel. A 8,5 méter magas, 5 gránittömbből épült alkotást varázslatos sétány öleli körül, amihez közel fekszik a Tarcali Bányató és az Amfiteátrum is.

Népszerű látnivalók az országban: Áldó Krisztus szobor, TarcalNépszerű látnivalók az országban: Áldó Krisztus szobor, Tarcal

Varázslatos szállások Tarcal környékén>>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Akár turistaként, akár tősgyökeres budapestiként fedezzük fel fővárosunk kulturális intézményeit, azt bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt években egyre nagyobb népszerűséget kapott interaktív központok teljesen új perspektívába helyezik a kiállítóterek látogatását. Légy szerves résztvevője az élménynek, vagy változtass kedved szerint a kiállítási darabokon legizgalmasabb múzeumainkban!
Milyen érzés átkelni egy 500.000 literes cápaalagúton vagy imbolygó függőhídon a dzsungelben? Derítsd ki az Észak-Alföld második legnagyobb településén, Nyíregyházán! A hangulatos városban se vége, se hossza a látnivalóknak. Szemléld meg madártávlatból a várost napnyugta közben, sétálj egy korhű skanzenben és koronázd meg a napot − fürdőzés után − a zenélő, fényekben táncoló szökőkút mellett!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.