Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Téli napforduló

Darband Perzsa Étterem BudapestDarband Perzsa Étterem Budapest a térképen

Kiváló 2019. decemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2019. december 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Autentikus perzsa étterem a Szent István körút közelében. Kívülről egyszerű lejáró a pincehelyiségben. Az előtérben kis játszósarok, karácsonyfa, pakoló asztal a futároknak, valamint egy asztal gyümölcs felajánlásokkal és felirattal, amit sajnos nem értek. Az asztalok a belső térben sorakoznak egymás után, boxos megoldással. Egyszerű a berendezés, az egyetlen különlegesség talán az, hogy az asztalok lapja színes kék mintás csempés. Meglepően sokan vannak a vendégek, az ebéd végére az összes asztal megtelt. Főleg külföldiek, irániak, de páran magyarok is érkeztek, vagy legalábbis magyarul is beszéltek.
Az étlap nem hosszú, kizárólag tradicionális perzsa ételek szerepelnek rajta, amely többé-kevésbé az arab és török konyhához hasonlatos. Marha-, bárány- és csirkehúsos ételek, keleti fűszerekkel, zöldségekkel, különösen népszerű a kebab. A húsos főételek ára körettel együtt 3000 Ft körül alakul. Ebédmenüt nem kínálnak.
A Jujeh Torsh névre hallgató csirke kebabot választottam savanykás gránátalma szósszal sáfrányos rizzsel (2800 Ft), mellé kardamomos fekete teát (400 Ft/csésze, 800 Ft/kancsó). Nagy adag ételek (a felét el is csomagoltattam), erős, de kellemes, karakteres fűszerezés, az ízekben az ezeregy éjszaka hangulata sejlik fel. Nagyon ízlett az étel, mást is szívesen kipróbálnék még itt.
A szakács és a tulajdonos perzsa, az egyik pincérhölgy magyar. Tőle tudtam meg, hogy éppen ottjártamkor ünnepelték a téli napfordulót, azaz a Shab-e Yalda-t, avagy a Yalda-éjszakát, ami egy több évezredes tradicionális ősi eredetű ünnep náluk, amely a Mithras-kultuszhoz és a zoroasztriánus valláshoz köthető. Ilyenkor a baráti társaságok, nagycsaládok összejönnek és együtt esznek. Az ünnephez kapcsolódó gyümölcsök a gránátalma, mandula, görögdinnye, szárított gyümölcsök, magvak. Az előtérben lévő asztalon is éppen ezeket a gyümölcsöket láttam. Érdekes, hogy én is egy gránátalmás ételt választottam ösztönösen.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok:Kiváló
Kiszolgálás:
Hangulat:
Ár / érték arány:
Tisztaság:
Fényképek (15)
Darband Perzsa Étterem Budapest - BelsőDarband Perzsa Étterem Budapest - BelsőDarband Perzsa Étterem Budapest - Étel/italDarband Perzsa Étterem Budapest - Étel/italDarband Perzsa Étterem Budapest - BelsőDarband Perzsa Étterem Budapest - Étel/italDarband Perzsa Étterem Budapest - BelsőDarband Perzsa Étterem Budapest - BelsőDarband Perzsa Étterem Budapest - Étlap/itallapDarband Perzsa Étterem Budapest - Étlap/itallapDarband Perzsa Étterem Budapest - Étlap/itallapDarband Perzsa Étterem Budapest - Étlap/itallapDarband Perzsa Étterem Budapest - Étlap/itallapDarband Perzsa Étterem Budapest - Külső képDarband Perzsa Étterem Budapest - Étlap/itallap

Darband Perzsa Étterem további értékelései

2023.06.11a párjával
Kiváló
A Szemere utcában 2012-ben nyílt meg ez a perzsa étterem a Kis Itália nevű olasz étterem helyén, ahol régen gyakran megfordutam. A tulajdonos és a szakács perzsa, egy magyar hölgy szolgált ki, aki még a Kis Itáliában is itt dolgozott, emlékezett rám. Neki köszönhetően a kiszolgálás meglehetősen...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Forrás Szeged - Fergeteges csobbanás
Fergeteges csobbanás
2025.04.13-ig
Hotel Forrás Szeged
54.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval