Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Útjaink kiindulópontja

0 kilométerkő Budapest0 kilométerkő Budapest a térképen

Érdekes 2022. júniusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2022. július 18.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Kora gyermekkori élményeim vannak a "Nulla" kilométerkővel kapcsolatosan. 18 éves koromig Székesfehérváron éltem, de az anyai ági nagyszüleim Budapesten a II. kerületben, Pasaréten. Amikor náluk töltöttem a szünidőket, kis Polski Fiat autójukkal róttuk a főváros utcáit. Egyik kedvelt útvonalam volt az I. kerületből, Attila útról az Alagút, majd a Lánchídon át a pesti oldalra. Arra már nem is emlékszem, hogy akkoriban is körforgalom volt-e a Lánchíd előtt, de talán még nem. Az Alagútból kiérve mindig figyeltem a jobb oldalon - a mai sikló előtti kis téren - a nagy nullát. Akkoriban a sikló még nem került felújításra (azt csak 1986-ban indították újra), így a nulla volt a fő látványosság. A Clark Ádám teret a Széchenyi Lánchíd és a Váralagút tervezőjéről nevezték el, érdekes módon skót létére nem Adam-ként, hanem magyaros írással Ádámként került be a hivatalos címjegyzékbe.
A nullás kilométerkő a magyarországi úthálózat főútvonalainak hivatalos kiindulási pontja, innen mérték ki a távolságokat. Pontosabban van kivétel, ugyanis a 8-as út Székesfehérvárról indul, az 1-es utat pedig a BAH-csomóponttól kezdték el kimérni, cserébe viszont a 10-es utat is innen számolták, hiába két számjegyű út. Minden esetre ebből is nyilvánvalóan látszik, hogy az ország közlekedési hálózata mennyire Budapest centrikus.
Borsos Miklós mészkőből készült alkotása nagyon egyszerű, letisztult. Szabályos tipográfiai "O" karakter, a szögletes lábazaton pedig csak "KM", azaz kilométer rövidítés látható. Magassága 3 méter. 1975 óta áll itt. A részletekbe nem belemenve, de már korábban is megjelenítették a közúthálózat kiinduló pontját, 1932-vel másik szoborral, másik helyszínen.
A napokban este jártam erre, éppen fotóztam, amikor egy idős külföldi házaspár sétált erre. Azonnal megálltak megnézni, hogy miért és mit fotózok, aztán gyorsan ők is lőttek magukról és a nulláról pár képet.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
0 kilométerkő Budapest - Egyéb0 kilométerkő Budapest - Egyéb0 kilométerkő Budapest - Egyéb0 kilométerkő Budapest - Egyéb

0 kilométerkő további értékelései

2022.03.28egyedül
Érdekes
Milyen érdekes, hogy 1975-ben avatták fel Borsos Miklós szobrát a Clark Ádám téren... ha most megkérdezte volna valaki, megesküdtem volna rá, hogy mióta élek, ott van. Pici kölök voltam, azt hiszem, és mi a fenét csináljon egy kisgyerek az autóban, nézelődik, unatkozik meg mindenfélét kérdezget....
Népszerű szállások a környéken
Portobello Hotel Esztergom - Wellness pihenés félpanzióval
Wellness pihenés félpanzióval
2025.01.02-ig
Portobello Hotel Esztergom
52.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Fagus Hotel Sopron - Kedvezményes ajánlat
Kedvezményes ajánlat
2024.12.23-ig
Fagus Hotel Sopron
94.464 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Lövér Sopron - Senior csomag örökifjaknak
Senior csomag örökifjaknak
2024.12.24-ig
Hotel Lövér Sopron
67.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval