Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szent panoráma

Pesthidegkúti Kálvária-hegy BudapestPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. áprilisban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2023. december 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Nem tudnám megmondani, honnan jött az ötlet, hogy ide jöjjünk, igazából Máriaremetén a Kegytemplom volt az eredeti terv, de a térképen megláttam a bűvös hívószót - Kálvária - , szép napsütéses tavaszi nap volt, így hirtelen ötlettől vezérelve vágtunk neki a hegynek, ami amúgy elég húzós kaptató, nem egy sétagalopp. Lentről nem is látszott ilyen keménynek ez a kis túra. Nem hosszú út, de hirtelen emelkedett felfelé, kb. 400 méteres magasságba.
A II. kerületi Pesthidegkút és Solymár határában járunk, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik egyrészt a városra, másrészt a környező hegyekre (Pilis, Gerecse, Budai-hegység). Pesthidegkút régebben önálló település volt, nem tartozott még Budapesthez.
A hegy oldalában fehérre festett stációk mentén haladva értünk föl csúcsra, ahol a három kereszt magasodott. A Kálvária történetéről annyit lehet tudni, hogy ide, Hidegkútra a XVII. században települt be a német ajkú lakosság, valószínűleg ők építhettek a stációt. A stációk a domb aljától vezetnek fel egészen a keresztekig. A Kálvária-hegyre zarándokutakat is szoktak szervezni, a kiindulópont az Ófalusi Sarlós Boldogasszony Templom. Némelyik stációnál gyertyákat is láttunk, illetve 1-1 virágszálat.
Egész évben látogatható ingyenes program.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (22)
Pesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - EgyébPesthidegkúti Kálvária-hegy Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
CE Plaza Hotel Siófok - Balatoni családi vakáció
Balatoni családi vakáció
06.02-09.01.
CE Plaza Hotel Siófok
42.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - Felejthetetlen pillanatok
Felejthetetlen pillanatok
2026.05.03-ig
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
59.364 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel FIT Hévíz - Kikapcsolódás tójeggyel
Kikapcsolódás tójeggyel
2024.11.01-ig
Hotel FIT Hévíz
167.060 Ft / 2 fő / 5 éj-től félpanzióval