Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Középkori gesztenyések

Gesztenyés tanösvény NagymarosGesztenyés tanösvény Nagymaros a térképen

Érdekes 2022. szeptemberben járt ittÉrtékelt: 2022. szeptember 30.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A tanösvény a nagymarosi révnél indul, a Halassal szemben található az első tábla. A tanösvény kellemes sétával mintegy 3 órás körtúrává alakítható (7 km). Meredek kaptatóval kezdődik a településről kifelé haladva a Fehérhegyen, jól jöhet a túrabot. A túra nagy része erdős területen került kiépítésre.
A lépcsősor végén egy csapat cicával találkoztam, egy kisebb csoport/család egy remek kilátópontnál fészkelt le.
Növénytani különlegességként tartják számon a nagymarosi szelídgesztenyést. Károly Róbert és Mátyás király korában Visegrád királyi tartózkodó hely volt ez a terület. A szelídgesztenyést Károly Róbert idejében itáliai mintára, parkszerűen, sétányokkal, árnyas pihenőkkel ellátva telepítették. A marosi gesztenye keresett árucikk volt. Az öreg szelídgesztenyések állapota folyamatosan romlik, a tanösvény útvonala mentén is látni a pusztuló fákat. A hagyományos gazdálkodás megszűnése és a beépített területek növekedése mellett egy kéregrák nevű betegség is veszélyezteti a gesztenyéseket.
A szelídgesztenyések ma 18 kisebb nagyobb foltban helyezkednek el a településen és a környéken. Klassz kilátópontok vannak útközben, a komoly túrázók szerint a Kisoroszi Szigetcsúcsra nyílik az egyik legszebb panoráma.
Esős időben nem ajánlom a túrát, mert nagyon csúszós lesz az ösvény.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Gesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - EgyébGesztenyés tanösvény Nagymaros - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Royal Club Hotel Visegrád - Két éjszakás ajánlat félpanzióval
Két éjszakás ajánlat félpanzióval
2025.01.01-ig
Royal Club Hotel Visegrád
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Stáció Vecsés - Nyári csobbanás
Nyári csobbanás
2024.09.02-ig
Hotel Stáció Vecsés
94.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval