Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Húsvéti hagyományok a nagyvilágban - edénytöréstől az óriás omlettig

2020.04.10 | 4 perc

A tavasz beköszöntével nem csak a felmelegedést várjuk, hanem a kétség kívül egyik legnépszerűbb ünnepünket is, a húsvétot. Vajon mi a helyzet a különleges tradíciókkal a nagyvilágban?

Azt  tudjuk, hogy Magyarországon a Húsvéthétfő a locsolkodásé, és a tojásfestésnek és díszítésnek óriási hagyománya van világszerte,  de vannak más tradíciók is. Bár az idei ünnep más lesz, mint a többi, hoztunk néhány érdekes népszokást a nagyvilágból. 
Nézd meg a húsvéti szállás ajánlatokat itt

 


Finnország

Finnországban a húsvétot a Halloween-hez hasonlóan ünneplik: a gyerekek házról házra járnak boszorkánynak öltözve, így kívánnak boldog húsvétot az embereknek, miközben élénk színű tollakkal és papírral díszített fűzfa ágakat adnak át. A népi hiedelem szerint ugyanis a fűzfa ágak távol tartják a gonosz szellemeket, ezért cserébe pedig a gyerekek húsvéti tojást és cukorkát kapnak.
Finnországban a gyerekek házról házra járnak, a Halloween-hez hasonlóan.Finnországban a gyerekek házról házra járnak, a Halloween-hez hasonlóan.


Görögország

A görög Korfu szigetén a Húsvétot agyagedények törésével ünneplik. Szent szombaton pontosan 11 órakor a házak erkélyeiről, ablakaikból és a tetőkről dobnak le korsókat és különböző formájú és méretű agyagedényeket. A hagyományt a velenceiektől vették át, akik az újév napján kidobálták a régi tárgyaikat az ablakon, hogy helyet adjanak az újnak. A törött edények által keltett zajról pedig azt feltételezték, hogy távol tartja a gonosz szellemeket.
A görög Korfu szigetén a Húsvétot agyagedények törésével ünneplik.A görög Korfu szigetén a Húsvétot agyagedények törésével ünneplik.

Franciaország

A dél-franciaországi Bessieres nevű faluban népszerű hagyomány, hogy Húsvéthétfőn egy hatalmas omlettet készítenek. Az esemény évente több ezer látogatót vonz. A hagyomány 1973-ig nyúlik vissza, amikor a helyi boltosok megalapították az Óriás Omlett Testvériséget.
A dél-franciaországi Bessieres-ben óriás omlettet készítenek húsvétkor.A dél-franciaországi Bessieres-ben óriás omlettet készítenek húsvétkor.


Bermuda

Bermudában a nagypéntek a sárkányrepülés napja, a helyiek akár heteket is tölthetnek a húsvétot megelőző időszakban azzal, hogy megtervezzék és elkészítsék saját, egyedi sárkányukat erre az alkalomra. A sárkányreptetés hagyománya Krisztus feltámadásának szimbolizálása. Az esemény után különböző kategóriában díjakat osztanak ki a legjobb sárkányok számára.
Bermudában a sárkányreptetés hagyománya Krisztus feltámadásának szimbolizálása.Bermudában a sárkányreptetés hagyománya Krisztus feltámadásának szimbolizálása.

Guatemala


Antigua Guatemala városában a macskaköves utcákon színes fűrészporból és virágokból készült mintás  szőnyegeket fektetnek le a húsvéti felvonulás előtt. A rendkívüli részletességgel kidolgozott fűrészpor szőnyegeket önkéntesek ezrei készítik rengeteg idő alatt, kemény munkával, majd percek alatt eltűnnek.
2014-ben a közel 5000 önkéntes által készített és 6600 méter hosszú szőnyeget a Guinness Rekordok könyve is elismerte, mint a világ leghosszabb fűrészpor szőnyegét.
Antigua Guatemala városában színes fűrészporból és virágokból készült mintás szőnyegeket fektetnek le a húsvéti felvonulás előtt.Antigua Guatemala városában színes fűrészporból és virágokból készült mintás szőnyegeket fektetnek le a húsvéti felvonulás előtt.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A járvány alatt igyekszünk mindent megtenni, hogy biztonságban legyünk mi is, szeretteink is és mások is. De vajon mennyit foglalkozunk magunkkal, a testünkkel? Íme néhány otthon végezhető edzésmód.
A járvány miatt nincs színház, mozi, múzeum. De szerencsére a 21. században élünk, ezért az internet ilyenkor a segítségünkre siet, így ajánlunk online látogatható múzeumokat nektek.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Utazási tippek és szállásajánlatok húsvétra és a tavaszi szünetre
Az idei húsvét lezárja a márciust és elkezdni az áprilist: a négynapos hosszú hétvége alatt még emlékezetesebbé tehetjük az ünnepet, ha valamelyik hazai wellnesshotelben foglalunk szállást. Olyan vidéki szállodákat gyűjtöttünk össze, ahol a felnőtteknek sem kell lemondaniuk a pihenésről, és a gyerekek számára is változatos programokkal készülnek.
Ide utazz a tavaszi hosszú hétvégéken!
2018.02.22 | 6 perc | Szállások | Hová utazzak? | Események
Mi a hasonlóság a március 15-e, a húsvét és a pünkösd között? Igazad van, ha rögtön rávágod: mind ünnep, amit érdemes jól ki is használni egy olyan helyen, ahol minden perc rólad szól.
Húsvéti tojásdíszítő versenyt hirdet a Sóstói Múzeumfalu
2023.02.07 | 3 perc | Gyermekekkel | Események
Életkortól függetlenül várják minden kreatív egyéni versenyző, valamint osztályok, családok jelentkezését, aki kedvet érez, hogy megmutassa tudását! A Sóstói Múzeumfalu rendezésében a tojásdíszítő versenyen két kategóriában van lehetőség nevezni.
Fürödj tejben-vajban húsvétkor is!
2018.02.16 | 4 perc | Szállások | Hová utazzak? | Események
Eszedbe ne jusson a négy fal között tölteni a 4 napos húsvéti hosszú hétvégét! Ne feledd, hegymászós programokban ugyan nem tudunk segíteni, abban viszont igen, hogy melyik szállodában szusszanhatnál egy nagyot.
5 tipp, hogy 2018-ban is a tiéd legyen a legjobb vakáció!
2017.12.07 | 2 perc | Események | Utazási tippek
Mintha 2018 is ezt szeretné a következő esztendőnk ugyanis kilenc hosszú hétvégét tartogat nekünk ezekre a meghitt, vidám, pihenős együttlétekre.