Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Utazzatok el a növények birodalmába! − A Kámoni Arborétum csodái

A Kámoni Arborétum egyik legszebb arcát tavasz végén mutatja meg. Látogassatok el a természet életre kelt mesevilágába, ahol sétálni, piknikezni és nézelődni is egyet jelent a minőségi időtöltéssel!

 

Szombathely északi területén fekszik a 27 hektáros Kámoni Arborétum és mintegy 3200 fa- és cserjefajt számlál. A növénykert alapjait még az 1860-as években tette le a földbirtokos, Saághy Mihály. Bár a II. világháború idején a terület kétharmada elpusztult, mégis az Erdészeti Tudományos Intézet kitartó munkájának köszönhetően ma a Kámoni Arborétum büszkélkedhet Magyarország leggazdagabb fás szárú gyűjteményével. A botanikus kert egyik legszebb arcát tavasz végén mutatja meg, amikor a Gyöngyös-patak környékén élő, illatos rododendronok virágba borulnak.

Utazzatok el a növények birodalmába, a Kámoni Arborétumba! - Fotó: Kámoni Arborétum Facebook oldalaUtazzatok el a növények birodalmába, a Kámoni Arborétumba! - Fotó: Kámoni Arborétum Facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz
Magyarország legrégibb városát mindenkinek látnia kell… Barokk főterével, izgalmas építészeti remekeivel, szép szökőkútjaival, szobraival, országszerte jól ismert rendezvényeivel, és még sok-sok varázslatos részlettel az egykori borostyánút mellett fekvő Szombathely messzire viszi a nyugat-dunántúli régió hírnevét. Vas megye székhelye kiváló kiindulópont a környék felfedezéséhez is, ám ha csak a városon belüli látnivalókért érkezel, akkor sem fogsz csalódni!

 

 

Nyugtató elixír a léleknek

Lépjetek be az arborétum szinte égig érő mocsári ciprusainak, tölgyfáinak, jegenyéinek védelmező árnyékába! A kertben andalogva helyenként a sziklákon csordogáló, bővizű patak állja az utatokat, melyen könnyedén átkelhettek a karcsú fahidakon át. A téltemetővel, a tavaszi csillagvirággal, a turbánliliommal egyaránt találkozhattok séta közben, de színes hortenziák és hórihorgas örökzöldek is végigkísérik majd a lépteiteket.

Nem árt azonban szemfülesnek lenni, mert a növények dzsungelében egy-egy szépséges műalkotás is helyet kapott, amit megéri közelebbről szemügyre venni. Sőt, útközben megpihenhettek olvasgatni, beszélgetni, vagy csak nézelődni a hangulatos pavilonokban. A madarak éneke és a több száz éves fák szinte beszélnek majd hozzátok, miközben átadhatjátok magatokat a teljes békének és szépségnek. Nézzétek meg közelebbről a dendrocolor sziklakertet, olvassátok el betűről betűre a tanösvény izgalmas információs tábláit és kutassátok fel a kívülről megtekinthető, 1910-es években épült Saághy-kastélyt is!

Utazzatok el a növények birodalmába, a Kámoni Arborétumba! - Fotó: Kámoni Arborétum Facebook oldalaUtazzatok el a növények birodalmába, a Kámoni Arborétumba! - Fotó: Kámoni Arborétum Facebook oldala

Utazzatok el a növények birodalmába, a Kámoni Arborétumba! - Fotó: Kámoni Arborétum Facebook oldalaUtazzatok el a növények birodalmába, a Kámoni Arborétumba! - Fotó: Kámoni Arborétum Facebook oldala

 

 

Hogyan közelítsétek meg a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központot?

Fontos tudni, hogy a komplexum bejárata a Szent Imre herceg utca öbléből közelíthető meg. A helyszínen válhatjátok meg a jegyeket, de érdemes érdeklődni a pénztárban az aktuális, időszakos kiállítások után is, melyeket a galérián szoktak berendezni.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Süt a nap, csicseregnek a madarak, visszavonhatatlanul itt a tavasz! A sok beltéri programot követően eljött a kirándulások ideje, és ha éppen azon törnétek a fejeteket, hogy merre is induljatok a hétvégén, akkor a legjobb helyen jártok, hiszen mostani cikkünkben a függőhidak, tanösvények és lombkoronasétányok világába kalauzolunk el benneteket.
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe érkezik az egyik legrangosabb kerékpáros turisztikai díj, 2024-ben a szavazatok alapján a Felső-Tisza ölelésében futó Beregi kör zsebelhette be a címet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.