Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!

A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.

 

Salföld és környéke

A Salföldi Major 1997 óta várja látogatóit, hogy a vendégeknek megmutassa, milyen egy működő gazdaság, hogyan élnek az őshonos magyar háziállatok, akik közül néhányat az állatsimogatóban a gyerekek közelről is megismerhetnek. A majorságban fűszer-és gyógynövénykert, mezőgazdasági gépkiállítás várja a látogatókat.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Fotó: Salföldi MajorIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Fotó: Salföldi Major

 

 

Salföld határában egy különleges természeti jelenséget figyelhetünk meg, a Pannon-tenger aljzatának maradványai ma a felszínen egyfajta kőtenger formájában mutatkoznak meg. A földből kiálló számos nagyméretű kő mintha bepettyezné a tájat, néhol jobban, máshol kevésbé türemkednek ki a talajból. A kövek megőrizték az egykori élőkények elmeszesedett maradványait, melyeket mi magunk is felfedezhetünk.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - salföldi kőtengerIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - salföldi kőtenger

 

 

A falutól délre az elrdőben, kissé eldugva áll a pálos kolostorrom. A román- gótikus kolostor falai egyméteres magasságig maradtak meg, a Mária Magdolna tiszteletére építtetett templom kortalannak tűnő maradványait ma öreg fák, madárcsicsergés és a természet vette birtokba.

Ha Salföld utcáit nyugati irányban elhagyjuk, egy dombtetőn vár ránk a 2015-ben átadott háromszintes Csönge-hegyi kilátó, melynek tetejéről beláthatjuk a Káli-medencét. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által építtetett fatorony kiváló kiránduló pont kicsiknek és nagyoknak.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - pálos kolostorromIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - pálos kolostorrom

Szállástippek Salföld környékén>>

 

 

Kékkút

A falu amilyen kicsi, annyira híres, hiszen az 54 lelket számláló Kékkút gyógyhatású ásványvizével, a Theodorával vált országosan ismertté. A vulkanikus eredetű tanúhegyek ölelésében található egyutcás település Anna-forrásából nyer ásványvizet 1907-től kezdték palackozni, majd a második világháború után a termelés teljesen leállt, és csak 1957-ben indult újra. A rendszerválást követően bővül a gyár, nőtt az ásványvíz kitermelése, de emellett a környék megóvására is sor került, egy tanösvény is létesült, mely a Káli-medence természeti kincseibe enged betekintést. A kút ma szabadon látogatható.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - kékkúti Theodora-forrás/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - kékkúti Theodora-forrás/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Kékkút környékény>>

 

 

 

Mindszentkálla és környéke

A Kopasz-hegy észak-nyugati részén található 300 lelket számláló Mindszentkálla csendes nyugalmába tökéletesen illeszkedik a Kerekikáli templomrom. Ez az egykori Árpád-kori templom ma már csak romos szépségében létezik, pusztulását részben a törökdúlás okozta, de az sem tett neki jót, hogy később présházként használták.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Kerekikáli templomrom/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Kerekikáli templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

 



Egy másik romra is rábukkanhatunk, ez a Kisfaludi templomrom, melynek ma már csak néhány falcsonkja látható. Mindezek ellenére csodás dísze a Káli-medencének, az egykori szentély és a templom hajója között megmaradt falmaradványok mellől lenyűgöző panoráma nyílik a Káli-medencére, Szentbékkállára, valamint a Kereki-dombra.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Kisfaludi templomrom/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Kisfaludi templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Mindszentkálla környékén>>

 

 

Szentbékkálla és környéke

Szentbékkálla mellett található kőtenger igazi látványosság, a hatalmas kőtömbök, szakadékok, sziklák kiváló példái a korábban már említett Pannon-tenger maradványainak. Kiemelkedik a Kelemen-kő, mely mindössze három ponton támaszkodó kőpadjára kilépve akár mi magunk is megbillenthetjük a sziklát.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - szentbékkállai kőtengerIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - szentbékkállai kőtenger

 

 

A községtől északra egy újabb rom várja, hogy felfedezzük, a Velétei palotarom valószínűleg a veszprémi püspök palotájának részeként állt itt, mindenesetre a gótikus stílusú épületből nem sok maradt, a szépen faragott kőkonzol egykor egy erkélyt tarthatott. Ha keletre folytatjuk kirándulásunkat, akkor a Töttöskáli templomromot fedezhetjük fel. Az 1296-ban emelt templomot 1531-ben a törökök pusztították el, később újraépítették és a 19. századig használták is. Romjai megmaradtak, az épület egykori formája mellett az innen nyíló kilátás is megér egy túrát.

Ha pedig a Káli-medence legteljesebb panorámájában szeretnénk gyönyörködni, akkor keressük fel az Eötvös-kilátót, mely a Fekete-hegyen, 363 méter magas áll. Az 1978-ban vörösfenyőből épített toronyból rálátás nyílik a Balatonra, a térség kisebb tavacskáit is felfedezhetjük, de a Hegyestű, a tanúhegyek és a Szigligeti-öböl szépsége is megmutatkozik előttünk.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Töttöskáli templomrom/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Töttöskáli templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Szentbékkálla környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezd fel a Balaton-felvidék kihagyhatatlan kincseit
A Balaton-felvidék az év minden szakaszában rengeteg látnivalót nyújt. Látogass el a Csobánc-hegy várromjaihoz, barangold be a szentbékkállai Kőtengert, vagy merülj el a balatoni panorámában a Millenniumi kilátó tetejéről - de a felfedeznivalók sorának itt még nincs vége! Tarts velünk, és látogasd végig a legimpozánsabb látnivalókat.

 

 

Monoszló

Itt találhatjuk a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb geológiai látványosságát, a Hegyestűt. A 337 méterre magasodó hegy északi felét a bánya lefejtette, a visszamaradt bányafal jól példázza a vulkanikus működés során kialakult sokszögű, oszlopos lávakihűlés eredményét, a bazaltoszlopkból álló egybefüggő sziklafalat. A bemutatóhely számos kényelmi eszközzel bővült az elmúlt évek során, így kényelmesen felsétálhatunk a tetejére, ahonnan a Balaton-felvidék páratlan látványa tárul elénk. Pihenőhelyekkel, fogadóépülettel várják a turistákat, kiadványok, ajándéktárgyak vásárlására és frissítők fogyasztására is lehetőség nyílik.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - HegyestűIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Hegyestű

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - HegyestűIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Hegyestű

Szállástippek Monoszló környékén>>

 

 

Köveskál és környéke

A Sóstókáli templomrom különlegességét részben az adja, hogy a Káli-medence közepén állva kiváló kilátást nyújt a térségre. Semmilyen más épület nem zavarja a panorámát, így a facsoport védelmében álló román stílusú templom csekély maradványa mellett a Köveskál, Kővágóörs, Szentbékkálla, Mindszentkálla és Kékkút határolta lapály háborítatlan szépsége bűvöli el a vándort. Köveskálon érdemes betérni a Kővirág Étterembe, mely egyszerre szállásadóhely és étterem is. A kis létszámú befogadóképességű egység elsősorban a vendégek kiszolgálását tartja szem előtt, de ha van szabad asztal, szívesen látják a külsős vendégeket is. Érdemes előre bejelentkezni, hogy megízlelhessük a konyha erősen a szezonalitásra és a régió kínálta alapanyagra épülő konyhájának remekeit. A táblás ajánlatok sűrűn cserélődnek, így érdemes azt is figyelni.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Sóstókáli templomrom/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Sóstókáli templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Köveskál környékén>>

 

 

Kővágóörs és környéke

Kővágóörs és Köveskál között elterülő Kornyi-tó a mintegy kétharmadát betakaró nádasnak köszönhetően ideális fészkelő hely, a vizes-rétes területet több mint 100 madárfaja látogatja. Az időjárásnak kitett, így gyakran kiszáradó, 0.5-1 méter mély tó törmelékes dolomitból és anyagból álló mederrel rendelkezik, lefolyástalan vizét csak a csapadék pótolja. A tó alatt és a környéken kiterjedt alagútrendszer terül el, melyekben ürgék laknak, így ha csendben figyelünk, megpillanthatjuk amint kidugják fejüket az egyik járaton, vagy átszelik a mező egy részét.

Bár kicsit nehéz megközelíteni, a parkolótól pár perces sétával lehet elérni a nemrégen restauráláson átesett Emberi komédia szoborcsoportot. Veszprémi Imre acélból és mészkőből készült ember alakú 2-3 méter magas figurái a Kornyi-tó partján, egy kisebb emelkedőn állnak, mintha csak tekintetükkel pásztáznák a tájat.

Kővágóörs másik érdekessége a határban található, permi vörös kőből épített mosóház, melynek aljában egyjkor átfolyt a víz, felette keresztben és hosszában pallókat helyeztek. Ezen guggoltak az asszonyok, és a ruhákat is erre helyezték fel. A Káli-medencében legtöbbször forrásra épülő mosóházakat a falu asszonyai a hét meghatározott napján használták a szennyes kimosására, de természetesen az információ csere és a pletykálkodás helyszíne is volt.

Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Emberi komédia szoborcsoportIsmerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit! - Emberi komédia szoborcsoport

Szállástippek Kővágóörs környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A gazdag múlt és a modern kényelem találkozik egy felejthetetlen élmény jegyében azokban a varázslatos kastélyszállókban Magyarországon, ahol a szolgáltatások magasabb szintre emelik a pihenésedet. Hódolj az elegáns enteriőröknek, élvezd a harmonikus szobákat, és fedezd fel a tágas kertek szépségét! Legyen szó romantikus hétvégéről, családi vakációról vagy baráti kiruccanásról – érdemes magatok mögött hagyni a megszokott helyeket, és elmerülni a kastélyok elbűvölő világában.
Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült. "A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása" - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.