Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy az Isten

Budapesti Unitárius Templom BudapestBudapesti Unitárius Templom Budapest a térképen

Érdekes 2024. márciusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. március 29.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ez a gyönyörű neogótikus lakóépület az V. kerületben, kb. félúton a Szent István körút és a Szent István Bazilika között egy templomot rejt magában. A Nagy Ignác utca felőli bejárat felett olvasható, hogy Unitárius Templom, egyébiránt meg azért tudtam a templom létezéséről már vagy 30 éve is, mert lakott itt egy főiskolai évfolyamtársam, magam is a közelben lakom, így gyakorta sétálok errefelé, de a templomban korábban még nem jártam. Mikor máskor sikerülhetett volna, mint Nagypénteken? Sorsszerű talán....
A lépcsőház is gótikus jegyeket visel magán, a csodás ólomüveg ablakokat Róth Miksa, a legnagyobb üvegmester készítette. Az unitárius vallás leginkább Erdélyben vált népszerűvé a XVI. század végén a reformáció időszakában, azonban a budapesti egyházközösséget csak évszázadokkal később, a kiegyezést követően, a XIX. század második felében alapították Erdélyből a fővárosba átköltözött unitárius vallású családok. A templom építésekor a Nagy Ignác utca még a Koháry utca nevet viselte.
Különleges érdekesség, hogy a templom az épület 2. emeletén kapott helyet, míg a lelkészi hivatal és az egyházi könyvtár az első emeleten. A templom egész belső részét fából faragták, növénymintás faragással, igazán szép. A padsorokra helyezett Bibliákat népi motívummal díszített vászonba kötötték. A vallásalapító Dávid Ferenc mellszobra a lépcsőházban látható.
Az unitáriusoknak Budapesten nem ez az egyetlen templomuk, Pestszentlőrincen van még egy kisebb templomuk, valamint a IX. kerületben egy Missziósházuk, szintén egy lakóházon belül.
A ház belső udvarán az 1956-os unitárius hősök emlékműve, illetve Páskándi Géza erdélyi magyar író mellszobra látható.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Népszerű szállások a környéken
Fagus Hotel Sopron - Kedvezményes ajánlat
Kedvezményes ajánlat
2024.12.23-ig
Fagus Hotel Sopron
94.464 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Xavin Harkány - Pihentető wellness napok
Pihentető wellness napok
2024.06.10-ig
Hotel Xavin Harkány
89.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Ensana Thermal Sárvár - Wellness élmények
Wellness élmények
2024.11.02-ig
Ensana Thermal Sárvár
42.000 Ft / 2 fő / éj-től bőv. félpanzióval