Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A furcsa kastély

Acsaújlaki Kastély AcsaAcsaújlaki Kastély Acsa a térképen

Érdekes 2019. augusztusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2019. szeptember 1.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Azt hiszem, ez volt eddig életem legszürreálisabb kastély-látogatása. A kis Galga-környéki falu 2 kastéllyal is büszkélkedhet, amelyeket a Prónay-család építtetett. A faluban található régebbi kastély romos, állami tulajdon, ez viszont teljesen felújított és magántulajdonban van.
A kastély kizárólag előzetes bejelentéssel látogatható. Belépőjegy: 1000 Ft/fő, kötelező idegenvezetési díj: +1000 Ft/csoport.
A kastélyt 1910-ben építtette Prónay Dezső a lánya, Iphigénia és férje, Patay István részére nászajándékként a Ságivölgyi-majorban, archaizáló, neoreneszánsz stílusban. A kastélyt az 50-es években államosították, majd egy ideig kastélyszállóként működött. A rendszerváltást követő években egy német magánszemély vásárolta meg, aki vadászkastélyként használta, de évente nem sok időt töltött itt.
A jelenleg látható berendezés és belső kialakítás is jórészt az előző német tulajdonos idején történt meg. Gyakorlatilag a berendezésből semmi sem eredeti, de nem is törekedtek a korhűségre a kialakításban. Inkább az volt a fő szempont, hogy a gazdagságot, a luxust jelezzék, hogy a pénz itt nem számít egyáltalán.
Egyedül néhány faragott kő ajtókeret, valamint a boltíves pincefalak egy része, ami még eredeti, valamint a kovácsoltvas csillárok egy része idézi meg formájában és stílusában az eredeti csillárokat.
Egyebekben ez egy fura kirakatkastély. 7 évvel ezelőtt egy magyar milliárdos vállalkozó vásárolta meg, akinek a nevét az idegenvezetést és gondnoki feladatokat ellátó úr végig titkolta, de az interneten egy kis keresgélés után könnyen be lehet azonosítani a személyét.
A kastély tökéletesen fel van újítva, friss a festés, a parketta, a bútorok. 12 szobát rendeztek be luxus minőségben, amelyek a saroktornyok mentén kaptak helyet. A folyosót egy magyar festőművész több tucatnyi képe díszíti.
A kiszolgáló személyzet az oldalszárnyban kapott helyet.
A kastély egyik oldalán úszómedence van, nyilván ez is egy újabb keletű megoldás.
Ahogy idegenvezetőnk elmondta, talán az idei évben ha 5 napot járt itt a tulajdonos, sokat mond. Akkor is vendégeket hozott, büszkélkedni, mutatóba. Egyebekben ki lehet bérelni a kastélyt esküvői helyszínre, fotózásra. Legutóbb egy rockzenekar videó klipjét forgatták itt.
Volt pár nagyon vicces momentum, pl. a hálószoba éjjeliszekrényére márkás parfümös dobozokat tettek, de a dobozok üresen voltak. A fürdőszobák annyira zsír-újak voltak, hogy még a vizet sem engedte meg még soha senki. Szinte minden helyiségben van egyedi, épített kandalló, de ezeket sosem kapcsolják be, ez is csak kirakat, mert a kastélyban központi fűtés van (burkolt fűtőtestek az ablakok alatt).
A pincében borospince és biliárdasztal került kialakításra, itt borkóstolókat tartottak már többet.
A kert szépen füvesített, rendezett, középen szökőkúttal. A kapun belül, a kert oldalában lehet parkolni.
Összességében nagyon furcsa élmény volt, de nézzük a pozitív oldalát, ez a kastély nem veszett az enyészet homályába és a tulajdonos megnyitotta a kapukat a nagyközönség felé is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (34)
Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa - Acsaújlaki Kastély Acsa -

Acsaújlaki Kastély további értékelései

2022.09.29egyedül
Átlagos
Igen, a klubtársnak igaza van, meglehetősen bizarr képződmény ez a kastély. De azért változott pár dolog azóta. Szóval, minden nap van kastély, reggel 9-től este 7-ig. Az eljárás az, hogy egész óra előtt 10 perccel kell odamenni, és akkor telefonálni. Nem csengetni, telefonálni. A telefonszám ki...
Népszerű szállások a környéken
Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák - Pünkösd
Pünkösd
05.16-20.
Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák
183.981 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - Felejthetetlen pillanatok
Felejthetetlen pillanatok
2026.04.20-ig
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
60.435 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval