Az 1200-as évekből! Na, nem egészen ilyen volt egykor, volt mellette egy kolostor, annak romjai, pontosabban körvonalai megtalálhatók most is, meg a 8-as alakú kerektemplomnak is, ami a másik oldalán állt. De még minden nem mondtam az ütőkártyát: ember, itt írták a leglégebbi magyar nyelvemléket, az un. "Halotti beszéd"-et! ! ! Az akkor itt álló kolostorban! Ha ez nem elég ahhoz, hogy meglátogasd, akkor semmi sem elég. A templom mellett van egy fa, annak törzse körül szépen ki is van rakva, hogy "Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: is, por és homou vogymuk". . . Na, így már megvan? Szóval berontottam a paplakba, és addig csengettem, amíg tiszteletes úr kijött és akceptálta a kérésemet. Hát, csudajó, hogy itt lehetsz, ezen a helyen, hogy te is ennyire fizikailag beléphetsz a múltba! Feliszkoltam a falbavájt lépcsőn is, hogy minden módon benne érjen az élmény! Monumentális a tér, lerogysz a tudattól, hogy itt vagy, hallgatód, hogy építették, feltárták, a templomban 68 sírt találtak, a szentély legvégén, egy szabadon hagyott félkörben többezer éves maradványok nyoma látható, már akkor lakott volt e táj. Csupa rejtett élmény ez az ország.