Horogszegi Szilágyi Mihály Ásotthalom bemutatkozása
2019. július 10-én avatták fel Megyeri János alkotását, Szilágyi Mihály (magyar gróf, hadvezér, kormányzó, Hunyadi Mátyás nagybátyja), a nándorfehérvári diadal kapitányának szobrát, mely a Polgármesteri Hivatal épülete előtt áll.
Szilágyi Mihály szobráról azért érdemes megemlékezni, mert nem nagyon található másik az országban, és éppen most volt a sok vihart kavart és nagyon megosztó Hunyadi sorozat a TV-ben, ezért még aktuális is szólni róla. Ahogy sokmilliárdos TV-sorozat 90%-a fikció és talán így nemzetközilg meg kamaszilag is emészthető, úgy mondhatnánk erre a szoborra is.
Ha megnézed a Szilágyiról fennmaradt metszetet, melyről egy falusi kántortanító néz rád, meg megnézed ezt a robosztus, daliás, kőkemény, férfias szobrot, akkor érted, mire gondolok. Szilágyi a Hunyadiak rokonságába keveredett, Mátyás nagybátyja, és a kornak megfelelően az égvilágon mindenféle ilyen-olyan címe volt, magyar gróf, hadvezér, torontáli alispán, temesi főispán, macsói bán, erdélyi vajda, a Magyar Királyság kormányzója, az alsó részek főkapitánya, talán csak kalaposinas nem volt. De hát akkor ilyenek voltak a viszonyok. Tekintsd meg, ha arra jársz.