Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Történelmünk egy érdekes forgácsa

Civitas Fortissima-emlékmű BalassagyarmatCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat a térképen

Érdekes 2023. augusztusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. augusztus 14.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Messziről néztem a szobrot, á, öreg vagyok már, romlik a szemem, hát ez nyilván Mihály arkangyal, oszt legyőzi éppen a Sátánt... ilyen kis "valóságshow-k" szoktak lenni a városok nagyobb terein. Közelebb sétálva nem úgy van az, Mihály mindig valami római katona jelmezben tetszeleg, ez meg egy fiatal lány ruhátlanul... de öli a gonoszt, az biztos! Akkor mi ez? Hát a Legbátrabb Város emlékműve! Na, akkor ez csaj bősz vasutasok, munkások, felkelő polgárok megtestesítője... de szépre csinálták őket, az biztos! Az állatarcú sátán meg a csehek.
Történt ugyanis az első világháború utáni zavaros időkben, hogy jobbról-balról,, fentről-lentről elfoglalgatták az országot. Tudjuk, a románok egészen a fővárosig jöttek. A csehek meg, még a Tanácsköztársaság előtt északról be, elfoglaltak egy-két stratégiailag fontosnak tartott várost, területet, így aztán Balassagyarmat is így került cseh kézre. Ronda rendelkezéseket hoztak, a saját embereiket ültették a székekbe a korábbiak helyett. Lett is nagy felháborodás, a fent említett munkásosztály és polgári rétegek öntudatosan megszerveződtek és a katonasággal kiegészítve (milyen magyar katonaság lehetett ekkor és kinek fogadott szót?) kemény, áldozatos, amatőr harcokban kiverték a cseheket a városból, át az Ipolyon, a túlpartra. Nagyon szép példája egy város összefogásának! Elnyerték a Civitas Fortissima (legbátrabb város) címet, törvény is van róla 2005 óta. Hát ezt jelenti ez a mutatós amazon a nagy lándzsájával a Civitas Fortissima téren.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Civitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - Külső képCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - Külső képCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - EgyébCivitas Fortissima-emlékmű Balassagyarmat - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Sztár Motel és Étterem Balassagyarmat - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.04.01-ig
Sztár Motel és Étterem Balassagyarmat
52.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től ellátás nélkül
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval