AZ ÜVEGMŰVÉSZET CSODÁJA

Goszthony Mária Emlékmúzeum és Nemzetközi Üvegmúzeum BárdudvarnokGoszthony Mária Emlékmúzeum és Nemzetközi Üvegmúzeum Bárdudvarnok a térképen

Kihagyhatatlan 2025. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2025. szeptember 18.
A Kulturális Örökség Napjai ehétvégi programkínálatában megtalálható a Bárdudvarnokon lévő Goszthony Kúria, Nemzetközi Üveg Alkotótelep vezetett megtekintése is. Egészen pontosan Bárdudvarnok Bárdibükk nevű településrészén található ez hely, mivel a község különös sajátossága, hogy nem egybefüggő település, hanem több különépült részből áll. Ugor kolléga nemrégiben járt ott, lásd alább, és kihagyhatatlannak minősítette, amihez a legteljesebb mértékben tudok csatlakozni, az iparművészeti üvegek rajongójaként szívből ajánlom meglátogatásra.
Nekünk két évvel ezelőtt sikerült megnéznünk, hogyan készítik az alkotótábor valóban a világ különböző tájairól érkezett művészei ebből a csodálatos anyagból, az 1000 fok fölötti hőmérsékleten izzó üvegből műveiket. Kell ehhez a látványhoz némi szerencse, mert nem mindig van felfűtve a kemence, és egy vezető is szükségeltetik, mert nem ajánlatos ilyen helyen laikusként csámborogni. Az üveg itt forró és törékeny is.
A kúria a ma már kevéssé ismert festő- és kerámikusművész, Goszthony Mária otthona és műterme volt, amelyet ráhagyott az üvegesekre, 1990-től működik itt a Nemzetközi Üveg Alkotótelep. A kúriában a művésznő alkotásain kívül megtekinthetők a minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Üveg Szimpozion alkotásai is. Ugyanis az ott készült alkotásokat, így hallottuk, megosztják három felé: egy részt hazavihet az alkotó, egyet a Kaposváron lévő Rippl-Rónai Múzeum kap és egy részük itt marad a kúriában. No, számunkra ez a rész volt a leggyönyörűségesebb és a legnehezebb, mert nem hozhattunk el egyet sem az ott látható csillogó csodákból.
A kúriáról magáról azt hallottuk, hogy az önkormányzat tulajdonában van. Az állapotát látva csak sajnálkozhattunk, de sok reményt másra nem láttunk.

Goszthony Mária Emlékmúzeum és Nemzetközi Üvegmúzeum további értékelései

2025.09.02egyedül
Azt a saját műveletlenségemnek tudom be, hogy erről a helyről nem tudtam semmit. Szóval az úgy volt, hogy mentem át Bárdudvarnokon, ahogy már máskor is, és szemfüles autóm csak kiírogatta nyomatékosan az út mentére a Goszthony Mária kúriát és emlékmúzeumot. Valami ilyen kis gúnyos felhanggal,...
Sasréti Vadászkastély Almamellék - Napi ár önellátással
Sasréti Vadászkastély Almamellék