Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Múltidéző rom a temetőben

Szent Kereszt-templom romja BiatorbágySzent Kereszt-templom romja Biatorbágy a térképen

Érdekes 2023. februárban járt ittÉrtékelt: 2023. március 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Biatorbágyon járva a Nyakas-kőről visszafelé gondoltam, megéri egy kis kitérőt tenni a temető felé. A dombtetőn a különböző felekezetek nyughelyei békésen megférnek egymás mellett, katolikus, református, evangélikus és zsidó sírhelyeket is találni, sőt van itt egy szovjet katonai temető is.
A szovjet parcella mögött magasodik a Szent Kereszt templom romja, illetve a leírások szerint ez már a református temető parcellája, amelyről sokat nem tudni. Dr. Tettamanti Sarolta A középkori Bia falu temploma című tanulmánya szerint a templomot a XII. század elején építhették, amely végleges formáját a következő évszázadban nyerhette el. Egyetlen okleveles említése 1351-ből való, eszerint Szent Kereszt tiszteletére emelték, innen ismerjük a nevét ma is. Bia a XVI. században a török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett, ennek ellenére a templom a XIX. században ha romosan is, de még állt, a hajó oldalfalai nagyobb részben még álltak a benne a déli oldalon lévő bejárattal. Ma már csak egy romos oldalfal látszik egy ablakréssel. Az ásatások feltárták, hogy a felszín alatt megtalálható a templom egykori alaprajza, az oldalfalak alapkövei.
Egy átlagember látogató szemével azt mondanám, simán kihagyható látnivaló a településen, amely mára egyébként városi rangot kapott, nem falu, én viszont különösen érdeklődöm a temetők iránt, szóval nekem ez így összességében érdekes hely volt, örülök, hogy felkerestem.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Szent Kereszt-templom romja Biatorbágy - EgyébSzent Kereszt-templom romja Biatorbágy - EgyébSzent Kereszt-templom romja Biatorbágy - EgyébSzent Kereszt-templom romja Biatorbágy - EgyébSzent Kereszt-templom romja Biatorbágy - EgyébSzent Kereszt-templom romja Biatorbágy - EgyébSzent Kereszt-templom romja Biatorbágy - Egyéb

Szent Kereszt-templom romja további értékelései

2023.03.07egyedül
Átlagos
Elhiszem, hogy Biatorbágy talán legrégebbi épületét tisztelhetjük benne, meg azt is, hogy valaha volt valami. Most kb. semmi. Háttér, díszlet. Felmásztam érte a Béke utcai temetőbe, nem volt igazán érdemes. Az viszont figyelemre méltó, hogy a szovjet katonai temető itt is egy romtemplom...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Abacus Herceghalom - Tavaszi wellness akció
Tavaszi wellness akció
2024.05.31-ig
Hotel Abacus Herceghalom
95.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Portobello Hotel Esztergom - Wellness pihenés félpanzióval
Wellness pihenés félpanzióval
2025.01.02-ig
Portobello Hotel Esztergom
54.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval