Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Amikor egy szikla nem elég

Madárszirt és a Százlépcső BiatorbágyMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy a térképen

Érdekes 2023. februárban járt ittÉrtékelt: 2023. március 5.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Biatorbágy határából a Nyakas-kő nevű közkedvelt kirándulóhelyre indultam gyalogosan, az útirányt a google térkép is jól jelezte, egészen a hegy lábáig nemcsak gyalogosan, de kerékpárral és autóval is el lehet jutni. A túra kiindulópontján az útbaigazító táblán láttam, hogy ha szemből állunk a hegy, pontosabban fennsík irányába, akkor balra az út mellett találjuk a Nyakas-követ, míg jobbra a Madárszirt magasodik, amelyet a Százlépcső talányos nevű izmos lépcsősoron közelíthetünk meg. Én először ide másztam fel, mivel innen lehet legjobban fotózni oldalirányból a szomszédos Nyakas-követ, de Biatorbágy és a környék irányába is parádés a panoráma. Maga a feljutás sem kis feladat, de abban az erősen szeles időben még a fennsík tetején tartózkodás sem volt egyszerű. A szirt szélére nem szabad kimenni, mert nincs semmi védőfal vagy kapaszkodó, és a lépcsőkön is nagyon vigyázni kell, vizes-sáros időben nemigen tanácsos nekifutni.

Geológiai érdekesség is ez a környék, 12-15 millió éves középső miocén kori mészköves kőzetek alkotják a Tétényi-Sóskúti fennsíkot. Valaha itt a Pannon-beltenger húzódott, amely kb. 2 millió évvel ezelőttre teljesen feltöltődött, azaz megszűnt. Az egykori gazdag élvilág lenyomata azonban megmaradt, rétegenként szinteződve lehet itt találni tengeri sünt, csigákat, kagylókat. Ezeket a lenti útbigazító tábla rajzai alapján lehet beazonosítani.

Ha a Madárszirt előtt vagy után átmegyünk a Nyakas-kőre is, akkor onnan szépen belátni a fennsíknak az erre néző részét.

Technikai információ még, hogy lent a parkolóban volt egy Toi Toi vécé, vízlelőhely viszont sehol nincs, csak legközelebb Biatorbágyon.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Madárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - EgyébMadárszirt és a Százlépcső Biatorbágy - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hotel Abacus Herceghalom - Tavaszi wellness akció
Tavaszi wellness akció
2024.05.31-ig
Hotel Abacus Herceghalom
95.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval