Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Leteszteltük: Mór 24 Balatonfüred – nemzetközi bisztró konyha, egy kis csavarral

2022.08.17 | 7 perc

Balatonfüreden járunk, a sétánytól 500 méterre felfelé a domboldalon. Rekkenő hőség van, még a teraszokon is alig lehet megmaradni a több mint negyven fokban, így óriási szerencse, hogy a Mór 24 egy félszuterén pincehelyiség, és még a légkondicionáló is remekül működik.

Szerző: M

Alapvetően nem igazán pártolom a natúr borokat, így egy kicsit félve ülünk be a helyre, hiszen náluk ez a természetközeliség koncepció, amivel egyet is értek, csak hát a borok terén még van hova fejlődniük a „naturalistáknak”.

A belső tér együtt mozog az otthonos, praktikus, letisztult vonalon. Minden natúr. Fa, fa, és még több fa, sok zöld növénnyel. Szeretjük.
Nagy szerencsénkre egy teljesen jó minőségű, iható Aligoté PetNatot választunk, ami szerintem tuti nem PetNat, hanem Methode Traditionelle pezsgő, de ez most mindegy is.

A MÓR24, mondjuk úgy divatosan, hogy „small plate”, azaz kistányéros. Inkább többféle ételt kóstoljon meg a társaság, mint egyvalamiből egye degeszre magát. Szívünkből szólnak.

Rendelünk is. Sült répa, pankó csirke, rántott disznósajt, pisztráng filé, vajbab saláta, savanyúság, úritök, malac császár, marha lábszár, jöhet minden!


Kínai 5 fűszeres sült répa, joghurt - eszméletlenül jó. Számomra az egyik legkiválóbb fogás. A répák ressek és puhák egyszerre, mégis jól átsültek. Többféle színű (lila, sárga, fehér), és ízű zöldséghalom. Jó kis textúra játék, hogy pirított török mogyorót szórnak rá. Frissítésnek ruccola kerül, és a joghurt remek savat, krémességet ad. Isteni!
Grillezett úritök, kecskesajt, zeller pesztó – szintén egy jól eltalált fogás. A tök nagyon zsenge, jól van meggrillezve. Morzsolt kecskesajt a tetején, és zsálya pesztó. Jóféle olajjal megöntözve. Ami még izgalmasabbá teszi, hogy pirított zsálya leveleket raknak rá egészben. Enyhén keserű, de jól áll neki.
Vajbab, mandula, romesco szósz – pont jól van megfőzve a vajbab. Szinte hihetetlen, hogy itt mindent megfelelő állagúra készítenek. A romesco szósz egy spanyol piros (kápia) paprika krém, a Katalánok pesztója. Annyira nem mozgat meg a fogás, mert túl tömény a szósz, és a vajbab íze teljesen homályba vész, de ez is játékos a rászórt mandulával, friss petrezselyemmel, és az olvadós, folyós tojással. Van, aki szereti.

Étterem teszt - Mór 24 BalatonfüredÉtterem teszt - Mór 24 Balatonfüred

 

Tapolcai lazacpisztráng escabeche, zöld füge, édeskömény – hála az égnek nem sok köze van ahhoz a Spanyol, Portugál, Filippínó, és Dél-Amerikai konyháról ismert főtt, sült halhoz, amit savanyúsággal készítenek. A köret az teljesen feledhető, egyáltalán nem illik a halhoz. A majonéz is értelmezhetetlen, de!... A pisztráng filé olyan tökéletesen van megsütve, hogy csak na! Barnult alj, rózsaszín belső, ropogós bőr. Tökéletes! Szétolvad a szájban. Újra kikérném, köret nélkül.

Savanyúság – Önmagában megér egy misét. Picit currys, picit édes, picit savanyú, megint csak tökéletes állagú karfiol rózsa, sárgarépa, karalábé. Nyáron bármikor tudnám enni. Zsenik!

Házi készítésű disznósajt rántva, Granny Smith almapüré, savanyított medvehagyma – tök jó. Jó a disznósajt, jól van kirántva. Feldobja az almapüré, és jó savakat ad hozzá a medvehagyma. Nem kell ezt túlbeszélni, egyszerűen csak megenni. Magyar paraszti étel, fine bisztró kivitelben.
Pankó csirke, cukkini saláta – Szintén remek elkészítés. Nem vagyok egy csirkés, ha eszem is, akkor comb, az a biztos, az a szaftos. Itt az apróra vágott melle husit is szaftosan tudták elkészíteni, ropogós panko bundában. A cukkini saláta köret szinten nálam viszi a prímet. Hajszálvékony szeletek, bébi római saláta szív darabok, és isteni tejfölös szósz. Különleges, titkos fűszerezéssel. Levettek a lábamról.

Étterem teszt - Mór 24 BalatonfüredÉtterem teszt - Mór 24 Balatonfüred

 

Ropogós császár, mogyoró szósz, lime – a mogyoró szósz nekem személy szerint túl tömény, a lime jót frissít rajta, de én tuti elhagynám mind a kettőt. Az asztaltársaság nem ért velem egyet, de kinek mi a becsípődése. Nem bírok betelni azzal, hogy egy ilyen egyszerű konyhán tényleg mindennek remek az állaga. A császár húsos része, haraphatóan húsos, de közben a zsíros része már szétolvad a szádban, és a bőre pedig koccan, roppan a fogad között. A savanyított retek, és a koriander már csak egy kis extra élvezet. Fergeteges.

Vörösboros csobánci szürkemarha lábszár – újra, újra. Nagyon jó állag. Kanalazni lehet a lábszár husit. Frissítő, és fűszeres egyszerre a vörösbor szósz. Könnyíti a zöld a paradicsom, a sárga és piros paprika. A petrezselyem teljesen feldobja. Nincsenek szavak, annyira jól van elkészítve.

Bármikor szívesen vissza fogunk jönni. Természetesen nem natúr borokat inni, de még lehet, hogy legközelebb arra is elcsábulunk.

Nézzétek meg!
Utána meg ugorjatok át egy macaronra, és egy gin tonicra a szomszádos Chez Dodoba. ;-)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Üvegfalú tetőtéri medence, élménydús szórakoztatóközpontok, felfrissített hotelszobák, zseniális szaunaattrakciók, kibővített, gyermekbarát szolgáltatások? Többek között ezekkel az újdonságokkal tért vissza az alábbi 5+1 káprázatos, belföldi szálloda.
Magyar Hollywood, Budapest szőlőskertje, menő gasztrofalu. Ezek a becenevek mind jól illenek az élményekben és látnivalókban gazdag Etyekre. Kísérjetek el minket erre a csodálatos belföldi utazásra, ahol filmbe illő kalandok, szemet gyönyörködtető látnivalók, pompás pincesorok, nívós éttermek és pörgős fesztiválok vesznek körül titeket!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!