Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Habzsi-dőzsi és felfedezőtúra a magyar Hollywoodban: kihagyhatatlan etyeki látnivalók

Magyar Hollywood, Budapest szőlőskertje, menő gasztrofalu. Ezek a becenevek mind jól illenek az élményekben és látnivalókban gazdag Etyekre. Kísérjetek el minket erre a csodálatos belföldi utazásra, ahol filmbe illő kalandok, szemet gyönyörködtető látnivalók, pompás pincesorok, nívós éttermek és pörgős fesztiválok vesznek körül titeket!

Karnyújtásnyira a budapesti nyüzsgéstől, Bicskétől délkeleti irányba indulva hamarosan lágyan hullámzó dombvidékre tévedhettek, ahol szőlőtőkék egész sora jelzi, hogy megérkeztetek Etyekre. Az apró, bájos település mérete ellenére látnivalók és programok igazi tárházát szolgáltatja a kíváncsi vándoroknak.

Mit érdemes megszemlélni, ha ide látogattok?

 

Kövessétek Tom Hanks és Matt Damon lábnyomait Etyekwoodba!

Mióta a Korda Filmpark megnyitotta a kapuit, sokan csak Etyekwoodként becézik a települést, ami nem meglepő. Itt forgatták az Oscar- és Golden Globe-díjas angol színész, Jeremy Irons főszereplésével a Borgiák című sorozatot, a Matt Damon által fémjelzett Mentőexpedíció nevű sci-fi-t, és Tom Hanks is tiszteletét tette már a helyszínen az Inferno misztikus filmthriller felvétele közben.
Vegyetek részt a Korda Filmpark Látogatóközpontjában szervezett 2,5 órás vezetett élménytúrán, melynek során a hazai- és a nemzetközi filmgyártás titkaiba nyerhettek betekintést! Az interaktív, izgalmas installációkon túl pedig szuper fotókat is készíthettek egy-egy helyszínen. Sőt, ha szeretnétek, akkor saját filmet is forgathattok!

TIPP! Indulás előtt ne felejtsetek el előzetesen regisztrálni, ugyanis csak így vehettek részt a programokon!

Etyek látnivalók - Korda Filmpark Látogatóközpont / Fotó: Korda Stúdió és FilmparkEtyek látnivalók - Korda Filmpark Látogatóközpont / Fotó: Korda Stúdió és Filmpark

 

 

Fedezzétek fel a titkos látnivalókat!

Egykor a település vízellátását biztosította a klasszicista stílusban épült Magyar-kút, melynek forrása évezredek óta táplálja már a Nádas tavat. Itt magasodik a Dél-csehországi Nepomuki Szent János-szobra, akinek a legenda szerint IV. Vencel király felesége is meggyónta titkait.
Azt suttogják, hogy a kíváncsi uralkodó tudni akarta neje bűneit, és amikor Wolfflin János megtagadta tőle a kérést, a király kínvallatásnak vetette alá a férfit, majd halála után holttestét a sebes Moldva folyóba hajíttatta. Végül Isteni sugallat mutatta meg a királynénak az egyházi méltóság nyughelyét, de azt is rebesgetik, hogy a folyó apadt ki, hogy felfedje János maradványait. Így vált a gyónási titok vértanúja a hídon, az úton, illetve a vízen járók védőszentjévé.

Etyek látnivalók - Magyar-kút (Etyek)Etyek látnivalók - Magyar-kút (Etyek)

 

Érdemes felsétálni a csodálatos egyházi stációkat megörökítő etyeki Kálvária-dombra, majd megtekinteni a Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt templomot, amit mennyezeti freskók és olajfestmények sora díszít. Az épülettel szemközt pedig a Hősők emlékművei előtt tiszteleghettek, de az etyeki Református templom felé is megéri elsétálni.

TIPP! Ha több időtök van, és szívesen kirándulnátok vagy piknikeznétek a természetben, akkor térjetek be a Boti út mentén fekvő 4,6 hektáros Meseerdőbe is! Amennyiben pedig elkészül a jelenleg felújítás alatt álló Etyeki kilátó, oda is megéri elzarándokolni.

Látnivalók Etyeken>>

Etyek látnivalók - Sarlós Boldogasszony-templom (Etyek)Etyek látnivalók - Sarlós Boldogasszony-templom (Etyek)

Etyek látnivalók - Hősök emlékműveiEtyek látnivalók - Hősök emlékművei

 

 

Teszteljétek le az ízeket Budapest szőlőskertjében!

Szeretitek a hasatokat? Akkor Etyekben nem fogtok csalódni! Ebben a tüneményes gasztrofaluban ugyanis egymást érik a jobbnál jobb vendéglátóhelyek.

Térjetek be a Rókusfalvy Fogadóba, ahol igazi különlegességeket kóstolhattok meg! A legfinomabb borok mellé pedig Etyeki ízelítőtálat rendelhettek, mely helyben készült finomságokat és kézműves sajtokat tartalmaz. Persze a magyaros ízekkel dolgozó Dvorák Vendégudvar és a fine dining technológiákat alkalmazó Matador étterem is tökéletes választás lesz.

Természetesen, kiváló pincékben sincs hiány a településen, ahol nagy hagyományokra tekint vissza a borkészítés. A legtöbb helyen sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling, szürkebarát és királyleányka is szerepel a borlapon. Rengeteg szuper pince található például az Újhegy utcában - jó szívvel ajánljuk ezek közül a BBQ teraszáról is híres Aubergine Pincét és a Milán Pincét! Csodás présházakért pedig a Kecskegödör pincesorra kell menni, de megéri felkeresni a Körpincét is!

Etyek látnivalók - Kecskegödör pincesor (Etyek)Etyek látnivalók - Kecskegödör pincesor (Etyek)

Etyek látnivalók - Körpince (Etyek)Etyek látnivalók - Körpince (Etyek)

 

Vegyüljetek el a színes fesztiválok forgatagában!

Etyeken járva a pezsgő kulturális életre sem lesz panasz, ugyanis a 90-es évektől kezdve a helyi borászok megnyitották pincéiket a látogatók előtt. Így történt, hogy hamarosan dallomok, ízek, illatok szőtték át az apró települést, és ez hívta életre az Etyeki Pikniket is, amiért önmagában megéri felkeresni a bájos falut!

Tekerjetek gyönyörű tájakon!

Szívesen pattantok biciklire? Akkor van egy jó hírünk: fedezzétek fel két keréken Etyeket, amihez az alábbi kerékpárutakat javasoljuk: Etyek-Bicske-Tarján kerékpárút, Budapest-Balaton kerékpárút, Etyek-Gyúró-Tordas-Martonvásár-Ercsi kerékpárút!

Etyek látnivalókEtyek látnivalók

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Balatonfüreden járunk, a sétánytól 500 méterre felfelé a domboldalon. Rekkenő hőség van, még a teraszokon is alig lehet megmaradni a több mint negyven fokban, így óriási szerencse, hogy a Mór 24 egy félszuterén pincehelyiség, és még a légkondicionáló is remekül működik.
Fedezzétek fel Sárospatak látnivalóit! Az ország északkeleti pontján fekvő város számos természeti és történelmi kincset rejt, de érdemes bebarangolni a környéket is. Varázslatos pincesorok, ócenárium, izgalmas várak várnak rátok, ha nyakatokba veszitek Sárospatakot és környékét.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.