Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Újranyit az inotai hőerőmű, audiovizuális eseménysorozattal tér vissza

50 évig szolgáltatta az áramot az Inota Hőerőmű a magyarországi elektromos hálózatba, mielőtt bezárt. A 2001-es bezárásától és leszerelésétől egészen mostanáig senki sem léphetett be a területére, a Szárnyas fejvadász 2049 stábja, néhány kalandvágyó urbexes és fotós kivételével. Idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt. Séták, audiovizuális performanszok és installációk várnak titeket.

Az Inotai Hőerőművet a Balaton felé haladva, Várpalota keleti városrészében találjátok. Az elhagyatott gyárvárost a 8-as főútról talán már láttátok is korábban. A három kürtőnek, a brutalista és indusztriális elemeket vegyítő épületnek köszönhetően akár a Stranger Things-be is beillene.

Inotai hőerőmű / Fotó: Besnyő DánielInotai hőerőmű / Fotó: Besnyő Dániel

Inotai hőerőmű / Fotó: Besnyő DánielInotai hőerőmű / Fotó: Besnyő Dániel

Inotai hőerőmű / Fotó: Besnyő DánielInotai hőerőmű / Fotó: Besnyő Dániel

 

Besnyő Dániel, a Central Production fényművésze  már 2017-ben szemet vetett rá, és most, öt év elteltével végre teljesülhet az egyik legnagyobb bakancslistás álma, és művésztársaival együtt bevilágíthatja az épületet. A VEB2023 EKF kulturális pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt.

 

A Centrum Production exkluzív audiovizuális eseménysorozattal tölti meg 2022 júliusában és augusztusában az Inota Hőerőművet és annak mozaikokkal díszített Művelődési Ház épületét.

Július 16-án a Pixel Magic sorozat az élőben generált képi és zenei interakciók különböző formanyelveit, a valós és digitális dimenziók összekapcsolási lehetőségeit térképezi fel. A Let it Be! art agency által szerkesztett képzenei expedíciókon a közönség megismerheti az egymást inspiráló alkotói folyamatokat: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve hív látványos és emlékezetes időutazásra.

„Ez az elképesztő indusztriális gyárépítmény már önmagában egy installációs élmény, gyakorlatilag Magyarország Csernobiljának is nevezhetnénk. Ha beállsz a 60x60-as kürtő belsejébe és felnézel, csak az ég van feletted. Az a tervünk, hogy ezzel a produkcióval újra működésbe hozzuk a hőerőművet, és bemutassuk, hogy nézett ki egykoron az itteni világ” – árulja el Besnyő Dani, hozzátéve: ez a produkció nem csak annak lesz élvezetes, akit érdekel az ipar és indusztriális múlt. „Olyan térspecifikus művészeti eseményekre készülünk, amiket más környezetben nem láthatna a közönség, se zenei, se vizuális szempontból.”

Az Inotai hőerőmű 2022 nyarán 2 alkalommal audiovizuális eseménysorozat helyszíne lesz / Fotó: Besnyő DánielAz Inotai hőerőmű 2022 nyarán 2 alkalommal audiovizuális eseménysorozat helyszíne lesz / Fotó: Besnyő Dániel


A produkcióban Zságer Balázs audiovizuális produkciója, a Žagar AV Experience is képviselteti magát, aminek munkálatairól így beszélt a zenész:
„Mindig is érdekeltek a szokatlan helyszínek, amik nem kifejezetten előadótérnek készültek. Ezt a produkciót is több helyre elvittük már, de a hőerőmű egy full exkluzív lehetőség, ami indusztriális jelleget kölcsönöz az élménynek. Ez alkalommal az Ocean Antology koncepciót valósítjuk meg, amiben az improvizatív hang- és képalkotás sokszor szinesztéziára emlékeztető jellegét kutatjuk” – tette hozzá Zságer Balázs.

Dani azt is sejteti, hogy terveik hosszabb távra szólnak az idei nyárnál, bár ennél sokkal többet még nem árulhat el: „Magyarországon teljesen egyedüli ez a gyárkomplexum, és közben meg borzasztó, hogy üresen áll, funckionalitás nélkül. Európa majdnem minden országában hasznosítják már ezeket a helyeket, javarészt művészeti projektek helyszíneként. Erről szólt a mi koncepciónk is, amit beadtunk Veszprém 2023-nak, és amit szívesen továbbvinnénk a jövőben is.”

Az Inotai hőerőmű 2022 nyarán 2 alkalommal audiovizuális eseménysorozat helyszíne lesz / Fotó: Besnyő DánielAz Inotai hőerőmű 2022 nyarán 2 alkalommal audiovizuális eseménysorozat helyszíne lesz / Fotó: Besnyő Dániel

 

Összefoglalva tehát, az Inota Hőerőművet és a művelődési házat elsőként július 16-án nyitják meg a közönség előtt egy teljes napra, ezt követően pedig augusztus 26. és 28.között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőbe. Utóbbin a TÚRAJÓ séták résztvevői megismerhetik Inota történetét és kideríthetik, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben.

Újranyit az inotai hőerőmű, audiovizuális eseménysorozattal tér visszaÚjranyit az inotai hőerőmű, audiovizuális eseménysorozattal tér vissza

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tisza víz, gondozott környezet és kényelmet szolgáló, minőségi szolgáltatások - ezekben reménykedik minden strandra induló. Szerencsére a Balatoni Szövetség 19. alkalommal határozta el magát a Balaton legjobb strandjainak felkutatására, a Kék Hullám Zászló strandminősítés keretén belül, és már az eredményeket is kihirdették. Cikkünkben megismerhetitek a díjazottakat.
A kávézás egy életérzés, kulináris kalandozás a világ körül, amiről szerencsére már balatoni nyaralásunk alatt sem kell lemondani. Íme a legjobb újhullámos specialty kávézók a Balatonon, melyek kihagyhatatlanok, ha a környéken járunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
Hosszú hétvégék, munkaszüneti napok és ünnepek 2023-ban
2022.06.07 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Két négynapos és négy háromnapos hosszú hétvégére számíthatunk 2023-ban, ledolgozós szombat viszont nem lesz. Összegyűjtöttük, mikor és milyen ünnepnapok, munkaszüneti napok és iskolai szünetek várnak rátok jövőre.
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Olasz életérzés hazai tájakon: élménybeszámoló a Balaton-felvidék csodáiról
Illatos levendulamezőkkel, bazaltból született tanúhegyekkel, a kék és zöld színeiben játszó magyar tengerrel, mesés látnivalókkal, valamint fantasztikus ízekkel vár benneteket az Olaszországot idéző Balaton-felvidék. Merüljetek el friss élménybeszámolónkban és engedjetek ti is a mediterrán világ csábításának!
6 kiváló balatoni kemping meseszép saját stranddal és sok programmal!
Vízi csúszdák, sportpályák, medencék, saját strand, pompás éttermek és természetesen kényelmes és jól felszerelt szálláshelyek rejtőznek abban a 6 kitűnő balatoni kempingben, ahol minden adott lesz a felejthetetlen családi nyaraláshoz. Csapjatok le rájuk most!