Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kék Hullám Zászló - A legjobb balatoni strandok 2022-ben

Tisza víz, gondozott környezet és kényelmet szolgáló, minőségi szolgáltatások - ezekben reménykedik minden strandra induló. Szerencsére a Balatoni Szövetség 19. alkalommal határozta el magát a Balaton legjobb strandjainak felkutatására, a Kék Hullám Zászló strandminősítés keretén belül, és már az eredményeket is kihirdették. Cikkünkben megismerhetitek a díjazottakat.

Balatoni szálláshelyek>>

Balatoni strandok>>

2022-ben rekordot döntött a Kék Hullám Zászló strandminősítésre jelentkezők száma, ugyanis 45 balatoni strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság. A visszatérő és új pályázók mellett idén két balatoni kemping strandja is megmérettette magát.

A helyszíni bejárások – az iskolaszünet kezdete utáni héten- 2022. június 20.-től zajlottak öt napon keresztül az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével. A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

Az értékelés egy egytől öt csillagok terjedő skálán mozog, a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát jelezve.
A vizsgált szempontok a következők voltak: parkolási viszonyok, a vizesblokkok állapota és tisztasága, a strand akadálymentesítésének szintje, a környezet állapota (virágosítás, gyep ésmeder állapota), a játszóterek minősége, az árnyékoltság.Ezekent túl a vendéglátóhelyek kínálata, a családbarát szolgáltatások és a sportolási lehetőségek is alakították az eredményt.

A minősítés során legtöbb pontszámot 2022-ben a Lido strand kapta Vonyarcvashegyen. A kiemelkedő eredményhez hozzájárult a nagy, ingyenes parkoló a strand előtt, a vízben elhelyezett játszóhajó, a májusban felavatott cumifa és egyéb gyerekbarát szolgáltatások, valamint a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek is.

A Balaton Legzöldebb Strandja címet a gyenesdiási  Diási Játék Strand nyerte el, mely példamutatóan elkötelezte megát a fenntarthatóság és a környezeti nevelés mellett.

A Balaton Családbarát Strandja különdíjat az Alsóörs Községi strand nyerte el.

A három Balaton parti megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy  kiemelkedően szereplő, megyéjükben található strand számára. A Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a szántódi  Rigó utcai szabadstrand, a Veszprém Megyei Közgyűlés különdíját a balatonfűzfőiFövenyfürdő Strand, a Zala Megyei Önkormányzat különdíját a keszthelyi  Városi Strand kapta.

Idén első alkalommal a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel a Balaton Gasztro-Strandja 2022. elnevezéssel, melynek a Balatongyörök Községi Strand örülhetett. Az itt levő vendéglátóhelyek kitűnő példát mutatnak a strandi büféknek/éttermeknek,  hogy minőségi kínálattal akár egész évben is lehetőség van a működésre.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Balatonakali Mandulavirág Strand nyerte, ahol az önkormányzat helyi rendelettel kötelezővé tette a vízisport eszközök használatánál a mentőmellény viselését, melyet természetesen biztosítanak is a vendégek számára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség is különdíjat ajánlott fel egy balatoni strand számára, mely a minősítés során kiemelkedően szerepelt: a választás a Balatonberény Községi Strandra esett.

A legjobb balatoni strandok 2022-benA legjobb balatoni strandok 2022-ben

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandoknak:
-    Csopak Községi Strand
-     Balatonfüred Kisfaludy és Esterházy strandok.

„Zöld béka díjat” adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő strandoknak:
-    Révfülöp, Napfény Camping strand: példaértékűek a vízi és vízparti élővilágot élmény-szerűen bemutató táblák, játékok, játszótér és természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak
-    Gyenesdiás, Gyenesi Lidó Strand:  kis tanösvény és interaktív táblák mutatják be a strand élővilágát
-    Balatonfűzfő, Fövenyfürdő: „strandi galériát” hoztak létre, ahol gyermekalkotások (rajzok, festmények) tekinthetők meg a strandról és környezetéről, élővilágáról
-    Balatonakali, Mandulavirág strand: a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblák kerültek elhelyezésre, természetismereti gyermekfoglalkozásokat is tartanak
-    Vonyarcvashegy, Lido Strand: a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblával rendelkezik, itt is tartanak természetismereti gyermekfoglalkozásokat, figyelemmel kísérik a strandon élő süncsalád életét

„Zöld fészek” díjat adományoz az olyan élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandoknak,
ahol kiemelt fordítottak a fecskefészkek védelmére:
-    Alsóörs, Községi Strand
-    Balatonalmádi, Wesselényi Strand
-    Ábrahámhegy, Községi strand
-    Zánka, Községi strand

 

Öt csillag: (28)

- Csopak Községi strand
- Balatonmáriafürdő Központi strand
- Zamárdi Nagy strand
- Gyenesdiás Lido strand
- Gyenesdiás Diási Játékstrand
- Alsóörs Községi strand
- Badacsonytomaj Badacsony strand
- Zánka Községi strand
- Balatonszárszó Központi strand
- Szigliget Községi strand
- Balatonfüred Kisfaludy strand
- Balatonfüred Esterházy strand
- Balatonberény Községi strand
- Balatonakali Mandulavirág strand
- Balatongyörök Községi strand
- Balatonalmádi Wesselényi strand
- Keszthely Városi strand
- Keszthely Libás strand
- Vonyarcvashegy Lido strand
- Fonyód Panoráma strand
- Balatonlelle Napfény strand
- Ábrahámhegy Községi strand
- Balatonföldvár Keleti strand
- Révfülöp Napfény Camping strand
- Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand
- Balatonfűzfő Tobruk strand
- Balatonfenyves Központi strand
- Balatonberény Berény Naturista strand

 

A legjobb balatoni strandok 2022-benA legjobb balatoni strandok 2022-ben

 

Négy csillag:  (14)

- Keszthely Helikon strand
- Örvényes Legisly Beach
- Balatonfenyves Alsó strand
- Balatonfenyves Csalogány strand
- Fonyód Bélatelepi strand
- Balatonföldvár Nyugati strand
- Balatonudvari Községi strand
- Balatonudvari Fövenyesi strand
- Révfülöp Szigeti strand
- Révfülöp Császtai strand
- Badacsonytomaj Városi strand
- Balatonalmádi Káptalanfüredi strand
- Balatonboglár Platán strand
- Szántód Rigó utcai strand

Három csillag: (1)

- Balatonszemes, Berzsenyi D. utcai strand


Két csillag: (2)

- Balatonszemes Hullám utcai strand
- Balatonszemes Vigadó strand

                                                                        
Balatoni szállásajánlatok>>

Balatoni strandok>>

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A balatoni álomnyaralás receptje: Villa Plattensee Vonyarcvashegy
Panorámás reggelik, hűsítő medencék, zamatos koktélok és varázslatos programok csalogatnak benneteket egy igazi álomnyaralásra, amit a Vonyarcvashegyen álló Villa Plattensee-ben élhettek át. Milyen élmények várnak még a Balaton-partján? Most kiderül!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Modern, mindennel felszerelt szobák, fenséges ételek, pihentető wellness, család- és gyerekbarát szolgáltatások. Lássuk a top10 wellness hotelt Magyarországon, ahol tökéletes lesz a családi nyaralás. Megmutatjuk, hol érdemes az idén nyaralni, ha igazi kényeztetésre vágytok!
A kávézás egy életérzés, kulináris kalandozás a világ körül, amiről szerencsére már balatoni nyaralásunk alatt sem kell lemondani. Íme a legjobb újhullámos specialty kávézók a Balatonon, melyek kihagyhatatlanok, ha a környéken járunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!