Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kék Hullám Zászló - A legjobb balatoni strandok 2022-ben

Tisza víz, gondozott környezet és kényelmet szolgáló, minőségi szolgáltatások - ezekben reménykedik minden strandra induló. Szerencsére a Balatoni Szövetség 19. alkalommal határozta el magát a Balaton legjobb strandjainak felkutatására, a Kék Hullám Zászló strandminősítés keretén belül, és már az eredményeket is kihirdették. Cikkünkben megismerhetitek a díjazottakat.

Balatoni szálláshelyek>>

Balatoni strandok>>

2022-ben rekordot döntött a Kék Hullám Zászló strandminősítésre jelentkezők száma, ugyanis 45 balatoni strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság. A visszatérő és új pályázók mellett idén két balatoni kemping strandja is megmérettette magát.

A helyszíni bejárások – az iskolaszünet kezdete utáni héten- 2022. június 20.-től zajlottak öt napon keresztül az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével. A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

Az értékelés egy egytől öt csillagok terjedő skálán mozog, a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát jelezve.
A vizsgált szempontok a következők voltak: parkolási viszonyok, a vizesblokkok állapota és tisztasága, a strand akadálymentesítésének szintje, a környezet állapota (virágosítás, gyep ésmeder állapota), a játszóterek minősége, az árnyékoltság.Ezekent túl a vendéglátóhelyek kínálata, a családbarát szolgáltatások és a sportolási lehetőségek is alakították az eredményt.

A minősítés során legtöbb pontszámot 2022-ben a Lido strand kapta Vonyarcvashegyen. A kiemelkedő eredményhez hozzájárult a nagy, ingyenes parkoló a strand előtt, a vízben elhelyezett játszóhajó, a májusban felavatott cumifa és egyéb gyerekbarát szolgáltatások, valamint a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek is.

A Balaton Legzöldebb Strandja címet a gyenesdiási  Diási Játék Strand nyerte el, mely példamutatóan elkötelezte megát a fenntarthatóság és a környezeti nevelés mellett.

A Balaton Családbarát Strandja különdíjat az Alsóörs Községi strand nyerte el.

A három Balaton parti megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy  kiemelkedően szereplő, megyéjükben található strand számára. A Somogy Megyei Közgyűlés különdíját a szántódi  Rigó utcai szabadstrand, a Veszprém Megyei Közgyűlés különdíját a balatonfűzfőiFövenyfürdő Strand, a Zala Megyei Önkormányzat különdíját a keszthelyi  Városi Strand kapta.

Idén első alkalommal a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel a Balaton Gasztro-Strandja 2022. elnevezéssel, melynek a Balatongyörök Községi Strand örülhetett. Az itt levő vendéglátóhelyek kitűnő példát mutatnak a strandi büféknek/éttermeknek,  hogy minőségi kínálattal akár egész évben is lehetőség van a működésre.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Balatonakali Mandulavirág Strand nyerte, ahol az önkormányzat helyi rendelettel kötelezővé tette a vízisport eszközök használatánál a mentőmellény viselését, melyet természetesen biztosítanak is a vendégek számára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség is különdíjat ajánlott fel egy balatoni strand számára, mely a minősítés során kiemelkedően szerepelt: a választás a Balatonberény Községi Strandra esett.

A legjobb balatoni strandok 2022-benA legjobb balatoni strandok 2022-ben

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandoknak:
-    Csopak Községi Strand
-     Balatonfüred Kisfaludy és Esterházy strandok.

„Zöld béka díjat” adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő strandoknak:
-    Révfülöp, Napfény Camping strand: példaértékűek a vízi és vízparti élővilágot élmény-szerűen bemutató táblák, játékok, játszótér és természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak
-    Gyenesdiás, Gyenesi Lidó Strand:  kis tanösvény és interaktív táblák mutatják be a strand élővilágát
-    Balatonfűzfő, Fövenyfürdő: „strandi galériát” hoztak létre, ahol gyermekalkotások (rajzok, festmények) tekinthetők meg a strandról és környezetéről, élővilágáról
-    Balatonakali, Mandulavirág strand: a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblák kerültek elhelyezésre, természetismereti gyermekfoglalkozásokat is tartanak
-    Vonyarcvashegy, Lido Strand: a vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblával rendelkezik, itt is tartanak természetismereti gyermekfoglalkozásokat, figyelemmel kísérik a strandon élő süncsalád életét

„Zöld fészek” díjat adományoz az olyan élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandoknak,
ahol kiemelt fordítottak a fecskefészkek védelmére:
-    Alsóörs, Községi Strand
-    Balatonalmádi, Wesselényi Strand
-    Ábrahámhegy, Községi strand
-    Zánka, Községi strand

 

Öt csillag: (28)

- Csopak Községi strand
- Balatonmáriafürdő Központi strand
- Zamárdi Nagy strand
- Gyenesdiás Lido strand
- Gyenesdiás Diási Játékstrand
- Alsóörs Községi strand
- Badacsonytomaj Badacsony strand
- Zánka Községi strand
- Balatonszárszó Központi strand
- Szigliget Községi strand
- Balatonfüred Kisfaludy strand
- Balatonfüred Esterházy strand
- Balatonberény Községi strand
- Balatonakali Mandulavirág strand
- Balatongyörök Községi strand
- Balatonalmádi Wesselényi strand
- Keszthely Városi strand
- Keszthely Libás strand
- Vonyarcvashegy Lido strand
- Fonyód Panoráma strand
- Balatonlelle Napfény strand
- Ábrahámhegy Községi strand
- Balatonföldvár Keleti strand
- Révfülöp Napfény Camping strand
- Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand
- Balatonfűzfő Tobruk strand
- Balatonfenyves Központi strand
- Balatonberény Berény Naturista strand

 

A legjobb balatoni strandok 2022-benA legjobb balatoni strandok 2022-ben

 

Négy csillag:  (14)

- Keszthely Helikon strand
- Örvényes Legisly Beach
- Balatonfenyves Alsó strand
- Balatonfenyves Csalogány strand
- Fonyód Bélatelepi strand
- Balatonföldvár Nyugati strand
- Balatonudvari Községi strand
- Balatonudvari Fövenyesi strand
- Révfülöp Szigeti strand
- Révfülöp Császtai strand
- Badacsonytomaj Városi strand
- Balatonalmádi Káptalanfüredi strand
- Balatonboglár Platán strand
- Szántód Rigó utcai strand

Három csillag: (1)

- Balatonszemes, Berzsenyi D. utcai strand


Két csillag: (2)

- Balatonszemes Hullám utcai strand
- Balatonszemes Vigadó strand

                                                                        
Balatoni szállásajánlatok>>

Balatoni strandok>>

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A balatoni álomnyaralás receptje: Villa Plattensee Vonyarcvashegy
Panorámás reggelik, hűsítő medencék, zamatos koktélok és varázslatos programok csalogatnak benneteket egy igazi álomnyaralásra, amit a Vonyarcvashegyen álló Villa Plattensee-ben élhettek át. Milyen élmények várnak még a Balaton-partján? Most kiderül!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Modern, mindennel felszerelt szobák, fenséges ételek, pihentető wellness, család- és gyerekbarát szolgáltatások. Lássuk a top10 wellness hotelt Magyarországon, ahol tökéletes lesz a családi nyaralás. Megmutatjuk, hol érdemes az idén nyaralni, ha igazi kényeztetésre vágytok!
A kávézás egy életérzés, kulináris kalandozás a világ körül, amiről szerencsére már balatoni nyaralásunk alatt sem kell lemondani. Íme a legjobb újhullámos specialty kávézók a Balatonon, melyek kihagyhatatlanok, ha a környéken járunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!