1947-1948-as ki- és betelepítések emlékszobra Csehbánya
1947-1948-as ki- és betelepítések emlékszobra Csehbánya
1 értékelés
Az emlékek és a fa kopása. . . ez a szobor 2008-ban, az avatásakor biztos nem így nézett ki. Én 2016-os képeket láttam róla a neten, azért is látogattam Csehbányára, akkor még szép sárgásbarnán, fa-színűen csillogott a napfényben. Most, hogy én is találkoztam vele, hát, ütött-kopott, ugyancsak eljárt felette az idő, nem tudom, megóvható-e még, de romlásnak indult.
Nyilvánvalóan a sváb lakosság tragédiáját fejezi ki, bár más hasonló szobrok nagy batyukkal, utazóládákkal ábrázolják a rettentőt, ennél az asszonynál csak egy cekker van, és talán a kényszerű távoztakor még egyszer utoljára visszanéz. Talán a templomra. Aztán magába rogyva elmegy. A szobra meg itt maradt, a talapzatára azt írták, hogy "Wir vergessen nie. . . ", A kitelepített sváb családok emlékére. Az un. emlékpark csak úgy található meg, ha nagyon figyelsz. Egyébként meg olyan, mint valami TSZ gazdasági udvara, egy domb lejtőjén. De, ha keresed, megtalálod.