Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Tragédia költője

Madách Imre Emlékmúzeum CsesztveMadách Imre Emlékmúzeum Csesztve a térképen

Kihagyhatatlan 2019. novemberben, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2019. november 22.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Kis kaptatón érünk fel a dombtetőre, ahol szépen gondozott parkban áll a XIX. század elején épült, impozáns épület. A birtok eredetileg Madách Imre anyja, Majthényi Anna hozománya volt, és nászajándékként ajándékozta a fiának. A költő 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott itt feleségével, Fráter Erzsébettel, és itt születtek a gyermekei is.

A múzeumban számos eredeti, a család tulajdonában állt tárgyat láthatunk, korabeli öltözeteket, bútorokat, levelesládát, még Madách Imre bölcsője is épségben megvan. A kiállítás persze „a nagy mű”, Az ember tragédiája köré épül. Láthatjuk a világszerte megjelent, számos nyelvre lefordított köteteket. (Eszperantó nyelvűt nem találtam, pedig létezik, egy példánya itt van a könyvespolcomon.) Megcsodálhatjuk a színpadképet Lucifer jelmezes alakjával az első színházi előadásról, és megannyi illusztrációt a sok kiadást megért műhöz. Ha Madách egyetlen műve a Tragédia lenne, akkor is teljes életművet alkotott volna. Szerintem nincs a világon olyan élethelyzet, amire ne lehetne egy sort idézni belőle. De ezen kívül is írt drámákat, verseket, leveleket, és ami talán kevéssé ismert tény, nagyon jól rajzolt is. Szellemes, jó stílusú rajzaiból is láthatunk néhányat a kiállításon.

A ház előtt álló fejszobor Vígh Tamás alkotása, az egyik szobában pedig ifj. Szabó István életnagyságú szobra látható a Madách házaspárról.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum Csesztve -
Népszerű szállások a környéken
Sztár Motel és Étterem Balassagyarmat - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.04.01-ig
Sztár Motel és Étterem Balassagyarmat
52.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től ellátás nélkül
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval