Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Meglepett ez a csodás kastély

Edelényi kastélysziget EdelényEdelényi kastélysziget Edelény a térképen

Kihagyhatatlan 2019. márciusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2019. március 10.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Bevallom őszintén, nem gondoltam volna, nem tudtam, hogy itt Borsodban egy ennyire gyönyörű, hatalmas és impozáns kastély található.
Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély ugyanis Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A francia származású L’Huillier báró 1715-ben kezdte el építtetni a kastélyt, aki leginkább katonáskodással foglalkozott, és életrajza meglehetősen homályos. A kastély újabb felvirágoztatása a 19. században a Coburg-Koháry dinasztiához köthető. A kastélyt az 1. világháborút követően államosították, 20. századi sorsa hányatott volt, a kastély állapota leromlott, eredeti berendezési tárgyait széthordták, megsemmisültek. A jelentős állami kastélyfejlesztési program keretében teljes felújításra került sor 2012-14 között, s mára régi pompájában tündökölve látogatható a nagyközönség által is.
Saját ingyenes parkoló, gyaloghíd a Bódva patak között, rendezett park került kialakításra gyalogösvényekkel.
A vezetett kastélylátogató túrák óránként indulnak, a felnőtt belépő 1600 Ft-ba került, de a szállásfoglalás mellé kaptam 20% kedvezményt a belépőből. Az úri családok lakóhelyei az emeleten voltak, az alsó szinten a személyzet, a cselédség élt.
A látogatás egy kb. 20 perces filmmel kezdődött (2D-s és 3D-s verzió is készült), amelyből számtalan információt megtudtunk érdekes, elbeszélő történet formájában. Az emeleten 7 szoba eredeti rokokó falfestése, amely az iglói Lieb Ferenc festőművész alkotása is restaurálásra került, a grófnő kedvenc mályva- és pudingszíne, valamint a gazdag aranyozás szembetűnő. A régi cserépkályhák közül 6-ot sikerült megmenteni és felújítani a közel 30-ból.
A berendezési tárgyak mind korabeliek, de később vásárolták őket, eredetileg nem a kastélyhoz tartoztak.
Több modern, multimédiás elemet is alkalmaztak ennél a kiállításnál, pl. az ifjú Ferenc gróf elképzelt facebook profilja vagy a Mária Terézia általi díjátadást méltató rádióriport.
Ha valaki errefelé jár, feltétlenül érdemes felkeresni.
Amit talán megjegyeznék, ez a kastély a gyerekek számára kevéssé érdekfeszítő.
Fényképezni - vaku nélkül - ingyenesen lehet.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (30)
Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény - Edelényi kastélysziget Edelény -

Edelényi kastélysziget további értékelései

2019.10.25barátokkal
Kihagyhatatlan
Magyarország hetedik legnagyobb kora barokk kastélya, 1715-30 között épült. Neve tulajdonosa, építtetője nevéhez fűződik: báró L'Huillier Ferenc János. A családba házasodott be a zólyomi ághoz tartozó Esterházy István. A kastély ekkor élte első fénykorát. Azonban utód nélkül a kastély a...
2016.05.16csoporttal
Érdekes
Ez év áprilisában jártam a kastélymúzeumban. Nagyon szép helyen van, a kastély szépen fel van újítva. A kastélylátogatás előtt rövid filmvetítés van a kastély történetéről, ami főleg a szobák, termek falfestményeit emeli ki. A látogatóközpontban az egész kastély története megtekinthető képekben....
Népszerű szállások a környéken
Premier Hotel Miskolc - Reggelis ajánlat
Reggelis ajánlat
2025.05.04-ig
Premier Hotel Miskolc
28.600 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
68.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval