Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az ország egyik legnagyobb

Egri Bazilika EgerEgri Bazilika Eger a térképen

Érdekes 2023. januárban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. február 3.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Van valami rejtélyes törekvés a vár-, kastély-, bazilika-, zsinagógaépítési stb. szándékok körül, mindig mindenki a legnagyobbat, legmagasabbat, legszebbet akarja építeni, és erre mintha számolatlanul volna pénz mindig mindenkor. Egerben is úgy volt ez, 1827-ben jött valami Pyrker János László nevű koma, beállt pátriárkának, és kimondta, hogy hát az nem lehet, hogy Eger temploma olyan legyen, mint egy falusi templom, ezért aztán felső határ a csillagos ég, szaporán ide Hild József, meg itáliai mesterek, hajrá, pénz nem számít! Gondolom, a nép meg a kunyhókban sanyargott továbbra is, ahogy megszokta. Napközben meg hordta a követ a pátriárka úr igényei és még nagyobb dicsősége szerint. Öööö... hát nem sokat változott a világ. Szóval, felépültek a falak vagy 5 év alatt, belül meg a kialakítás további 120 évet vett igénybe. Biztos megérte. A pénz költésének soha nincs vége, most éppen felújítják, belül a védődurkolatok mögött harsány munkások üvöltöznek, flexek zengenek templomi kórus gyanánt, de hát volt erre az EU-nak is számolatlanul pénze. De mindegy is az, arra jártam, nyitva volt, örömmel vettem észre, bementem gyönyörködni én is. Nem volt rajtam kívül senki, a munkadal személytelenül a függönyök, díszletek mögött maradt. Így azért elég jó élmény békében átsétálni téren és időn, megcsodálni az oltárokat, jó, bevallom, a kerubok tettek rám igazán nagy hatást, az a két nő, aki ott kerub, hát... nagyon jól sikerült szobrok, olyan missziós, az ember beléjük szeret és akár meg is térül ott helyben. Annyira szeretnivaló szárnyas nők, hogy engem is megfogtak. Most így utólag, törölték az eddigi bazilika-élményeimet és rájuk fogok emlékezni, ha ez az épület majd eszembe jut.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (21)
Egri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - Külső képEgri Bazilika Eger - Külső képEgri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - BelsőEgri Bazilika Eger - EgyébEgri Bazilika Eger - Belső

Egri Bazilika további értékelései

2023.11.11a párjával
Kihagyhatatlan
Ez a magasztos hely, évről évre kihagyhatatlan a számomra. Minden évben, egy, de néhányszor két alkalommal is megfordulunk Egerben. A Bazilika csodálatra méltó, szakrális hely, ahol az ember lelke tud erősödni, építkezni. Nem mellesleg építészetileg is lenyűgöző katedrális.
Népszerű szállások a környéken
Agria Vintage Apartman Eger - 3 éjszakás ajánlat
3 éjszakás ajánlat
2024.09.01-ig
Agria Vintage Apartman Eger
84.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től ellátás nélkül
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - Pünkösd
Pünkösd
05.16-20.
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
140.184 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval