Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Isten kegyelméből Magyarország királya

Szent István megkoronázása szoborcsoport EsztergomSzent István megkoronázása szoborcsoport Esztergom a térképen

Kihagyhatatlan 2023. novemberben, kollégákkal járt ittÉrtékelt: 2024. január 28.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Első királyunkat, Szent Istvánt Esztergomban (vagy esetleg Fehérváron?) koronázták királlyá az akkor érvényes Juliánusz naptár szerint 1000. december 25-én. Az Árpád-házi dinasztia első megkoronázott uralkodója, István a keresztény magyar állam megteremtőjeként magyar történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja.
Melocco Miklós monumentális szobra a koronázás pillanatát örökíti meg az esztergomi vár északi körbástyáján. Az alkotás 12 méter magas, süttői mészkőből készült. István király halálának évfordulóján, 2001. augusztus 15-én avatták fel ünnepélyes keretek között.

Nemcsak a koronázás helyszíne, hanem a pontos születési dátuma és helye is bizonytalan, itt szintén Esztergom és Fehérvár (Székesfehérvár) között zajlik a vita, az évek tekintetében 969 és 980 között valamikor történt. A Hartvik-féle legenda szerint Esztergomban született, de ennek 972 után kellett történnie. Mint ismeretes, születésekor a türk eredetű Vajk nevet kapta, majd Szent Adalbert, Prága püspöke keresztelte meg 994-996 között, ekkor kapta az István nevet. Egyébként a történészek abban sem biztosak, hogy valóban Adalbert keresztelte-e meg, az is felmerült, hogy esetleg Brúnó, Szt. Gallen püspöke volt az. Hát, elég rejtélyes dolog ezeket a mozzanatokat így ezer évnyi távlatból megfejteni.

Minden esetre ez az alkotás véleményem szerint méltó emléket állít nagy királyunknak, és a helyszín is igazán lenyűgöző, a csodás panorámával. Esztergomban járva kihagyhatatlan látnivaló.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Szent István megkoronázása szoborcsoport Esztergom - EgyébSzent István megkoronázása szoborcsoport Esztergom - EgyébSzent István megkoronázása szoborcsoport Esztergom - EgyébSzent István megkoronázása szoborcsoport Esztergom - Egyéb

Szent István megkoronázása szoborcsoport további értékelései

2022.07.28egyedül
Kihagyhatatlan
Na, itt egy újabb meglepetés. Úgy láttam, mindenféle egyebet, virágtartót, teret, postaládát, stb. tucatok értékeltek itt e városban, a leghíresebbnek tűnő szobrot meg senki? De furcsa... pedig talán emblematikusnak is mondható, úgy látom, sokan ellátogatnak oda, szinte nem is lehet olyan...
Népszerű szállások a környéken
Bazilika alatti Panzió Esztergom - Esztergomi romantika félpanzióval a csillagok alatt
Esztergomi romantika félpanzióval a csillagok alatt
2024.12.24-ig
Bazilika alatti Panzió Esztergom
113.598 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval