Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Nappal és éjjel a kálvárián

Fájdalmas Szűz-kápolna EsztergomFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom a térképen

Kihagyhatatlan 2021. júliusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2022. május 3.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Szerintem ez Esztergom legromantikusabb, egyben legmisztikusabb pontja. Úgy adódott, hogy a szállásunk éppen a Szent Tamás-hegy lábánál volt, ablakunkból kilátással a Bazilikára. Első alkalommal este, vaksötétben mentünk fel a Fájdalmas Szűz kápolnához, a Szent Tamás kálvária lépcsőn, a stációt végig-követve. A kápolnát Becket Szent Tamás kápolna néven is említenek. Azóta tudom, hogy miért...
A mai kápolnától nem messze álló eredeti templomot az esztergomi érsek építette Becket Szent Tamás tiszteletére. Erről a templomról és a körülötte elterülő prépostságról kapta nevét a hegy is. A török harcokban azonban teljesen elpusztult. A mostani barokk kálváriát 1781-ben készítették, majd a klasszicista kálvária kápolnát 1823-ban a Fájdalmas Szűz tiszteletére emelték. Itt helyezték el Becket Szent Tamás ereklyéjét, amelyek 1538-ban kerültek Esztergomba.
Innen a kálváriadombról tökéletes kilátás nyílik a vele szemben magasodó Bazilikára, de a város egésze is jól látható. Másnap nappal, verőfényes napsütésben a másik oldalról, a Szent István lépcsőn közelítettük meg a kápolnát. Igazán fáradtságos, de ugyanakkor felemelő élmény volt.
Sajnos a kápolna nem volt nyitva egyik alkalommal sem.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (18)
Fájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - EgyébFájdalmas Szűz-kápolna Esztergom - Egyéb

Fájdalmas Szűz-kápolna további értékelései

2022.01.25a párjával
Kihagyhatatlan
A Szent-Tamás hegyen lévő kápolna és az előtte található szoborcsoport kihagyhatatlan látnivaló Esztergomban. Az épület melletti teraszról gyönyörű kilátásban lehet részünk a bazilikára és környékére, a panorámában a kápolna köré kihelyezett padokról gyönyörködhetünk.
Népszerű szállások a környéken
Bazilika alatti Panzió Esztergom - Esztergomi romantika félpanzióval a csillagok alatt
Esztergomi romantika félpanzióval a csillagok alatt
2024.12.24-ig
Bazilika alatti Panzió Esztergom
109.411 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval