Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
A kiállítás 2022-ben nyitott, mely a magyarországi németek jellegzetes, fából készült lábbeliviseletét mutatja be. Fény derül a "fekedi klumpások" kifejezés eredetére, valamint, hogy mikor hordták, hogyan készítették ezen lábbelit. A kiállítás vezetéssel tekinthető meg.
A fekedi tájház udvarában hátul van egy teljesen független kiállítás a sváb népi gyűjteménytől és valamiért szokatlan is, nem is ugyanaz a felügyelő vagy vezető itt, Réka (ha szabad ilyen bizalmasan távollétében és írásban megszólítanom) a hely tudója, ő a kulcs ide, és várakozásomon felül érdekes volt az itteni bemutató, Talán a tájház valamikor gazdasági épületét hasznosították ennek, és nagyon helyesen.
Igényes, szakszerű kiállítás. Sohasem gondoltam arra, hogy a svábság és a klumpa. . . nekem ezek a felkunkorodó orrú facipők mindig inkább Hollandiát jelentették, ez a sztereotípiám. Persze, ha jobban belegondolunk, Olminak "A facipő fája" című Cannes-i nagydíjas, csodálatos filmje meg olasz parasztokról szól, szóval ott is a facipő. . . meg még számtalan helyen a világban, Kelet-Ázsiától Észak-Európáig. És itt erről is van szó. Na, de itt miért? Gondoljunk bele, nem voltak aszfaltozott utak, hideg volt, sár volt, sok minden másképp volt, hát olykor kézenfekvőbb volt csak úgy belebújni a nagyméretű klumpába, mint csizmát húzni. Mezítláb eléggé törné a lábat, de ott volt a pacsker, akkor arra. Itt, ezen az érdekes helyen láthatjuk az elkészítést is, különféle fafajokból készült korongokat méricskéltünk, kopogtattunk, hogy melyik könnyebb, nehezebb, keményebb. Meg a szerszámok az elkészítéshez. Egy mintán a folyamatot is végig lehet követni, hogy hogyan alakítják ki a formátlan fadarabból. Nem vagyok cipész sem néprajztudós, de akkor is érdekes volt, állítom, több lettem a bemutató által.