Feked egy meseszép hely, igazi látványosság a falu, lehet ezt távolabbról is szemlélni, meg közelebbről, belülről is. Egy északmagyarországi házaspár érkezett kb. velem egyidőben a faluba, azt hittem, érdekli őket a népi érték, ezért, amikor kinyitották nekem a tájházat, utánuk rontottam autóval, hogy hé, emberek, most van nyitva a tájház, nem kíváncsiak rá?
Hülyén néztek rám, hogy áá, dehogy, nem érdekli őket. Hát így jártam, Engem viszont nagyon is. Igaz, telefonon előre lefixáltuk, hogy jövök, és majd kinyitják nekem. Így aztán csak én voltam a vendég. De jó is így! Mert akkor személyes dolog, intim közelbe kerülhetsz a vezetőm emlékein keresztül a tárgyakhoz, talán olyanokat is elmesélnek ilyenkor, amiket máskor nem. A személyesen túl van az általános, a tipikus sváb szokások, viseletek, a hétköznapok meg az ünnepnapok, színei, tárgyai, szóval itt aztán nem lehet unatkozni. És örülnek neked, úgy tűnik, mindenki szeretne a maga módján hozzájárulni ahhoz, hogy a falu ismertebb legyen, és van is mire büszkének lenniük!