A szobor a falu központjában, egy kis tó mellett található, melyet Nyári Zsolt szobrászművész alkotott és 2015. május 31-én avatták fel. 2007-ben a település díszpolgárává avatták Habsburg Ottót.
Te tudtad, hogy Habsburg Ottó milyen sok magyar település díszpolgára? Párat tudtam vagy sejtettem, de ennyit azért nem. Kétségtelenül egy intelligens, európai, művelt férfi volt. Egyesek ma is visszaültetnék az osztrák dinasztiát a trónra, én őszintén nem értem, hogy miért.
Amúgy semmi rosszat nem tudok a főhercegről, és tőlem aztán akárhány szobra is lehet, de úgy tudom, egészalakos csak Fekeden van. Természetesen a magyarországi német településnek is díszpolgára ő, a szobrot meg helyi lakos csinálta, aki más szobrokat is készített a falu köztereire. Körülbelül ott találod a parkban, ahol Trabert Hof is van, az előtt keresd, a tóparton. Olya jellegzetes pózban ül ott, hogy messziről bárki felismeri.