2026. szeptemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2026. szeptember 27.Ajánlom a helyet másoknak is!
Különös, hogy előttem már 27-en értékelték, de senkinek nem volt egy szava se róla, de egy képe sem. Bár nagyon fúrja az oldalam, hogy valaki pl. mit talált ebben kettesnek Mert egyébként lenyűgöző, monumentális, lélegzetelállító. Én meg tartoztam ezzel az épülettel magamnak, hát ideje volt meglátogatni. Ha érdekel, figyelj rá, hogy nem minden nap van nyitva és mindig csak déltől. Így készülj! Egyébként meg Közép-Európa egyik legkülönlegesebb és legfontosabb zsidó építészeti emléke. 1868 és 1870 között épült Benkó Károly tervei alapján. Az avatásán a szegedi Löw Lipót tartott beszédet, mert a helyi rabbi nem tudott igazán jól magyarul, a közösség meg ragaszkodott hozzá, hogy a beszéd magyarul szóljon. Na és egy kis plusz öröm: a zsinagóga elképesztő akusztikájáról is híres, és az egyetemhez tartozik egyébként, ottjártamkor meg egyetemisták gyakoroltak, zongora és trombita szólt, elképzeled, hogyan tölti ez be a teret, ha felmászol a második emeletre? Csuda! Fent van pár interaktív eszköz, ugyanaz a projekt, ami Balatonfüreden is van a zsidó kiválóságok kiállításon. Itt is lehet híres zsidók életéről képeket, adatokat keresni, a bejáratnál kapsz egy kártyát a belépésnél, azzal működik. Na, és még egy kis meglepi magamnak betévedtem az un. Téli templomba is, véletlenül nyitva volt az ajtó, ez nem publikus, mert például drága és fontos dolgokat tárolnak itt, de én beszaglásztam, az a kisebb, téli zsinagóga-rész magyarázata, hogy nagy hidegben azt az irdatlan nagy teret kifűteni nagyon nehéz lenne, hát ilyenkor így lehetett spórolni ezzel. De az is egykülönlegesen szép hely. Mit mesélhetnék még? Nézd meg! Sétálj benne, élvezd, álmodozz, örülj, hogy van. Aztán persze kijössz a bejáratnál, és ott van az az oszlop gyerekek nevei hosszú, hosszú listában, meg az illető név tulajdonosának életkora. Elszorul a szíved és belül meghalsz egy kicsit.
Golden Ball Club Hotel Győr
86.400 Ft / 2 fő / 2 éjtől reggelivel