Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pincék a múltból

Györkönyi Pincehegy GyörkönyGyörkönyi Pincehegy Györköny a térképen

Érdekes 2021. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. május 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Györköny 900 lakosú kistelepülés Tolna megyében. Az egykori mezővárosba a 18. században betelepülő német ajkú, evangélikus vallású új lakók szőlőtermesztő vidékekről érkeztek, akik hatására a szőlő- és bor kultúra jelentősen fejlődött. Présházakat építettek a falu keleti részének löszös domboldalán, ahol a boltozat nélküli pincék nem omlottak össze (ma is a pincék többsége boltozatlan). A présházak egységes stílusban épültek, szorosan egymás mellett, hozzátartozó terület nélkül. A XIX. század végén 420 volt a présházak száma. Egészen a II. világháborúig főként németajkúak éltek a faluban, akik főleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak. A lakosok együtt szórakoztak, népünnepélyeket, felvonulásokat rendeztek.

Az 1980-as években kezdtek el újra komolyabban foglalkozni az elhagyott pincékkel, a település rendeletben szabályozta az épített terület értékeinek védelmét, így a pincehegy védelmét is.
A Pincemúzeum egy nádfedeles présházban kapott helyet.
Jelenleg 310 présház található a Pincefaluban.

Nagyon szép a környék, amikor mi ott jártunk, nem volt semmilyen rendezvény, a pincék többsége nem is volt nyitva, de így is nagyon tetszett.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (19)
Györkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - EgyébGyörkönyi Pincehegy Györköny - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Duna Hotel Paks - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2024.12.23-ig
Duna Hotel Paks
30.000 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Duna Relax Hotel Ráckeve - Nyaralás Duna Relax módra
Nyaralás Duna Relax módra
06.21-08.31.
Duna Relax Hotel Ráckeve
Kérd ajánlatunkat!