Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kincs a temetőben

Szent András apostol templom HidegségSzent András apostol templom Hidegség a térképen

Kihagyhatatlan 2023. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2023. szeptember 27.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Hidegség falu legrégebbi nevezetessége a Szent András Apostolról nevezett templom, amely a falu fölött magasodó dombon található, a temető veszi körbe. A Papkertnél találtam meg azt az információs táblát, amelyről kiderült, hogy a templom nemcsak kívülről tekinthető meg, de belülről is látogatható, így telefonos segítséget kértem, amely csakhamar meg is érkezett egy nagyon kedves úriember személyében. Egy nagyon érdekes és részletes vezetés keretében volt lehetőségünk megnézni a templom belsejét és megismerni a templom, Hidegség és a környék történetét.
A templom legrégebbi része a XII-XIII. században épült román stílusban, a rotundát 1250 körül készült freskók díszítik.
Volt lehetőség bőven fotózásra is. IV. Béla egyik megbecsült embere - a Buzád nemzetség Csák nevű tagja - soproni várispánként Hidegségen udvarházat építtetett, és birtokközpontot alakított ki. A körtemplomot ekkor díszítették a freskókkal. A freskók Jézust, a 4 evangélistát és a 12 apostolt ábrázolják, pontosabban ábrázolták, 4 evangélista freskója sajnos megsemmisült, nem maradt fenn.

A későbbi évszázadok során a templomot többször átépítették, kibővítették. Sőt, a XVI-XVII. században egyházat is váltott, hiszen evangélikus templomként használták.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (28)
Szent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - EgyébSzent András apostol templom Hidegség - Egyéb

Szent András apostol templom további értékelései

2023.10.17egyedül
Kihagyhatatlan
Egy nap csak áthaladtam Hidegségen mert dolgom volt, de két nap múlva visszatértem, főleg azért, mert Nagycenken a Széchenyi mauzóleumban azt ajánlotta az az igazán bölcs és jóember, hogy menjek csak el, keressem meg azt az embert, aki majd meg fog ajándékozni a templom élményével, és látja...
Népszerű szállások a környéken
Palatinus Hotel Sopron - Augusztus 20.
Augusztus 20.
08.15-20.
Palatinus Hotel Sopron
76.792 Ft / 2 fő / 2 éj-től reggelivel
Ensana Thermal Sárvár - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.12.15-ig
Ensana Thermal Sárvár
75.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk - Napi ár félpanzióval
Napi ár félpanzióval
2024.12.21-ig
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk
35.280 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval