Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Irodalmi séta 1. - Mikszáth nyomában Horpácson

Mikszáth Kálmán Emlékház HorpácsMikszáth Kálmán Emlékház Horpács a térképen

Érdekes 2019. novemberben, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2019. november 19.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Az idősödő írónak elege lett a nagyvárosi életből, tornácos házra, a gyerekkori tájra, hangulatra vágyott. Így esett a választása 1904-ben a Szontagh Pál politikus halála miatt eladó horpácsi birtokra. Fia, ifj. Mikszáth Kálmán tervei alapján egy nagyobb kastélyt akart ide építtetni, de ez a terv végül nem vált valóra.
Sajnos az író csak hat évig élvezhette a vidéki nyugalmat, 1910-ben meghalt.

Az elmúlt évtizedekben az épületet többféleképpen hasznosították, és csak 1997 óta működik méltó módon, Mikszáth-múzeumként.
Az irodalmi emlékek mellett a korra jellemző öltözetek és tárgyak is a kiállítás részét képezik. Legérdekesebb persze az író és családjának személyes holmija. A nappali bútorai, az íróasztal, a híres pipatórium.
A házigazda szobra az épület előtti padon várja a látogatókat. Ifj. Szabó István alkotása, ahogy a parkban található három mellszobor is. Ezek az íróról, feleségéről és a korábbi tulajdonosról, jó barátról, Szontagh Pálról készültek.
Az egykori Szontagh-kúria is áll még a hatalmas, szépen gondozott parkban, felújítva, átépítve, de a „birtok” egésze magántulajdonban van, és a nagyközönség részére csak a Mikszáth Emlékház látogatható.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (17)
Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács - Mikszáth Kálmán Emlékház Horpács -
Népszerű szállások a környéken
Sztár Motel és Étterem Balassagyarmat - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.04.01-ig
Sztár Motel és Étterem Balassagyarmat
52.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től ellátás nélkül
Hotel Visegrád - Tavaszi kedvezményes ajánlat
Tavaszi kedvezményes ajánlat
2024.06.15-ig
Hotel Visegrád
96.048 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval