Nos, ha Kukorica Jancsit nem találtam el, akkor Iluskát ugyanúgy nem. Kettőjük között nem a gonosz boszorka van, hanem vagy három utcányi távolság. Megleltem, aztán leírtam magamnak, hogy angyal. . . vagyis, ha nm angyal, akkor tündér. Aztán tudományos alapossággal kiderítettem, hogy ő Iluska, és mivel sok Iluska nincs, ezért ő annak öreg, bajuszos pásztornak a kedvese.
De bizonyára itt már nem kis pásztorlány, hanem a tóból kikelő ragyogó tündérkirálynő. Na, akkor nem is tévedtem akkorát. De legyünk komolyak. A magyar irodalom egyik legismertebb szerelmespárja, Bálint József pedig így látta meg, így alkotta. Tisztelet és hála érte.