Kovács Jenő szobrászművész Szent István király szobrát 2016. augusztus 19. napján avatták fel. Az alkotás azon jelenetet ábrázolja, amikor Szent István felajánlja az országot Máriának.
Szerintem ez a szobor pontosan nem itt áll állandóra, olyan, mintha ideiglenesen félreállították volna a feszített ütemű vasútépítés miatt. Pár lépésre van a kelebiai Krisztus Király templomtól, sokat várakoztam ott, hát megnéztem ezt is. Zaj, forgalom, autók, építkezés. . .
István gesztikulálva és kiabálva magyaráz, hogy fogadja már el a nő a koronát, mert nincs utódja, mit csináljon, kié legyen? A nő meg leszól az oszlopról vagy fáról, szóval ahol ül, hogy ő csak egy egyszerű nő, egy ács felesége, nem egy hadvezér, és mi a fenét csináljon, egy csomó ország felkérte már ilyen koronaanyának, és akkor mi a frász legyen, kinek szurkoljon, amikor két keresztény ország hadakozik, öli egymást, akkor meg hová álljon? Közben meg a történelem vonata robog tovább. . .