Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

MAJDNEM ERŐDTEMPLOM AZ ALFÖLDI SÍKON

Kenderesi Református templom KenderesKenderesi Református templom Kenderes a térképen

Érdekes 2023. májusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2023. június 4.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ha valaki a 4-es úton haladva csak átautózik Kenderesen, akkor is feltűnik neki, nemcsak egyszerűen meglátja, a település abszolút központi helyén, egy kis dombocskán álló református templomot. Az asztallap simaságú alföldi vidéken erődszerű támfallal megerősített kis halom tetején egy kalotaszegi stílusú templom? Ki érti ezt?
Számtalanszor láttuk már úgymond lentről az épületet, most a helyi református közösség nemrégen itt szolgáló lelkésze vezetésével végre sikerült közelről és belülről is megtekintenünk a közelmúltban minden elemében igényesen felújított templomot. Természetesen ennek a vallási helynek is hosszú évszázadokra visszanyúló múltja van: Már a XII. században állt itt templom, szentséghely; a felújítás során a templom alatt gótikus szentélyt tártak fel. A középkori eredetű templom tehát számos építési periódusban nyerte el mostani alakját, megjelenését.
Amit a mai látogató láthat: egy hajdani temetkezési dombon álló, az 1930-as években Horthy Miklós kormányzó segítségével épült korábbi gótikus elemeiből is megőrző - kalotaszegi stílusú református templom. Trianon után az 1920-as/30-as években több középület, főként templomok épültek Magyarország megmaradt területén ún. erdélyi stílusban. A kenderesi református templom is ezek körébe sorolható. A kalotaszegi jelleghez igazodóan a templom vászonneműit is kalotaszegi írásos hímzés díszíti.
A templomnak ezen a környéken egyedinek számító - festett kazettás famennyezete lehetett, amelyből a megmaradt táblákat a felújítás során beépítették az újraácsolt mennyezetbe.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Kenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - EgyébKenderesi Református templom Kenderes - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hotel Kumánia Kisújszállás - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.23-ig
Hotel Kumánia Kisújszállás
53.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás - Napi árak félpanzióval
Napi árak félpanzióval
2025.01.02-ig
Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandrás
72.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred - Napi ár félpanziós ellátással
Napi ár félpanziós ellátással
2024.12.29-ig
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred
49.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval